5 Φορές που τα BAFTA έδωσαν καλύτερα βραβεία από τα Oscars

Η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου παίρνει συχνά αποστάσεις από το «ρεύμα» και τις τάσεις του Χόλιγουντ. Και πολλές φορές τα δικά της βραβεία μοιάζουν δικαιότερα. Διαβάστε 5 παραδείγματα.

5 Φορές που τα BAFTA έδωσαν καλύτερα βραβεία από τα Oscars

Η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου παίρνει συχνά αποστάσεις από το «ρεύμα» και τις τάσεις του Χόλιγουντ. Και πολλές φορές τα δικά της βραβεία μοιάζουν δικαιότερα. 
Διαβάστε 5 παραδείγματα. 


2006: Kαλύτερης Ταινίας στο «Μυστικό του Brokeback Mountain» του Ανγκ Λι κι όχι στο «Crash» του Πολ Χάγκις.
Ηταν το μεγάλο σοκ της απονομής των Οσκαρ τότε και η μεγάλη κατακραυγή της επόμενη μέρα από κοινό και κριτικούς. Ενώ ο Ανγκ Λι κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, η Ακαδημία δεν τόλμησε να δώσει το ανώτατο Οσκαρ, αυτό της Καλύτερης Ταινίας, σε μία γκέι ταινία. Οχι όμως η Ευρώπη. Το BAFTA της χρονιάς πήγε, δικαιότατα, στο «Μυστικό του Brokeback Mountain». 


2004: A’ Ανδρικού ρόλου στον Μπιλ Μάρεϊ για το «Χαμένοι στη Μετάφραση» κι όχι στον Σον Πεν για το «Σκοτεινό Ποτάμι» του Κλιντ Ιστγουντ.
O ένας είχε ένα ρόλο που προσφερόταν για ξεσπάσματα και μανιέρες. Και για αυτό ο Σον ήταν ο ευνοούμενος των Οσκαρ που προτιμούν τις «bravado» ερμηνείες. Ο άλλος ήταν ήσυχη δύναμη. O Mπιλ Μάρεϊ αναγνωρίστηκε στην Αγγλία εκείνη τη χρονιά. Στη χώρα του… χάθηκε στη μετάφραση. 


2011: Σκηνοθεσίας στον Ντέιβιντ Φίντσερ για το «Social Network» κι όχι στον Τομ Χούπερ για το «Λόγο του Βασιλιά».
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανατροπή όλων. Γιατί, όπως είναι φυσικό, συνήθως οι Βρετανοί προτιμούν τους Βρετανούς. Κι όμως. Μπροστά στην μαεστρία του Ντέιβιντ Φίντσερ, η Βρετανική Ακαδημία υποκλίθηκε. Αγνόησε τον Τομ Χούπερ κι έδωσε το βραβείο σκηνοθεσίας στον φοβερό και τρομερό Αμερικανό auteur. 


2013: Α’ Γυναικείου στην Εμανουέλ Ριβά για το «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε κι όχι στην Τζένιφερ Λόρενς για τον «Οδηγό Αισιοδοξίας» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ.
Η Τζένιφερ Λόρενς είναι μία εξαιρετική νέα ηθοποιός και με πολλά ακόμα να δώσει από την ενέργεια και τη στόφα της. Η Εμανουέλ Ριβά όμως (πέθανε πριν από λίγες μέρες σε ηλικία 90 ετών) είναι ένας θρύλος του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου («Χιροσίμα Αγάπη μου», 1959) και με το κύκνειο άσμα της στην «Αγάπη» άξιζε τη χρυσή αναγνώριση. Τα Οσκαρ αποφάσισαν διαφορετικά, αλλά τα BAFTA της χάρισαν τη νίκη. 


2015: Καλύτερης Ταινίας στο «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ κι όχι στο «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου.
Μονομαχία ανάμεσα σε ανόμοιες ταινίες. Ομως, μόνο και μόνο για το επίτευγμα και τη μοναδικότητα του πρότζεκτ του Λινκλέιτερ, του άξιζε το Οσκαρ. Eσκισε στην άλλη πλευρά του ωκεανού, κερδίζοντας και το ταινίας και το σκηνοθεσίας στα BAFTA. Ειρωνικά, την επόμενη χρονιά που τα BAFTA στήριξαν τον Ινιαρίτου για το Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, τα Οσκαρ το έδωσαν στο «Spotlight» του Τομ Μακάρθι. Αβυσσος η ψυχή των ψηφοφόρων…

Δείτε την 70η Τελετή Απονομής Βραβείων BAFTA.

Και μην ξεχνάς…με το Novaguide.gr φτιάχνεις το δικό σου τηλεοπτικό οδηγό διαθέσιμο όπου και αν βρίσκεσαι.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.