5 πράγματα για την Αλίσια Βικάντερ («Από Μηχανής»)

Και καλλονή και υπέροχη ηθοποιός. Και ευρωπαία και σταρ του Χόλιγουντ. Και Οσκαρ και τον Μάικλ Φασμπέντερ στο πλευρό της. Ποιο είναι επιτέλους αυτό το κορίτσι από τη Σουηδία;

Προσγειώθηκε απότομα στη ζωή μας. Μόνο μέσα στην κινηματογραφική σεζόν 2014/2015 είχε «κάψει» τον Μπράντλεϊ Κούπερ στο «Burnt», είχε εξαπατήσει με τη γοητεία της και CIA και KGB στο «The Man from U.N.C.L.E.», είχε κερδίσει Οσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου δίπλα στον Εντι Ρεντμέιν στο «Κορίτσι από τη Δανία». 

Η Αλίσια Βικάντερ όμως, που είναι κορίτσι από τη Σουηδία, μας πρωτοσυστήθηκε ως «Εϊβα»: μία γυναίκα με τεχνητή νοημοσύνη, δημιούργημα ενός άντρα, αλλά αυτόνομη σκέψη και συναίσθημα. Ολα αυτά στο «Από Μηχανής» («Ex Machina») του Αλεξ Γκάρλαντ, μία από τις καλύτερες sci-fi ταινίες των τελευταίων χρόνων. Κι αυτό, γιατί μπορεί να τοποθετεί την τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο, όμως το σασπένς του «Από μηχανής» δίνει στην ηρωίδα του την ευκαιρία να μιλήσει για μια ιστορία επανάστασης των μηχανών αλλά και μια αφήγηση γυναικείας χειραφέτησης και συνειδητής απόσχισης από την ανδρική κυριαρχία. 

Και κάπως έτσι η Βικάντερ έγινε η γυναίκα που θέλουν όλοι οι άντρες, αλλά και όλες οι γυναίκες θέλουν να της μοιάσουν.

Διαβάστε 5 πράγματα για το κορίτσι που έχει ξετρελάνει το Χόλιγουντ:

Το Κορίτσι από τη Σουηδία. Η 29χρονη πρωταγωνίστρια γεννήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας στις 3 Οκτωβρίου 1988, από μητέρα θεατρική ηθοποιό και ψυχίατρο πατέρα. Οι γονείς της χώρισαν κι η Αλίσια απέκτησε πέντε ετεροθαλή αδέλφια από τον πατέρα της. Ονειρευόταν να γίνει μπαλαρίνα και σπούδαζε κλασικό χορό από τα 9 της χρόνια στη Βασιλική Σχολή της Σουηδίας στο Γκέτεμποργκ, αλλά διαδοχικοί τραυματισμοί της στέρησαν την ευκαιρία και έτσι στράφηκε στην υποκριτική. 

Pure. Έγινε γνωστή στο σκανδιναβικό κοινό από την τηλεοπτική σειρά «Andra Avenyn (2008–2010)», όμως ο πρώτος της ρόλος, πρωταγωνιστικός, σε κινηματογραφική ταινία, ήταν στο «Pure» της Λίσα Λάνγκσεθ το 2009, για τον οποίο κέρδισε το Βραβείο Shooting Star στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Ο ρόλος που την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό, ήταν αυτός της Κίτι στην «Αννα Καρένινα» του Τζο Ράιτ.

Mάικλ Φασμπέντερ: Eίναι ζευγάρι με τον Ιρλανδό πρωταγωνιστή από το 2014. Γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Ντέρεκ Σιανφράνς, «The Light Between Oceans». Ηταν να συμπρωταγωνιστήσουν και στο «Assassin’s Creed» του Τζάστιν Κερζέλ, όμως αποχώρησε και το ρόλο της πήρε η Αριάν Λαμπέντ.

Oscars record: Είναι μόλις η 6η ηθοποιός από τη Σουηδία που βρέθηκε υποψήφια για Οσκαρ και οι προηγούμενοι 5 την τιμούν ιδιαίτερα: Γκρέτα Γκάρμπο, Ινγκριντ Μπέργκμαν, Αν-Μάργκρετ, Λίνα Ολιν και Μαξ φον Σίντοφ.

Lara Croft  Στο «Tomb Raider» του Ρόαρ Ουτχάουγκ, η Αλίσια θα αναλάβει να περπατήσει στα βήματα της Αντζελίνα Τζολί: θα υποδυθεί τη Λάρα Κροφτ. Η νέα ταινία αφηγείται από την αρχή την ιστορία της διάσημης action woman, όταν επτά χρόνια μετά την εξαφάνιση του πατέρα της, η 21χρονη Λάρα που έχει αρνηθεί να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής αυτοκρατορίας δουλεύει σαν κούριερ στο Λονδίνο και πηγαίνει στο κολέγιο. Μια σειρά (όχι και τόσο) αναπάντεχων γεγονότων θα την εμπνεύσουν να ερευνήσει την εξαφάνιση του πατέρα της και έτσι ταξιδεύει στην τελευταία τοποθεσία που εθεάθη: ένα τάφο σε ένα νησί στις ακτές της Ιαπωνίας.
Όταν μου προτάθηκε ο ρόλος, ενθουσιάστηκε – η Λάρα Κροφτ είναι ένας θρυλικός χαρακτήρας», δήλωσε η Αλίσια Βικάντερ στο Vanity Fair. «Νομίζω πως ο κόσμος μπορεί να ταυτιστεί μαζί της για πολλούς διαφορετικούς λόγους, αλλά για μένα είναι περισσότερο ένα μοντέλο για πολλές νέες γυναίκες. Προσπαθεί να βρει τη θέση της στον κόσμο, να ενωθεί με το μέλλον και το παρελθόν της.
Έχει ένα φανταστικό μείγμα ικανοτήτων – σκληρή, έξυπνη, ευάλωτη, επιπλέον είναι σκληρό καρύδι! Επίσης είναι τελείως διαφορετική από τους χαρακτήρες που έχω παίξει μέχρι σήμερα».

Μάθε πότε προβάλλεται η ταινία

Μην ξεχνάς…! με το Novaguide.gr φτιάχνεις το δικό σου τηλεοπτικό οδηγό διαθέσιμο όπου και αν βρίσκεσαι


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.