Ένας νέος ποδοσφαιρικός χάρτης διαμορφώνεται

Τον χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα νομίζω ότι σύντομα θα τον ξεχάσουμε. Φυσικά και θα υπάρξει χάρτης, αλλά θα είναι νέος και πιο μικρός. Πιο περιοσρισμένος. Κι επειδή το πιθανότερο είναι να μην υπάρχουν και πολλές ομάδες για να τον καλύψουν, να δούμε τη νέα περίοδο να διεξάγεται με δύο κι όχι με τρεις κατηγορίες!
Δημοσίευση: 27/06/2011 - 08:00

Το τσουνάμι έσκασε στα παράλια της χώρας και ο όγκος του νερού που βγήκε στη στεριά παρασέρνει ανεξέλεγκτα παράγοντες, ποδοσφαιριστές, προπονητές, ομάδες, μπουκμέηκερς, νονούς της νύκτας, πράκτορες του ΟΠΑΠ και δημοσιογράφους. Και όχι μόνο. Κάποια στιγμή θα αγγίξει και πρόσωπα υπεράνω υποψίας, τα οποία κάλυπταν τόσο καιρό τις δραστηριότητες των εμπλεκομένων.

Διότι για να έχουμε παράνομη δράση σε μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να υπάρχει κάλυψη. Να υπάρχει κάποιου είδους προστασία. Από τους διαλόγους που βγαίνουν σταδιακά στο φως της δημοσιότητας προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι πολλοί από τους εμπλεκόμενους δεν είχαν συναίσθηση ότι διέπρατταν αδικήματα. Θεωρούσαν τόσο φυσιολογικές τις ενέργειές τους και τόσο ανύπαρκτες τις αρχές και τους θεσμούς (κυρίως στο ποδόσφαιρο) που συζητούσαν για αποτελέσματα αγώνων σαν να πηγαίνουν στο περίπτερο για τσιγάρα!

Φυσικά και υπάρχει πάντοτε το τεκμήριο της αθωώτητας. Ουδείς είναι ένοχος μέχρι να βγουν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αυτά όμως, αφορούν το ποινικό μέρος της υπόθεσης. Για το αθλητικό τα αποτελέσματα θα είναι πιο γρήγορα και για πολλούς δυσάρεστα. Στη Football League και στη Football League 2 γινόταν πάρτι! Οι περισσότεροι εκμεταλλεύονταν το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές έμεναν απλήρωτοι για πολύ καιρό και τους χρησιμοποιούσαν για να κάνουν τις δουλειές τους.

Αλλά και στη Superleague υπάρχει αναταραχή. Από τις αντιδράσεις Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ʼρη, Λάρισας και Ηρακλή φαίνεται πως θα γίνει προσπάθεια να διεκδικήσουν πράματα. Κυρίως σε ότι αφορά την συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την παραμονή στην κατηγορία, αν και το τελευταίο δεν προβλέπεται. Ειδικά για την Ευρώπη, η ΕΠΟ που σε άλλες περιπτώσεις θα το σκεφτόταν δύο και τρεις φορές για να πάρει αποφάσεις, τώρα έχει τις πλάτες της ΟΥΕΦΑ και μπορεί να προχωρήσει.

Οι πειθαρχικές επιτροπές οφείλουν να «τρέξουν» γρήγορα τις υποθέσεις ώστε σε ένα εύλογο διάστημα 40 ημερών να έχουν ξεκαθαρίσει το τοπίο σε όλες τις κατηγορίες. Το 2012 είναι χρονιά EURO και τα πρωταθλήματα δεν γίνεται να τραβήξουν σε μάκρος. Υπάρχει και μια Εθνική ομάδα που φιλοδοξεί να είναι παρούσα στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Την ίδια στιγμή η ΕΠΟ πρέπει (αν μπορεί) να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η προσεχής γενική συνέλευση πρέπει να είναι μια συνέλευση ορόσημο. Να δημιουργηθεί ένας πειθαρχικός κώδικας χωρίς πορτάκια και παραθυράκια. Ένας κώδικας που να ισχύει για όλους όσοι μετέχουν στο ποδόσφαιρο αδιακρίτως. Και γιατί όχι να απαγκιστρώσει την διαιτησία από τους παράγοντες. Μπορεί να ηχεί περίεργα στα αυτιά κάποιων, αλλά όπως το ποδόσφαιρο καμαρώνει για το «αυτοδιοίκητο», ίσως να ήταν καλύτερα να υπάρχει «αυτοδιοίκητο» και στο χώρο της διαιτησίας.