Η νίκη στο Λονδίνο έφερε το μνημόνιο στην Τούμπα!

Ακούγοντας ζωντανά ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης του Θοδωρή Ζαγοράκη και διαβάζοντας αργότερα όλη την τοποθέτησή του, μαζί με όσα ακολούθησαν, είναι μάλλον εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι η εποχή του μνημονίου στον ΠΑΟΚ μόλις ξεκίνησε.

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών είναι γεγονός, αλλά ξεκίνησε. Και φυσικά όπως ο Γιώργος Παπανδρέου με την Ελλάδα, έτσι και ο Ζαγοράκης δεν ήθελε να κόψει μισθούς και… συντάξεις στον ΠΑΟΚ.

Όπως όμως, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλαν την Ελλάδα στον πάγο, έτσι και η ΟΥΕΦΑ με το περίφημο Financial Fair Play υποχρεώνει τον ΠΑΟΚ -και πολύ σύντομα κι άλλες ομάδες- να ακολουθήσει πολιτική αυστηρής λιτότητας.
Τα υψηλά συμβόλαια λοιπόν, θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν για τον ΠΑΟΚ και για πολλές ακόμα ομάδες της Λίγκας και τα φυντάνια των ακαδημιών θα βρουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν.

Δεν υπάρχει άλλη λύση όταν τα χρήματα έχουν πάψει να κυκλοφορούν στην αγορά. Το θέμα είναι να υπάρχουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις για να διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό το νέο θησαυρό που θα βγει από τα σπλάχνα των ομάδων.

Μόλις ο Ζαγοράκης είδε ότι μια ομάδα με 8 Έλληνες παίκτες πήγε στο Λονδίνο και κέρδισε την Τότεναμ, πήρε την μεγάλη απόφαση, την οποία και ανακοίνωσε με επισημότητα.

Μπορεί κάποιοι να συμφωνούν και κάποιοι άλλοι να διαφωνούν. Το θέμα είναι ότι στη σημερινή συγκυρία η επιλογή Ζαγοράκη για την πορεία του ΠΑΟΚ είναι μονόδρομος.
Τα έξοδα για την συντήρηση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι πολλά και σπάνια ισοσκελίζονται από τα έσοδα. Όμως ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, με στανταρισμένη την πελατεία τους, είναι αδιανόητο να μη μπορεί να έρθουν «ίσα βάρκα ίσια γυαλό».
Κι όμως, δεν τα κατάφερε ούτε ο ΠΑΟΚ, έχοντας προκριθεί δύο σερί χρονιές στους «32» του Europa League. Φυσικά και ο Ζαγοράκης δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Και πώς να είναι όταν παραδέχεται ότι η διοικητική λειτουργεία τη ΠΑΕ κόστισε 9 εκ. ευρώ και τα «λοιπά έξοδα» άλλα τέσσερα!

Με «λοιπά έξοδα» 4 εκατομμυρίων, δηλαδή με τα συμβόλαια τριών Βιεϊρίνια και τριών Σαλπιγγίδηδων, που θα μπορούσαν να παίζουν για τον ΠΑΟΚ, αλλά αντί για τους 6 παίζουν μόνο οι 2, δεν ισοσκελίζει προϋπολογισμό ούτε ο Τζορτζ Σόρος! 
Βεβαίως όσοι κι αν έθεσαν ερωτήματα περί «σπατάλης» ή «υπεξαίρεσης» χρημάτων από την ΠΑΕ, απαντήσεις δεν θα μπορούσαν να πάρουν από τον Ζαγοράκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ είναι μια κορυφαία ποδοσφαιρική προσωπικότητα και ως τέτοια ανέλαβε τα ηνία της ομάδας τέσσερα χρόνια πριν. Δεν είναι ούτε οικονομολόγος, ούτε λογιστής, ούτε ο… Ρουμπινί. Γι αυτό ακριβώς και όφειλε να έχει επιλέξει τους κατάλληλους συνεργάτες.

Στο ποδοσφαιρικό τμήμα τα κατάφερε. Στα οικονομικά της ΠΑΕ και στο μάρκετινγκ όχι. Στο νέο του ξεκίνημα πρέπει να πετύχει το δύο στα δύο. Με την δική του παρουσία-εγγύηση και το κατάλληλο επιτελείο, το πλάνο του θα αποδώσει καρπούς. Αν όμως, επαναληφθούν τα ίδια λάθη, ο μονόδρομος είναι πιθανό να τον οδηγήσει σε αδιέξοδο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.