Τα «στραβά μάτια» των αθλητικών νόμων!

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Παύλος Γερουλάνος και το ανέλυσε την περασμένη εβδομάδα στη NOVA, όπου ήταν καλεσμένος, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα αποτελεί νόμο του κράτους.
Δημοσίευση: 26/12/2011 - 09:00

Μέχρι τότε είναι λογικό να υπάρξει και μια συζήτηση με τους αθλητικούς φορείς, αλλά οι βασικές αρχές θα παραμείνουν οι ίδιες. Το σχέδιο νόμου περιέχει ένα πλαίσιο ιδιαίτερα αυστηρό για τη βία και τους ταραξίες οπαδούς, καθώς και ρυθμίσεις για την ευελιξία κάποιων επιχειρηματιών εκτός ΕΕ για να επενδύσουν στον ελληνικό αθλητισμό (βλέπε περίπτωση Σαουδαράβων για ΠΑΟ).


Βεβαίως το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η απουσία ουσιαστικών νόμων και κανονισμών, αλλά ο τρόπος εφαρμογής τους. Θυμίζω ότι αμέσως μετά την τραγωδία του Χέιζελ, η Θάτσερ έκανε τεράστιες τομές στο ποδόσφαιρο της Αγγλίας, που ισχύουν (με βελτιώσεις) ακόμα και σήμερα.
Το 1986 τα γήπεδα στην Ελλάδα μαστίζονταν από την βία και τον χουλιγκανισμό. Σχεδόν ένα χρόνο μετά το Χέιζελ η Ελλάδα πένθησε για τον τραγικό χαμό του Χαράλαμπου Μπλιόνα στο Αλκαζάρ. Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Σήφης Βαλυράκης, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον αθλητισμό, προσαρμοσμένο στα μέτρα Θάτσερ για να πατάξει το φαινόμενο της βίας.


Ο νόμος Θάτσερ έγινε αντιγραφή και ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή. Φυσικά και εφαρμόστηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συζητάγαμε σήμερα, 25 χρόνια αργότερα, ότι ο ελληνικός αθλητισμός έχει ανάγκη από έναν ακόμα αυστηρό νόμο για τη βία.
Δυστυχώς η «συναλλαγή» του κράτους με τις ΠΑΕ, κυρίως για τη χάρη των οπαδών-ψηφοφόρων, ήταν σε ημερήσια διάταξη από την πρώτη ημέρα που το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό (1979-80), για να ακολουθήσουν αργότερα και άλλα αθλήματα.
Θυμίζω ότι επί Ανδρέα Φούρα το 1999 έγινε ο νόμος της «διαδικασίας εκκαθάρισης» για τον Ολυμπιακό του Κόκκκαλη που είχε χρεώσει ο Κοσκωτάς, με ομάδες όπως η

Καλαμάτα, η Καλαμαριά, το Αιγάλεω, ο Ακράτητος, ο Πανηλειακός, η Προοδευτική και ο Αθηναϊκός, να τον εκμεταλλεύονται κατά καιρούς.
Το 2001 ο Ευάγγελος Βενιζέλος τροποποίησε το νόμο και έφτιαξε την «ειδική εκκαθάριση» με τον Πανιώνιο, τη Λάρισα, την Καβάλα, και τις ομάδες μπάσκετ του μεγάλου ʼρη, του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή, του Πανιωνίου και της Λάρισας να τον χρησιμοποιούν για να σβήσουν τα χρέη τους.


Το 2004 ο Ντέμης Νικολαϊδης χρησιμοποίησε για την ΑΕΚ το περίφημο άρθρο 44, με τον ΟΦΗ και τον ʼρη να την ακολουθούν. Αμέσως σχεδόν ακολούθησε η ρύθμιση του Γιώργου Ορφανού (την ίδια χρονιά) για τα χρέη στην εφορία και το ΙΚΑ με τις 120 δόσεις. Το 2007 ο ίδιος υφυπουργός έκανε άλλη ρύθμιση για να οφεληθεί ο ΠΑΟΚ.
Φυσικά παρά τις διαρκείς ρυθμίσεις, οι ομάδες σήμερα δεν έχουν μαντήλι να… κλάψουν! Γιατί ενώ υπήρξαν ευεργετικές διατάξεις για τα οικονομικά τους και αυστηροί νόμοι για τη συμπεριφορά των οπαδών τους, η εφαρμογή ήταν πάντοτε από ελλειπής έως ανύπαρκτη.

Κι όταν το κράτος ΜΟΝΟ νομοθετεί, αλλά ΔΕΝ ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ την ΤΗΡΗΣΗ του νόμου, τότε συνήθως χρειάζεται και νέα νομοθετική παρέμβαση για να «διορθώσει» τα «στραβά μάτια» κάθε προηγούμενης.