Αδειοδοτήσεις: Παρασκήνια και συνέπειες

Έξι στις 16 ομάδες της Λίγκας δεν πήραν άδεια. ΑΕΚ, ʼρης, Κέρκυρα, Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΦΗ είναι εκτός κάδρου ΕΠΟ και μόνο Παναθηναϊκός τα κατάφερε, αλλά και αυτός με ψήφους 2-1 και με μειοψηφία της προέδρου της επιτροπής.

Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι όσο αυτή η διαδικασία είναι μυστική, τόσο θα υπάρχουν αναφορές περί σκανδάλων. Κι αυτό αρχίσαμε να το ακούμε ήδη.
Είτε από τις ομάδες που εξασφάλισαν νωρίς άδεια σε βάρος κάποιων που πήραν σε 2ο βαθμό, ενώ κατά τη γνώμη τους δεν θα έπρεπε να την πάρουν, είτε από ομάδες που δεν πήραν άδεια σε βάρος άλλων που πήραν.

Η Σούπερ Λίγκα είχε αποφασίσει δύο πράγματα σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις:
1.   Να ορίσει εκπρόσωπο στην επιτροπή της ΕΠΟ, αλλά η διαφωνία στο πρόσωπό του δεν έστειλε τελικά κανέναν από την διοργανώτρια, και
2.   Οποιαδήποτε ομάδα υποβάλει αίτημα να μπορεί να ανοίξει στη Σούπερ Λίγκα οποιοσδήποτε φάκελος.
Κατά συνέπεια βλέπω να πηγαίνουμε στην 2η περίπτωση γιατί υπάρχουν ήδη γκρίνιες από ομάδες που δεν πήραν άδεια σε σχέση με κάποιες άλλες που τα κατάφεραν. Και τότε πιθανόν να υπάρξουν εκπλήξεις.

Η επόμενη κίνηση των ΜΗ αδειοδοτημένων ομάδων αναμένεται στη ΓΣ της ΕΠΟ την Παρασκευή. Εκεί οι 6 μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ θα ζητήσουν να μην ισχύσει η απαγόρευση των μεταγραφών για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα του νέου πρωταθλήματος.
Θυμίζω ότι στο ξεκίνημα της σεζόν υπήρχε κανονισμός που ανέφερε ότι η ομάδα που δεν παίρνει άδεια υποβιβάζεται!
Αυτή η απόφαση άλλαξε και πλέον υπάρχει απαγόρευση μεταγραφών και παρακράτηση του 20% του τηλεοπτικού συμβολαίου για την εξόφληση των οφειλών των ΠΑΕ.

Οι ομάδες σκέφτονται να ζητήσουν τώρα να μετατραπεί η ποινή σε απλό πρόστιμο. Αν αυτό δεν γίνει δεκτό, θα προτείνουν να ισχύσει η απαγόρευση μεταγραφών για τους ξένους παίκτες και όχι για τους Έλληνες.
Φυσικά, κάθε φορά που αλλάζουν οι κανονισμοί υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται εντελώς ηλίθιοι επειδή είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Ειδικά ο Ηρακλής, που πλήρωσε πέρυσι την μη αδειοδότηση με συμμετοχή στη Δ΄ Εθνική και εφέτος ο Εργοτέλης, ο Παναιτωλικός και η Δόξα, που μπορεί να υποβιβάστηκαν αγωνιστικά, αλλά έχουν την αδειοδότηση στα χέρια τους, την ώρα που 6 ομάδες της Λίγκας ΔΕΝ την ΕΧΟΥΝ.

Το μεγαλύτερο μέρος στη ΜΗ αδειοδότηση των 6 ΠΑΕ κρίθηκε στην απόδειξη βιωσιμότητάς τους ενόψει της νέας περιόδου. Ότι ΔΕΝ μπορούσαν δηλαδή οι ομάδες να πείσουν την επιτροπή ότι θα είναι βιώσιμο το πλάνο τους για τους επόμενους 12 μήνες.

Κι εδώ νομίζω ότι και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να τρέξει να προλάβει. Στις 30 Ιουνίου η ΟΥΕΦΑ θα εξετάσει τον φάκελό του. Η βιωσιμότητά του, σύμφωνα με όσα οι κύκλοι της ομάδας διέρρευσαν ως απάντηση σε κύκλους του Ολυμπιακού, βασίζεται στη χρηματοδότηση του τριφυλλιού από τους οπαδούς της ομάδας μέσω του Σωματείου που έχει προτείνει ο Γιάννης Αλαφούζος. Μόνο που αυτό το Σωματείο δεν έχει καν συσταθεί!

Αρα ως τις 30 Ιουνίου και Σωματείο πρέπει να υπάρχει και έσοδα πρέπει να εμφανίζει για να πειστεί η ΟΥΕΦΑ για την αδειοδότηση του Παναθηναϊκού.
Συνοψίζοντας περί αδειοδοτήσεων έχουμε:

6 ομάδες από τις 16 ομάδες είναι χωρίς άδεια. Έτσι, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν από πλευράς κανονισμών:
Θα μειωθεί ανταγωνισμός.
Θα πληγεί συνολικά το προϊόν.
Θα μειωθεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων.
Θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μεγάλες ομάδες όπως η ΑΕΚ και ο ʼρης.
Αλλά και ιστορικές όπως ο Πανιώνιος, ο ΟΦΗ, ο ΠΑΣ και η Κέρκυρα, και
Θα δούμε ένα “άλλο” πρωτάθλημα από αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.