Η βία φοράει… κοστούμι και συναλλάσσεται με το κράτος!

Για να μη βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, όπως συνήθως κάνουμε στην Ελλάδα με πολλά ζητήματα, άρα και με τη βία στα γήπεδα, οφείλω να καταθέσω κάποιες απόψεις.

Όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ πάταξε τον χουλιγκανισμό στην Αγγλία το έκανε χωρίς να αναβληθούν τα πρωταθλήματα. Ούτε για μία αγωνιστική!

Οι ανακατασκευές των γηπέδων έγιναν ενώ παίζονταν αγώνες. Οι κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο εγκαταστάθηκαν ενώ γίνονταν τα παιχνίδια της σεζόν 1985-86. Και φυσικά ελήφθη και η σημαντική απόφαση αποκλεισμού των αγγλικών ομάδων από την Ευρώπη.

Από την ώρα που άρχισαν να λειτουργούν οι κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο οι ταραξίες των αγγλικών γηπέδων έπαψαν να βρίσκονται στις εξέδρες και έδιναν το παρόν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, την ώρα διεξαγωγής των αγώνων της ομάδας τους.

Αυτό το νόμο Θάτσερ, το ελληνικό κράτος τον αντέγραψε επακριβώς και τον ψήφισε στη Βουλή επί εποχής Σήφη Βαλυράκη το 1986. Ουδέποτε όμως τον εφάρμοσε!

Επειδή λοιπόν, η υποκρισία περισσεύει, πρέπει μια αριστερή κυβέρνηση, μέλος της οποίας είναι και ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι μια κυβέρνηση όπως όλες οι άλλες.

Πάμε λοιπόν, στα πιο σύγχρονα:
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει κοστίσει στους Έλληνες πολίτες 13 εκ ευρώ. Δεν έχει εφαρμοστεί από την εποχή Ορφανού με ευθύνη του κράτους, της εταιρείας που το ανέλαβε και των ΠΑΕ που για να κωλυσιεργήσουν την εφαρμογή του έβαλαν στα δικά τους γήπεδο μη συμβατό σύστημα!

Οι κάμερες στα γήπεδα έχουν τοποθετηθεί επίσης από την εποχή Ορφανού. Από τότε σε άλλα γήπεδα οι κάμερες λειτουργούν και σε άλλα όχι.

Ποιος χειρίζεται το σύστημα όπου λειτουργούν; Άνθρωποι της ΕΛ.ΑΣ. Όμως, όποτε οι πειθαρχικές επιτροπές ζήτησαν το οπτικό υλικό επεισοδίων για να επιβάλλουν ποινές, αυτό είχε χαθεί! Άσκησε άραγε ποτέ καμιά ΕΔΕ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να μάθουμε που πάει το υλικό από τις κάμερες;

Ο νόμος για τις Λέσχες Φιλάθλων (αντί των συνδέσμων οπαδών) που καθιστά τις ΠΑΕ υπεύθυνες για τα. καϊνάρια τους υπάρχει εδώ και τρία χρόνια. Οι ΠΑΕ τον αγνοούν επιδεικτικά και το κράτος τους το επιτρέπει αντί να τις εγκαλεί!

Κάθε φορά που γίνονται επεισόδια, η αστυνομία θυμάται να κάνει και «ντου» σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών και βρίσκει ολόκληρα οπλοστάσια. Έβαλε ποτέ λουκέτο σε κανέναν; Συνέλαβε ποτέ τους υπεύθυνους λειτουργίας αυτών των συνδέσμων;

Οι ΠΑΕ σχεδόν από το ξεκίνημα της λειτουργίας τους έχουν οφειλές σε ΙΚΑ και Δημόσιο. Τα χρέη τους ρυθμίζονται εδώ και δεκαετίες με ευθύνη του κράτους και ανάλογα με το ποιος έχει τον καλύτερο πολιτικό φίλο.

Για να μη γίνομαι κουραστικός το κράτος φέρει τεράστια ευθύνη για την ανοχή που έχει επιδείξει εδώ και δεκαετίες για όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο.

Προσοχή: Γράφω το κράτος και όχι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα ψάχνει τα πατήματά της.

Η νέα κυβέρνηση όμως, οφείλει να πράξει τα δέοντα. Όσα δεν έπραξαν οι προηγούμενοι. Και η λύση δεν είναι «πονάει χέρι, κόβει χέρι». Οι νόμοι υπάρχουν και είναι επαρκείς. Ας εφαρμοστούν επιτέλους.

Η κυβέρνηση «θύμωσε» επειδή ο Μαρινάκης κι ο Αλαφούζος άλλα υποσχέθηκαν στον κ. Κοντονή στις προσωπικές επαφές τους και άλλα έκαναν. Και στο ντέρμπι της Λεωφόρου και στο ΔΣ της Λίγκας.

Δεν είναι όμως, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι κάμερες και οι Λέσχες φιλάθλων που θα λύσουν το πρόβλημα. Βεβαίως είναι ΚΑΙ αυτά.

Το πρόβλημα θα το λύσουν οι θεσμοί του αθλήματος, αν εφαρμόζουν τους νόμους και τους κανονισμούς και το κράτος τους ζητάει τα. ρέστα όταν ΔΕΝ το πράττουν.

Μεταξύ των θεσμών περιλαμβάνονται και η αθλητική δικαιοσύνη με την διαιτησία. Αν δεν «ακουμπήσεις» και αυτούς, θα κάνεις μια τρύπα στο νερό.

Η ΕΠΟ πρέπει να αντιγράψει και να εφαρμόσει πλήρως το πειθαρχικό δίκαιο της ΟΥΕΦΑ. Αυτό δεν αποτελεί παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο.

Το κράτος οφείλει να ορίσει τακτικούς δικαστές στα πειθαρχικά όργανα και να τους ελέγχει αν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όπως και την αστυνομία που ενώ έρχεται σώμα με σώμα με τους ταραξίες δεν τους συλλαμβάνει! Για αποτελεσματικό σωματικό έλεγχο ούτε λόγος.

Οι διοικήσεις των ομάδων θα νοιαστούν μόνο όταν πονέσουν στο ταμείο!

Ή τους κόβεις λοιπόν, την Ευρώπη ή αν το θεωρείς ακραίο, τους κόβεις τον κόσμο στην εξέδρα.

Τι εννοώ: Τους φωνάζεις και τους λες. «Έχετε μια εβδομάδα να μου φέρετε τις λίστες με τις Λέσχες φιλάθλων, για τις οποίες έχετε την απόλυτη ευθύνη. Αν δεν το κάνετε, στο γήπεδό σας θα μπαίνουν μόνο οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας». Γι αυτούς είναι απίθανο να ισχυριστούν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.

Μπορείς να κάνεις πολλά και διάφορα χωρίς να σταματήσεις το πρωτάθλημα. Διότι απλά αυτοί που θέλουν να κάνουν τους μάγκες, θα βρουν τον τρόπο να το πράξουν στα κλειστά του μπάσκετ ή του βόλει ή του χάντμπολ, το οποίο εδώ και ένα μήνα προσπαθεί να ορίσει τον ημιτελικό κυπέλλου ΑΕΚ-Διομήδης Άργους και δεν βρίσκει ούτε γήπεδο, ούτε ημερομηνία.

Αλλά κι αυτό το θέατρο του παραλόγου με τη Football League που το πάτε. Όλοι κατάλαβαν το μεσημέρι της Τετάρτης ότι αναβάλλεται και η Β΄ κατηγορία.

Κι όμως, ενώ έγινε του χαμού στο Λάρισα-Ολυμπιακός Βόλου τις προάλλες, στο Λαμία-Καρδίτσα και στο Φωστήρας-Επισκοπή χθες, στη 2η τη τάξη κατηγορία τα ματς θα γίνουν κανονικά το ΣΚ. Μιλάμε για ιλαροτραγωδία, αν όχι για απόλυτη σύγχυση! 

Όταν ο ταμίας κλέβει την τράπεζα, δεν την κλείνεις. Τιμωρείς τον ταμία. Όταν ο γιατρός παίρνει φακελάκι, δεν κλείνεις το νοσοκομείο. Το γιατρό εγκαλείς. Όταν ο δάσκαλος δεν είναι επαρκής, δεν κλείνεις το σχολείο. Και πάει λέγοντας. Ελπίζω να το καταλάβουν και στην κυβέρνηση.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.