Επιτέλους, είδαν το δάσος κι όχι το δέντρο!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει για την απόφαση της Superleague να προχωρήσει σε πρωτάθλημα με play off και play out
Δημοσίευση: 29/05/2019 - 21:53
Έπρεπε να φτάσει το ποδόσφαιρο στο… Αμήν για να αντιληφθούν οι παράγοντες όλων των ομάδων και κυρίως των big 4 ότι έπρεπε να αλλάξει κάτι δραστικά για να τονωθεί το ενδιαφέρον του κόσμου.

Αυτό που είχαν καταγράψει εδώ και πάνω από μια δεκαετία διεθνείς ελεγκτικοί οίκοι και είχαν προτείνει στην τότε ΕΠΑΕ (πρωτάθλημα με 14 ομάδες και play off), αλλά ποτέ δεν προχώρησε, γίνεται πραγματικότητα από τη σεζόν 2019-2020.

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ! Έστω και σε δοκιμαστικό επίπεδο για να δούμε πως θα λειτουργήσει. 

Αλλά σε κάθε περίπτωση φαντάζει πιο δελεαστικό από το υπάρχον σύστημα. 

Πρώτον γιατί θα συμμετέχει στη διαδικασία και ο πρώτος και μέσα από τα 10 ματς play off μεταξύ 1-6 θα παίζεται και ο τίτλος και η Ευρώπη. 

Και δεύτερον γιατί θα μεταφέρεται αυτούσια η βαθμολογία των 26 αγωνιστικών της κανονικής περιόδου, οπότε όλοι θα θέλουν να διεκδικήσουν τους 78 βαθμούς που τους αντιστοιχούν, αφήνοντας όσους λιγότερο γίνεται στην πορεία. 

Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τα play out. Κι εκεί θα πρέπει να τελειώσουν τα πιθανά… χατίρια μια και οι διαφορές από την 7η έως την 14η θέση θα είναι ελάχιστες. 

Αρκεί να θυμηθεί κάποιος ότι η 7η Λαμία είχε εφέτος 37 βαθμούς και ο 13ος ΟΦΗ 32. Με μόλις 5 βαθμούς διαφορά σε αγώνες play out μπορεί να συμβούν πολλά και για πολλές ομάδες. 

Οπότε και στην κανονική διάρκεια της σεζόν κανένας δεν θα επιθυμεί να χάνει εύκολα πόντους.

Φυσικά οι 26+10 αγωνιστικές για τις θέσεις 1-6 και οι 26+14 αγωνιστικές για τις θέσεις 7-14 απαιτούν ορθό προγραμματισμό και ημερομηνίες που θα πρέπει να βρεθούν από το κύπελλο.

Γι αυτό άλλωστε και η διοργανώτρια πρότεινε στην ΕΠΟ το δικό της μοντέλο για τον δεύτερο τη τάξει θεσμό. 

Τα ντέρμπι τίτλου και Ευρώπης θα είναι λοιπόν, διπλάσια από τα συνηθισμένα κάθε χρόνο, οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι και το ενδιαφέρον πολλαπλασιάζεται. 

Διπλάσιοι θα είναι κατά συνέπεια και οι ορισμοί των ξένων διαιτητών που θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις εντός γηπέδων, αλλά για να αποφύγουμε τις γκρίνιες θα πρέπει ΕΠΟ, Λίγκα και Πολιτεία να έχουν έτοιμο και το VAR. 

Σαφέστατα και κάθε νέο σύστημα πρέπει να δοκιμάζεται και να κρίνεται για την αποτελεσματικότητά του. 

Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να δώσουμε τα εύσημα στον συνεταιρισμό (που τα τελευταία χρόνια έχουμε κριτικάρει μόνο αρνητικά) για την απόφασή του να γυρίσει σελίδα δοκιμάζοντας κάτι νέο.