Οι 111 ημέρες του Καρντόσο στη Ναντ

Η άκρατη παρεμβατικότητα του προέδρου, η κατοχή που δεν έφερε άμεσα αποτελέσματα και το κλίμα που «στράβωσε» από την προετοιμασία. Ο Γιαννίκος Δούσκας γράφει για ένα μήνα του μέλιτος που διήρκησε ακριβώς τόσο…

Η σχέση του Βαλντεμάρ Κίτα, ιδιοκτήτη και προέδρου της Ναντ, με τους προπονητές συμπυκνώνεται στην εξής φράση: «Ουδέποτε θα εμπιστευτώ έναν προπονητή». Την έχει πει ο ίδιος ο Γαλλοπολωνός στο France Football. Σε αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού στις 2 Οκτωβρίου –ημέρα απόλυσης του Καρντόσο από τη Ναντ- ο Γάλλος συνάδελφος, Τομά Σιμόν, δέχεται το ένα «όχι» πίσω από το άλλο. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με παλιούς προπονητές των «Καναρινιών» κι όλοι αρνούνται να μιλήσουν!

«Σε παρακαλώ, μην με φέρεις σε δύσκολη θέση, αφού ξέρεις πως είναι ο Κίτα» είναι η απάντηση του Ζον-Μαρκ Φουρλάν. «Όχι καλύτερα να το αποφύγουμε» απαντάει κομψά ο Ρενέ Ζιράρ. O 67χρονος Βόσνιος –νυν τεχνικός της Ναντ και παλιά μεγάλη δόξα της- Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς είναι ο 14ος προπονητής στα 11 χρόνια ιδιοκτησίας Βαλντεμάρ Κίτα. Για Γαλλία, είναι πάρα πολλοί…

Ο μήνας του μέλιτος

Tέλη Μαΐου του ’18 κι ο ιδιοκτήτης της Ναντ αναζητεί το διάδοχο του Κλάουντιο Ρανιέρι. Πρώτοι στη λίστα ο Ζοσλέν Γκουβερνέκ κι ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς. Non κι από τους δύο! Η εξαιρετική παρουσία του Μιγκέλ Καρντόσο με τη Ρίο Άβε αλλά κυρίως η ενασχόληση με τους νέους της Σαχτάρ Ντόνετσκ –από το 2013 έως το 2017- ιντριγκάρουν τον Κίτα κι ο Πορτογάλος προσλαμβάνεται στις 13 Ιουνίου. 

Στις 25 Ιουνίου γίνεται η επίσημη παρουσίασή του και σε αυτήν ο πρόεδρος της Ναντ, δήλωνε μεταξύ άλλων: «Με έπεισε με τη φιλοσοφία του, με έπεισε ως άνθρωπος, ένιωσα αμέσως αλληλοσεβασμό. Του ζήτησα να εκμεταλλευτεί τις Ακαδημίες μας κι αμέσως μου είπε πως θα έχει καθημερινή επαφή με τον Διευθυντή Ακαδημιών. Θέλουμε κάποιον που θα έχει διάλογο μαζί μας, κι όχι κάποιον που θα αλλάξει όλη την ομάδα. Θέλω να του δώσετε πίστωση χρόνου» έλεγε o ιδιοκτήτης των «Καναρινιών» απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Εκείνος δεν του έδωσε πάντως.

Στα πηγαδάκια που δημιουργούνται μετά την παρουσίαση, ο Κίτα λέει στους δημοσιογράφους: «Μου τηλεφώνησε ο Κονσεϊσάο (σ.σ. προπονητής της Ναντ για ένα επτάμηνο) και μου είπε πως έκανα φοβερή επιλογή με τον Καρντόσο». Είναι εξάλλου γνωστό πως, παρά τον επεισοδιακό τρόπο με τον οποίο ο Κονσεϊσάο έφυγε από τη Ναντ για να προτιμήσει την αγαπημένη του Πόρτο, o Κίτα έπινε νερό στο όνομα του Πορτογάλου. 

Δεν κέρδισε τους παίκτες

«Θέλω η ομάδα μου να έχει τεχνίτες ποδοσφαιριστές. Λατρεύω την τακτική. Στόχος μου είναι να χτίζουμε το παιχνίδι μας από το δικό μας τερματοφύλακα έως το χώρο του αντίπαλου τερματοφύλακα. Όταν έχεις κατοχή, ήδη επιτίθεσαι. Σε δύο χρόνια η Ναντ θα είναι στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα», υπόσχεται ο Καρντόσο στη συνέντευξη Τύπου. 

Τα σύννεφα μαζεύτηκαν από την καλοκαιρινή προετοιμασία στο Ανσί. Η πειθαρχία του Καρντόσο δεν είχε καμία σχέση με την…απόλυτη ελευθερία που βίωναν οι ποδοσφαιριστές επί των ημερών του προκατόχου του. O προπονητής τερματοφυλάκων, Σέζαρ Γκόμες, έρχεται σε ρήξη με τον Τσιπριάν Ταταρουσάνου, ο οποίος θέλει να φύγει από την ομάδα, αλλά μεταπείθεται. Ο Πορτογάλος αντιτίθεται στο να δίνουν συνεντεύξεις οι παίκτες του.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, έρχεται το «μπαμ». Κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, οι παρατηρήσεις του προπονητή δεν αρέσουν στον Νικολά Παλουά –Γάλλο κεντρικό αμυντικό και βασικό επί Ρανιέρι- αρνείται να κάνει την άσκηση και ο Καρντόσο τον στέλνει να προπονείται μόνος του. Όσο για τις μεταγραφές, οι περισσότερες έγιναν δίχως τη συγκατάθεσή του. Αποφασίζει ο πρόεδρος!

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, τους –περισσότερους- παίκτες του δεν τους κέρδισε ποτέ. Στην αρχή οι ομιλίες του ήταν μεγάλες σε διάρκεια και χρονικά αρκετά κοντά στους αγώνες. Στη συνέχεια άλλαξε τακτική και τις αντικατέστησε με video από τις συνεντεύξεις Τύπου που έδινε στους δημοσιογράφους. Πριν από τον αγώνα με τη Νις, που ήταν κι η τελευταία ευκαιρία να διατηρηθεί στη θέση του, οι ποδοσφαιριστές δεν γευμάτισαν όλοι μαζί, αλλά ο καθένας ξεχωριστά στο δωμάτιό του. Δεν υπήρχε «χημεία». 

Η αλλαγή στρατηγικής θέλει χρόνο

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αυτό το στυλ ποδοσφαίρου που θέλει να εφαρμόσει ο Καρντόσο απαιτεί χρόνο» τονίζει σε συνέντευξή του στη L’ Equipe, ο Ελί Μποπ, άλλοτε προπονητής της Ναντ και νυν σχολιαστής του τηλεοπτικού δικτύου beIN Sports. «Είναι πιο εύκολο να παίζεις αμυντικά και να βγαίνεις στην αντεπίθεση. Όταν επιζητούμε την κατοχή, αυτό απαιτεί κινήσεις δίχως την μπάλα, συγχρονισμό στα ανεβάσματα, δηλαδή πολλούς αυτοματισμούς, οι οποίοι δεν έρχονται από τη μία ημέρα στην άλλη. Επίσης αυτή η τακτική απαιτεί παίκτες με ταχύτητα στην εκτέλεση. Η Ναντ δεν έχει τέτοιους. Είτε πρέπει να τους αγοράσει, αλλά κοστίζουν, είτε πρέπει να τους βγάλει από τις Ακαδημίες της. Ο Μιγκέλ Καρντόσο δρομολογεί κάτι φιλόδοξο, το οποίο θα αποδειχθεί ευεργετικό μακροπρόθεσμα. Ας τον αφήσουμε να δουλέψει στην ησυχία του» ζητούσε ο Μποπ. Ο Κίτα εκείνη την ημέρα μάλλον δεν διάβασε L’ Equipe…

Συγκρίνοντας τα πεπραγμένα της ομάδας του Ρανιέρι κι εκείνης του Καρντόσο, το μάτι πέφτει σίγουρα στο ποσοστό της κατοχής –μέχρι την 8η αγωνιστική μόνο η Παρί και η Λιόν είχαν υψηλότερο από τη Ναντ αλλά κι οι πάσες στα τελευταία 30 μέτρα. Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήρθαν κι η υπομονή δεν υπήρχε. 

2017/19  Σεζόν 2018/19
38  Ματς 8
1,4  Βαθμοί/Ματς 0,75
0,9  Γκολ/Ματς 1
13,2  Επιθ. Προσπάθ./Ματς 13,6
36,2  Προσπάθειες προς την εστία (%) 38
43,4  Κατοχή (%) 59 
116,7   Πάσες στα 30 τελευταία μέτρα 154,3

«Είναι ωραίο να αλλάζεις πασούλες, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να παίζεις και κανονική μπάλα. Αυτό που εννοώ είναι πως πρέπει να φτάνεις στην αντίπαλη εστία για να σκοράρεις. Δεν είναι παραγωγικό κι εποικοδομητικό να κάνεις συνεχώς τακτικές αλλαγές. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να αφήνεις παίκτες εκατομμυρίων στον πάγκο» έλεγε στις 22 Σεπτεμβρίου ο Κίτα, μιλώντας στο Canal+ αμέσως μετά την ήττα στη Λιλ. Αναφερόταν στον Αντουάν Λιμπόμπε, την πιο ακριβή μεταγραφή επί των ημερών του (8 εκατομμύρια ευρώ) αλλά και στο δανεικό από τη Μονακό, Γκαμπριέλ Μποσκίλια, ο οποίος βάσει συμφωνίας με τους Μονεγάσκους, έπρεπε να πάρει φανέλα βασικού στο 80% των παιχνιδιών της Ligue 1, ειδάλλως η Ναντ θα κατέβαλε 600.000 ευρώ. 




Η αποχώρηση κι ο Καμύ 

Τελικώς ο Κίτα έλυσε τη συνεργασία με τον Πορτογάλο στις 2 Οκτωβρίου, αν και την προηγούμενη αγωνιστική τα «Καναρίνια» είχαν πάρει ισοπαλία 1-1 στην έδρα της Λιόν. Η απόφαση ήταν ειλημμένη ήδη από την έκτη αγωνιστική. Ο 46χρονος απεχώρησε από το «Μποζουάρ» αφήνοντας το σύλλογο στην προτελευταία θέση με 6 βαθμούς, έχοντας μία νίκη, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες σε 8 αγωνιστικές. Στις 30 αγωνιστικές που ακολούθησαν με τον Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς στον πάγκο της, η Ναντ συγκέντρωσε 42 βαθμούς για να βρεθεί στη 12η θέση, αν και ουδέποτε τα αποδυτήρια κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ της απώλειας του Εμιλιάνο Σάλα. 


«Στην καρδιά του χειμώνα, ανακάλυψα μέσα μου ένα αήττητο θέρος»
γράφει στο λογαριασμό του στο Twitter ο Πορτογάλος ευχαριστώντας τους παίκτες, την ομάδα, την πόλη της Ναντ με μια φράση του Αλμπέρ Καμύ. Το δικό του θέρος στη Γαλλία ήταν έντονο και το φθινόπωρο μελαγχολικό…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.