Η πρώτη εικόνα του Καρδόσο

Ο Μιγκέλ Καρδόσο, ήρθε, υπέγραψε και μίλησε! Ο Ηλίας Βλάχος ρίχνει μια ματιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του νέου προπονητή της ΑΕΚ μετά από όσα έδειξε και είπε στην παρουσίασή του.
Δημοσίευση: 30/05/2019 - 20:52
Ήρθε λοιπόν ο Μιγκέλ Καρδόσο! Ήρθε με μια βαλίτσα γεμάτα “πιστεύω” τόσο δυνατά που σε κάνουν άμεσα να πιστεύεις ότι ναι... μπορεί να κάνει την αλλαγή, να μεταμορφώσει την ΑΕΚ, τουλάχιστον έχει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη όλων στον σύλλογο!

Επίσης ήρθε διαβασμένος, πολύ διαβασμένος για το ποιόν σύλλογο ανέλαβε, μην κάνει ξανά το λάθος που είχε κάνει όταν ανέλαβε την Θέλτα όταν είχε αναφερθεί στην παρουσίασή του στην ομάδα ως... Ντεπορτίβο (Λα Κορούνια). Μέγα σφάλμα.

Ήρθε και με μετατραυματικό στρες από την θητεία του στη Ναντ γιατί αν δεν το καταλάβατε η σχέση του με τον ισχυρό άνδρα της Γαλλικής ομάδας Βαλντεμάρ Κίτα δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. 

Ο Γάλλος συνάδελφος Νταβίντ Φελιπό, ο οποίος ασχολείται με το ρεπορτάζ της Ναντ πάντως, μοίρασε την ευθύνη : “Δεν ήταν η προτεραιότητα του προέδρου και το ήξερε, ήξερε ότι ήταν τρίτη ή τέταρτη επιλογή στην λίστα των προπονητών. Παράλληλα απαιτούσε πιστή εφαρμογή της τακτικής του. Τακτική η οποία περιόριζε την δημιουργικότητα των παικτών και με τρόπο λειτουργίας αντίθετο με τις συνήθειες της ομάδας για αυτό και οι σχέσεις στα αποδυτήρια δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές.»

Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν κρύφτηκε για τον τρόπο που θέλει να παίζει! Θέλει κατοχή μπάλας, πίεση ψηλά, πάθος, παίκτες ατρόμητους και... ποιότητα! Για τον ίδιο δεν φαίνεται να έχει σημασία το όνομα κάποιου! Αν έχει τα στοιχεία αυτά... θα παίζει!

Όσον αφορά στο ποδόσφαιρο που υπηρετεί χρειάζεται ένα πράγμα! Υπομονή! Όταν υπήρξε αυτή στην Ρίο Αβέ, σε ένα πρωτάθλημα που δίνει χρόνο στους προπονητές και μια ομάδα χωρίς πίεση για το αποτέλεσμα όλα πήγαν καλά!  

Έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει ότι στον κόσμο της Ναντ άρεσε το ποδόσφαιρο που έπαιζε! Άρεσε και στον πρόεδρο της Θέλτα, Κάρλος Μουρίνιο που τον απέλυσε με βαριά καρδιά : “Επαγγελματίας, ειλικρινής και άτυχος γιατί δεν τον βοήθησαν τα αποτελέσματα.” 

Στην Ελλάδα σπανίζει η υπομονή και τα αποτελέσματα έχουν σημασία. Για όσους είδαν λίγη Ναντ και λίγη Θέλτα υπό τις οδηγίες του Καρδόσο είναι δεδομένο ότι ο κόουτς αυτός μπορεί να κάνει μια ομάδα να παίζει ποδόσφαιρο κατοχής, ωραίο ποδόσφαιρο αλλά θέλει χρόνο να αλλάξεις τον χαρακτήρα μιας ομάδας. Για αυτό και αναφέρθηκε στο ότι θα ήθελε τα περισσότερα κομμάτια να είναι μαζί του στην προετοιμασία. 

Επειδή φάνηκε άνθρωπος εξαιρετικά διαβασμένος για το που έρχεται, την ομάδα που ανέλαβε και το τι θέλει να δείξει μέσα στο γήπεδο θα πρότεινα απλά να σκεφτεί καλύτερα την ατάκα του φίλου του στην οποία αναφέρθηκε στην συνέντευξη τύπου : “Το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό αλλά όχι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο”.  

Για όσους ξοδεύουν χρήματα από το υστέρημά τους για να πηγαίνουν στα Ελληνικά γήπεδα κάθε Κυριακή... το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο!