Η εποχή των… συγχωνεύσεων

O Δημήτρης Καρύδας γράφει στο προσωπικό του blog για τα θερινά σενάρια απορροφήσεων και συγχωνεύσεων στην Basket League.

Μπορεί το πρωτάθλημα της Basket League να απαξιώθηκε αρκετά με όσα συνέβησαν στη διάρκεια της τελευταίας αγωνιστικής περιόδου αλλά κανείς δεν θέλει να το…αποχωριστεί. Τουλάχιστον, από αυτούς που….φεύγουν γιατί εκείνοι που μένουν δεν είναι σίγουρο ότι θέλουν να συνεχίσουν. Μπερδευτήκατε; Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα σενάρια απορροφήσεων και συγχωνεύσεων δίνουν και παίρνουν με άλλα από αυτά να κινούνται στη σφαίρα του απραγματοποίητου ή της φήμης και άλλα να έχουν κάποια σοβαρή βάση. Φυσικά, δεν είναι το πρώτο καλοκαίρι που ορισμένες ομάδες στην προσπάθεια τους να παραμείνουν ή να ανέβουν στην Α1 κάνουν ανάλογες κινήσεις αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν δύο ιδιαιτερότητες που κάνουν το όλο θέμα να έχει ακόμη μεγαλύτερη ίντριγκα και να είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Το πρώτο είναι η πιθανότητα αναδιάρθρωσης της κατηγορίας και της αύξησης των ομάδων σε 16. Σενάριο που ναι μεν έχει προκρίνει ο ΕΣΑΚΕ αλλά θα πάρει πολύ χρόνο για να μάθουμε αν θα υλοποιηθεί. Ειδικά, από τη στιγμή που θα κριθεί από μια νομοθετική ρύθμιση που πρέπει να υπογράψει (εφόσον εγκρίνει το σχετικό αίτημα-πρόταση) ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού. Κάτι που κάνει απαγορευτικές τις όποες εξελίξεις τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει καινούργια κυβέρνηση.

Επίσης, Λαύριο και Κολοσσός που έθεσαν το θέμα της αναδιάρθρωσης έχουν δεσμευθεί απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας ότι εφόσον το αίτημα εγκριθεί και του χρόνου παίξουν 16 ομάδες στο πρωτάθλημα τότε δεν θα μπουν στη μοιρασιά για τα επόμενα τηλεοπτικά δικαιώματα. Κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν μηδενικά έξοδα από τη συμφωνία των 11 ομάδων με το τηλεοπτικό κανάλι που θα συμφωνήσει για τη μετάδοση των αγώνων. Ήταν μια παραχώρηση που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστή ώστε να δελεαστούν και οι υπόλοιποι και να ψηφίσουν θετικά στο σχετικό αίτημα. Αυτό σημαίνει ότι εξ΄ορισμού οι δύο ομάδες που υποβιβάστηκαν θα έχουν μια ζημιά της τάξης των 200.000 ευρώ με το ‘’καλημέρα’’ της νέας σεζόν. Και έτσι κινούνται με στόχο να δώσουν αυτά τα χρήματα, να εξαγοράσουν ουσιαστικά τη θέση μιας άλλης ομάδας και να μην χρειαστεί να περιμένουν για την αίσια ή όχι εξέλιξη του θέματος της αναδιάρθρωσης. Ας δούμε λοιπόν τι σενάρια κυκλοφορούν σε προσκήνιο και παρασκήνιο.

1. ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΙ Η ΚΥΜΗ:
Το Λαύριο όπως λέγεται έκανε κίνηση να εξαγοράσει τη θέση της Κύμης, της ομάδας δηλαδή που έμεινε αντ’  αυτού στην κατηγορία. Αρχικά, υπήρχε η αίσθηση ότι η Κύμη δεν σκοπεύει να παίξει την ερχόμενη σεζόν στη Basket League. Αλλά στην πορεία η οικογένεια Θεοδώρου που ελέγχει την ομάδα ανακοίνωσε ότι θα παίξει κανονικά και ότι δεν θα προχωρήσει καμία συζήτηση για την πώληση της θέσης. Δεν αποκλείεται πάντως στην πορεία να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στο όλο θέμα.

2. Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΟΛΑΡΓΟΣ:
Από τη λήξη της σεζόν και μέχρι σήμερα εντείνονται οι φήμες ότι ο Χολαργός δεν σκοπεύει να παίξει του χρόνου στην Α1. Μάλιστα, ακούγεται ότι τον έχει προσεγγίσει ο Κολοσσός ζητώντας τη θέση του…Η αλήθεια εδώ είναι ότι ο Χολαργός έκανε μια πολύ μεγάλη οικονομική υπέρβαση πέρσι ως νεοφώτιστος και έχει ένα μεγάλο άνοιγμα που στην ουσία καλύπτουν δύο άνθρωποι (Δρόσος-Καρατζάς). Η σκέψη που μοιάζει να επικρατεί είναι η ομάδα να παίξει κανονικά και του χρόνου στο πρωτάθλημα αλλά με δραστική μείωση του μπάτζετ σε σχέση με πέρσι όταν δαπανήθηκε ποσό μεγαλύτερο του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Και εδώ όμως μπορεί να υπάρξουν ενδιαφέρουσες εξελίσεις.

3.Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ:
Η Καρδίτσα έκανε μια εξαιρετική πορεία στην Α2 και έχασε την άνοδο στα πλέι οφ. Οι άνθρωποι της προσέγγισαν τον πρωταθλητή της κατηγορίας Ιωνικό Νικαίας ελπίζοντας ότι ο πρόεδρος του Βαγγέλης Τσάπας θα τηρήσει την παράδοση και θα παραχωρήσει έναντι οικονομικού τιμήματος τη θέση. Κάτι που έκανε και στο παρελθόν όταν ο Φάρος Κερατσινίου πούλησε τη θέση του στον Προμηθέα που έτσι βρέθηκε πριν από τρία χρόνια στη Basket League. Αυτή τη φορά όμως το σενάριο δεν έχει βάση γιατί ο Ιωνικός έχει αποφασίσει να παίξει κανονικά στη μεγάλη κατηγορία και όχι μόνο αυτό αλλά όπως λέγεται έχει ήδη προχωρήσει τον σχεδιασμό του εξασφαλίζοντας την παραμονή 8 Ελλήνων παικτών από αυτούς που ανέβασαν κατηγορία την ομάδα.

4.Ο ΕΡΜΗΣ ΑΓΙΑΣ:
Σύμφωνα με πληροφορίες μάνατζερ έχουν προσεγγίσει τον 7ο της Α2 Ερμή Αγιάς και του προτείνουν να εξαγοράσει θέση στην Α1. Οι άνθρωποι της ομάδας της Λάρισας αρχικά δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για ένα τέτοιο ‘’άλμα’’ αλλά ενδέχεται αν βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία και με το σωστό τίμημα να μπουν στο παιχνίδι.

5. ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ….ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:
Μπορεί η πιθανότητα να εμπλακεί σε ένα τέτοιο παιχνίδι ο Ολυμπιακός να διαψεύδεται ρητά και κατηγορηματικά από την ομάδα αλλά δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα. Από τη στιγμή που το project της συμμετοχής στην Αδριατική Λίγκα έχει ναυαγήσει ο Ολυμπιακός ενδέχεται να περιμένει την κατάληξη της αναδιάρθρωσης για να μάθει την κατηγορία που θα παίζει του χρόνου. Προφανώς και εφόσον η κατεύθυνση των ιδιοκτητών του δεν αλλάξει θα παίξει στην Α2 (χωρίς αναδιάρθρωση) με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως για το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς. Ενδέχεται όμως αυτά τα δεδομένα να αλλάξουν κάτι που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν είναι καν θέμα συζήτησης.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.