Κρίμα μεν αλλά κάλλιο τώρα παρά… αργότερα

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για το «αντίο» του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ και τα πεπραγμένα του Ρουμάνου τεχνικού στον πάγκο των νταμπλούχων.

Ήταν Αύγουστος του 2017 όταν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ διαπίστωσαν σχετικά γοργά ότι η επιλογή τους ν’ αναθέσουν τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας στον Αλεξάντερ Στανόγεβιτς δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Με το βασικό στάδιο της προετοιμασίας να έχει ολοκληρωθεί και τη σεζόν να απλώνεται μπροστά τους κατέληξαν στην επιλογή του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός κι οι ικανότητές του έγιναν περισσότερο γνωστές στην οικογένεια του «Δικεφάλου» και στο ευρύτερο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό μέσα από την παρουσία του στον πάγκο της Ξάνθης. Και για τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές η επικείμενη συνεργασία τους αποτελούσε μια σπουδαία πρόκληση. 

Ο 49χρονος τεχνικός μαζί με το επιτελείο του έπεσαν απευθείας στα … «βαθιά». Ο αποκλεισμός από την ομάδα – έκπληξη εκείνης της σεζόν στο Europa League Όστερσουντ κλόνισε για τα καλά το οικοδόμημα της ομάδας. Το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό κυρίως λόγω ισοπαλιών και της απομάκρυνσης της προοπτικής να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα στοχεύοντας στην κατάκτησή του και μόλις τον Οκτώβριο άρχισαν οι φήμες περί αντικατάστασής του. Ο ίδιος όμως, παρότι αγχωμένος όσο ποτέ, είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ομάδα του, στους ανθρώπους τους και στη συνολική δουλειά που γινόταν. 

Παρότι είχε αναλάβει μια ομάδα χωρίς δικές του επιλογές κατάφερε να της δώσει «σχήμα» και «χρώμα». Από τα πρώτα πράγματα που εγκαθίδρυσε ήταν το οικογενειακό κλίμα, η αίσθηση δικαιοσύνης και ισονομίας μεταξύ όλων κι η λογική του τα όποια προβλήματα δημιουργούνται κι απασχολούν το αγωνιστικό κομμάτι να λύνονται εσωτερικά, χωρίς ποτέ να βγαίνει κάτι προς τα έξω. Με την απόλυτη στήριξη της διοίκησης στις αποφάσεις του και γνωρίζοντας πως δεν είχε άλλα περιθώρια αποτυχίας αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα. 

Δε δίστασε να κοντραριστεί με τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς όταν δεν έπαιρνε αυτά που ήθελε από τον διεθνή Σέρβο επιθετικό με αποκορύφωμα την εκτός έδρας αναμέτρηση στην Κέρκυρα τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, όταν και τον άφησε εκτός αρχκού σχήματος. Οι συζητήσεις που είχε με ποδοσφαιριστές ιδιαίτερης μεταχείρισης της ομάδας κι η αντιμετώπισή τους αποδείχτηκε καταλυτική ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Παίκτες που είχαν τα … θέματά τους π.χ. σε περιόδους πληθώρας αγωνιστικών υποχρεώσεων σε συνάρτηση με τις προπονήσεις. Είχε τον τρόπο να βρίσκει τις λύσεις δίχως ποτέ να επιτρέπει σε κάποιον να νιώθει ή να είναι πάνω από το σύνολο. Κι η περίπτωση του Αμρ Ουάρντα ήταν μια από αυτές. 

Από τον Ιανουάριο εκείνης της σεζόν και μετά πραγματοποιεί μια εξαιρετική πορεία που τον φέρνει σε απόσταση βολής από την κατάκτηση του πρωταθλήματος με γνωστά όλα όσα συνέβησαν στα δυο εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Μια κατάσταση που συνέστησε και τη μεγαλύτερη κρίση στην ομάδα τα τελευταία χρόνια και την οποία ο ίδιος κλήθηκε να τη διαχειριστεί στο αγωνιστικό της και όχι μόνον κομμάτι. Όλα όσα πίστευε, όλα όσα ένιωθε για όλα αυτά τα εξέφρασε στις δημόσιες τοποθετήσεις του ερχόμενος σε κόντρα με τον καθωσπρεπισμό. Μπορεί ο τρόπος που έλεγε κάποια πράγματα να ήταν … ασυνήθιστος για τα υπάρχοντα δεδομένα όμως αυτό πίστευε κι αυτό έκανε μέχρι τέλους. 

Προχώρησε σε αποφάσεις που ήταν ρηξικέλευθες και αρχικά δεν άρεσαν σε πολλούς, με πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τη μετατόπιση του Βιεϊρίνια από τη θέση του εξτρέμ σ’ αυτήν του αριστερού οπισθοφύλακα. Μια απόφαση που … «ξύνισε» σε πολλούς όμως αποδείχτηκε καταλυτική ως προς την εξέλιξη της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν με τον Ρουμάνο στον πάγκο κατακτώντας το δεύτερο διαδοχικό Κύπελλο, νικώντας την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ μα κυρίως επιβάλλοντας το παιχνίδι του από την αρχή ως το τέλος. 

Η δεύτερη σεζόν του αναμενόταν με ενδιαφέρον καθώς θα ήταν αυτός που υα έκανε την προετοιμασία, όπως κι έγινε. Ο βασικός στόχος ήταν η είσοδος στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου και μετά η απόλυτη κυριαρχία εντός των συνόρων. Η ομάδα απέδωσε το καλύτερο ποδόσφαιρο της χρονιάς σ’ εκείνο το χρονικό διάστημα. Απέκλεισε διαδοχικά Βασιλεία και Σπαρτάκ Μόσχας, χάνοντας στις λεπτομέρειες το στόχο της στο εντός έδρας ματς με την Μπενφίκα στην Τούμπα. Παρά την σφοδρότατη απογοήτευση, το «άδειασμα» από ενέργεια και διάθεση ξεκίνησε τη σεζόν αποτελεσματικά βάζοντας τις βάσεις γι’ αυτό που θ’ ακολουθούσε. 

Το θέαμα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό, όμως μαζί με τους συνεργάτες του και τους ποδοσφαιριστές του είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σύνολο με αυτοπεποίθηση που είχε τον τρόπο και στη χειρότερή του ημέρα να παίρνει αυτό που θέλει. Με στιβαρή άμυνα, αποτελεσματικότητα στην επίθεση, πέρασε ένα δύσκολο πρόγραμμα παίρνοντας καθοριστικές νίκες, προ εξαρχούσης αυτής στο «Γ. Καραϊσκάκης». Κάθε θετικό αποτέλεσμα προσέδιδε αυτοπεποίθηση στο σύνολο και σμίλευε ένα νέο, πολύ πιο ισχυρό χαρακτήρα που δεν του επέτρεπε να λυγίσει ανεξαρτήτως δυσκολίας. Η διαφορετικότητα του πράγματος αφορούσε τα των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. 

Με σαφή προτεραιότητα στις εγχώριες διοργανώσεις ο ΠΑΟΚ δεν έδωσε ότι είχε και δεν είχε στους ομίλους του Europe League με συνέπεια να βιώσει την πλέον απογοητευτική του παρουσία σ’ αυτούς. Η πορεία όμως στο ελληνικό πρωτάθλημα λειτουργούσε εξισορροπιστικά. Η ομάδα προχώρησε σ’ ενίσχυση ουσία στον Γενάρη κι ο «Δικέφαλος» βγήκε – ακόμη πιο – ενισχυμένος. Ακόμη κι η αποχώρηση του Πρίγιοβιτς βγήκε σε καλό. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος είχε ν’ αντιμετωπίσει – μεταξύ άλλων – και την απογοήτευση του Τσούμπα Άκπομ για τον περιορισμένο χρόνο συμμετοχής του, όντας πίσω από τον Σέρβο επιθετικό. Τα κατάφερε κι εκεί με τον Βρετανό επιθετικό να του βγάζει δημόσια το καπέλο και να τον ευχαριστεί γι’ αυτό. 

Η επιτυχία του επιβεβαιώθηκε από το γεγονός πως το σύνολο είχε – σχεδόν – πάντα την ίδια αποτελεσματικότητα ανεξαρτήτων προσώπων. Τον Δεκέμβριο είχε απωλέσει μια από τις σημαντικότερες μονάδες του με τον Βέρνμπλουμ να τραυματίζεται στη Λιβαδειά χάνοντας το υπόλοιπο της σεζόν. Ακολούθησαν οι Μαουρίσιο – Βιεϊρίνια. Βασικοί άξονες της ομάδας. Ποτέ όμως δεν το έβαλε κάτω. Βρήκε τον τρόπο να τους αντικαταστήσει και κυρίως να πάρει αυτό που ήθελε και χρειαζόταν η ομάδα φτάνοντας στο απώγειο μιας ονειρεμένης σεζόν με την αήττητη κατάκτηση του πρωταθλήματος, με το κύπελλο που σήμανε και το πρώτο ντάμπλ της ιστορίας του συλλόγου και με μια παρακαταθήκη ρεκόρ που φαντάζει δύσκολο να ξεπεραστούν στο άμεσο μέλλον. 

Το επόμενο στοίχημα ήταν και πάλι το Champions League. Όμως όπως όλοι οι άνθρωποι έτσι κι αυτός διακατέχεται από τις πεποιθήσεις του και δοκιμάζεται από τις ανασφάλειές του. «Μισώ τις μεταγραφικές περιόδους», μας είχε πει σε μια δημόσια κουβέντα μας στο novasports.gr. Ο λόγος ήταν επειδή δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για το ποιούς έχει ή δε θα έχει στη διάθεσή του προκειμένου να δουλέψει απρόσκοπτα για τη νέα σεζόν. Μια πραγματικότητα για τον κάθε προπονητή, την οποία όμως ο καθένας την αντιμετωπίζει διαφορετικά. Δεν είναι απλώς θέμα νοοτροπίας, αλλά θέμα βλέψεων …

Το περσινό καλοκαίρι είχε κληθεί να διαχειριστεί μια σημαντική απώλεια για τον ίδιο. Έναν ποδοσφαιριστή δεν ήθελε να χάσει με τίποτα όμως τα πράγματα ήρθαν έτσι κι ο Τζαλμά Κάμπος μετακόμισε στην Τουρκία. Η πειιθαρχία στο παιχνίδι του Αγκολέζουν κι οι βοήθειες που έδινε στην ομάδα του, ειδικά στο ανασταλτικό κομμάτι με τον Μάτος πίσω του έμοιαζαν δεδομένα δύσκολα ν’ αντικατασταθούν, τουλάχιστον άμεσα. Κι όμως βρέθηκαν λύσεις, όπως ακριβώς συνέβη στην πλειοψηφία των θεμάτων που προέκυψαν. 

Μ’ εξαίρεση αυτήν την τελευταία. Όπως είχε δηλώσει και σε συνέντευξη στην πατρίδα του η πίεση ήταν τεράστια κι από τη στιγμή που δεν είχε αυτά που ήθελε για να τη διαχειριστεί και να την αντιμετωπίσει όπως ο ίδιος γνώριζε αποφάσισε να μην μπει στη δοκιμασία της … δοκιμής με άγνωστα αποτελέσματα για την ομάδα του αλλά και για τον ίδιο. Δήλωσε πως ψυχολογικά δεν είναι καλά με όλο αυτό κι αποχώρησε. Ήταν τέτοια η … δοκιμασία που έφτασε στο σημείο να πληρώσει από την τσέπη του τη ρήτρα αποδέσμευσής του καταβάλλοντας περισσότερα χρήματα από όσα είχε εισπράξει στο διάστημα της παρουσίας του στην ομάδα. 

Η χρονική στιγμή είναι αδιαμφισβήτητα το μεγάλο του λάθος. Τρεις ημέρες πριν από την αναχώρηση της ομάδας για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Το περιβάλλον του αναφέρει πως τις τελευταίες ημέρες αναζήτησε επισταμένα τον κ. Σαββίδη προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά όμως δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί του. Κάτι που έγινε χτες … Προσπάθειες να τον μεταπείσουν έγιναν από πολλές πλευρές, από τη διοίκηση ακόμη κι από τους ποδοσφαιριστές του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αν θέλει κάποιος να του «χρεώσει» πράγματα θα βρει φυσικά. Η … επικοινωνία του με την κερκίδα κάθε γηπέδου δεν ήταν κι ότι καλύτερο. Το … φρένο που δεν έβαζε στον τρόπο που εκφραζόταν κάποιες σπάνιες φορές έπληττε τον ίδιο και την ομάδα. Η περιορισμένη συνεργασία του με νεαρούς ποδοσφαιριστές κ.α. 

Στο σύνολό του όμως το πρόσημο είναι απολύτως θετικό. Βάσει δεδομένων είναι ο πλέον επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας κι αυτό δεν αλλάζει ότι κι αν πει ή επικαλεστεί κανείς. Απλώς δεν μπορούσε να συνεχίσει. Και προκειμένου όλο αυτό να … εκραγεί αργότερα καλύτερα που έγινε τώρα. Αργά μεν, σε σχέση με ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί από τα μέσα Μαϊου και μετά όμως υπάρχουν και πράγματα που πολλοί δε γνωρίζουν, αναφορικά με τους λόγους που υπήρξε αυτή η καθυστέρηση. Πράγματα που μόνον οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν κι αυτοί θ’ αποφασίσουν αν κάποια στιγμή τα επικοινωνήσουν. 

Η ζωή δε σταματά για κανέναν. Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη γυρίσει σελίδα, κρατά τα καλύτερα από όλο αυτό το διάστημα και είναι υποχρεωμένος με «καθαρή» σκέψη και κρίση να προχωρήσει στην καλύτερη δυνατή επιλογή προκειμένου να υπερασπιστεί τα κεκτημένα. Υγεία και καλή καρδιά … Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους … 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.