Προοδευτική διαδικασία με ρίσκο και κόστη

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για την ήττα 3-1 του ΠΑΟΚ από τον ΠΑΣ Γιάννινα στα Ιωάννινα και την εικόνα των «ασπρόμαυρων».

Το πέσιμο της αυλαίας της δεύτερης αγωνιστικής το βράδυ της Δευτέρας στα Χανιά, βρήκε τον ΠΑΟΚ να μετρά τον έναν βαθμό της ισοπαλίας στην πρεμιέρα με την Ξάνθη. Κι αυτό γιατί είκοσι τέσσερις ώρες νωρίτερα είχε γνωρίσει την ήττα στα Ιωάννινα από τον ΠΑΣ με 3-1 (5᾽ Μανιάς, 51᾽ αυτογκόλ Σάμπο, 75᾽ Τσάβες – 92’ Βίτορ). Ενα αποτέλεσμα στο οποίο καίριο ρόλο έπαιξαν το τραγικό λάθος στην άμυνα στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, η αδυναμία του «Δικεφάλου» να σκοράρει στο διάστημα της υπεροχής του απόντος «καθαρόαιμου» επιθετικού,  το νέο λάθος της άμυνας με το αυτογκόλ του Σάμπο στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους κι η επιπόλαια αποβολή του Ζάιρο στο 62᾽ με δεύτερη κίτρινη.
 
Μπροστά σε – περίπου – οκτακόσιους φίλους του, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τον αγώνα με εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα. Ο σχηματισμός δεν άλλαξε σε σχέση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις είχε όμως μια σημαντική διαφορά μ᾽ αυτές καθώς ο Τζιόλης μεταφέρθηκε στο κέντρο της άμυνας, με τον Σάμπο να παίρνει θέση στο πλευρό του Κάτσε στη μεσαία γραμμή. Αυτό ήταν και το τρικ του Κροάτη τεχνικού σε μια προσπάθεια να έχει κάποιον από τα μετόπισθεν ικανό να προωθήσει το παιχνίδι της ομάδας του, ν᾽ ανεβάσει όλες τις γραμμές και να τροφοδοτήσει τους ακραίους στ᾽ ανεβάσματά τους.
 
Οι γηπεδούχοι απέκτησαν προβάδισμα από το … πουθενά, καθώς μόλις στο 5᾽, ένα δυνατό πλάγιο έφτασε εντός περιοχής, με τον Μανιά να παίρνει την κεφαλιά ανάμεσα από Κόστα και Τζιόλη και σε συνδυασμό με την καθυστερημένη έξοδο του Ολσεν, άνοιξε το σκορ. Κι αυτό ήταν κάτι που είχε τονιστεί στα της κατασκοπείας του συγκεκριμένου αντιπάλου πως συμβαίνει κι είχαν προετοιμαστεί γα να το αντιμετωπίσουν, όπως ομολόγησε ο Σουηδός τερματοφύλακας, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει υποπέσει σε πανομοιότυπα λάθη με κόστος στον εαυτό του σ᾽ επίπεδο αυτοπεποίθησης και στην ομάδα του σ᾽ επίπεδο βαθμών.
 
Το γρήγορο προβάδισμα της ομάδας του κ. Πετράκη κλόνισε τους αντιπάλους τους, που χρειάστηκαν λίγη ώρα για ν᾽ αντιδράσουν. Παρά την τροπή που πήρε ο αγώνας, οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να παίξουν ορθολογικά με ανάπτυξη κυρίως από τα άκρα και σε λιγότερες περιπτώσεις με – αποτυχημένους λόγω πυκνής συνοχής των Γιαννιωτών – συνδυασμούς μπροστά από την περιοχή του Βελίδη. Του ανθρώπου που κράτησε όρθια την ομάδα του όποτε κι αν χρειάστηκε. Για δεύτερο διαδοχικό αγώνα ο Σάμπο εξελίχθηκε σε αδύναμο κρίκο. Μια γραμμή πιο πίσω σε σχέση με τον πρώτο του – επίσημο – αγώνα αλλά και πάλι κακές τοποθετήσεις, αδυναμία συνδυασμού με τους συμπαίκτες του και παντελώς ακίνδυνος δημιουργικά. Λόγος για τον οποίο από νωρίς τον κάλεσε ο προπονητής του για να του δώσει εκ νέου οδηγίες προσπαθώντας να διορθώσει τα κακώς κείμενα του κέντρου.
 
Το σύνολο των εβδομήντα ενός λαθών δεν είναι ευκαταφρόνητο για μια ομάδα γενικά, όμως ειδικά για τον ΠΑΟΚ που άλλες φορές υποχρεώνεται άλλες φορές αρέσκεται σε αρκετές αλλαγές στο αρχικό του σχήμα ίσως και να αποτελεί λογική συνέπεια. Στη θέση αυτή προορίζονταν άλλωστε ν᾽ αγωνίζονται οι Τσίμιροτ και Χαρίσης, αν όχι κι ο Αντόνις.  Μπροστά από τη μεσαία γραμμή υπήρχε το δίδυμο των Πέλκα – Ζάιρο. Από τα πόδια του πρώτου προέκυψε ότι πιο επικίνδυνο εκτός περιοχής για τον τερματοφύλακα του ΠΑΣ. Ωστόσο, οι συνεργασίες με τον Βραζιλιάνο και τον πλέον προωθημένο ποδοσφαιριστή της ομάδας, Μακ δεν ήταν καλές, ούτε επιθετικά αλλά ούτε και ανασταλτικά, δίχως η ευθύνη να βαραίνει – μόνον – τον ίδιο.
 
Μια εικόνα που ώθησε τον κ. Τούντορ να μεταφέρει τον Ζάιρο στην κορυφή της επίθεσης και τον διεθνή Σλοβάκο στη θέση του, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο Λέοβατς έβγαλε διαγώνια μπαλιά, ο Ζάιρο δεν την πρόλαβε. Ο Μακ σούταρε υπό γωνία ο Βελίδης απέκρουσε. Ο Βίτορ έπιασε τακουνάκι στέλνοντας την μπάλα στη γωνία της εστίας, έδιωξε ο Στρούνα πάνω στη γραμμή. Μικρές μα συνάμα σημαντικές λεπτομέρειες σε κάθε φάση, από αυτές που τελικώς αποδεικνύεται πως κάνουν τη διαφορά. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, στο δεύτερο ημίχρονο η κατάσταση αρχικά επιδεινώθηκε από το αυτογκόλ του Σάμπο, ότι χειρότερο για τον νεαρό Σλοβάκο, που πασχίζει για κάτι καλό δείχνοντας πως δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη κι αυτό κοστίζει. Είναι όμως κάτι που πρέπει να γίνει.
 
Μια παραγωγική και προοδευτική διαδικασία μέσα από την οποία δοκιμάζεται ο κάθε ποδοσφαιριστής αποδεικνύοντας το τί αξίζει. Δεδομένο που ισχύει για όλους τους καινούριους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν έχουν κλείσει μήνα στην ομάδα, ούτε έχουν δώσει διαδοχικούς αγώνες λόγω της αδυναμίας συμμετοχής τους στην Ευρώπη κι όπως είναι λογικό έχει αντίκτυπο στην ομάδα. Η χρονική στιγμή μάλλον δεν είναι και θέμα επιλογής καθώς οι αγώνες που ακολουθούν έχουν πολύ πιο υψηλό βαθμό δυσκολίας σε βάθος χρόνου – σχεδόν – δυο μηνών.
 
Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη απορία ως τώρα είναι γιατί η ομάδα έμεινε δίχως επιθετικό ως τώρα και για να λυθεί θα πρέπει να γίνει πράξη η εξαγγελία της ΠΑΕ για τη συνέντευξη Τύπου του αθλητικού διευθυντή μετά το πέρας της μεταγραφικής δραστηριότητας της ομάδας. Φυσιολογικό να μην ευοδοθούν ευσεβείς πόθοι σε μεταγραφικό σαφάρι, όχι όμως να καθυστερήσει τόσο πολύ η κάλυψη μιας θέσης, από την οποία ήταν γνωστό πως θ᾽ απουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Αθανασιάδης. Ενδεχομένως η λογική του ρίσκου για όσο το δυνατόν μικρότερες οικονομικές απώλειες να έπαιξε το ρόλο της, όταν όμως έχουν δαπανηθεί τόσα χρήματα για θέσεις όπως αυτές του ακραίου οπισθοφύλακα και αμυντικού μέσου με κόστη άνω του εκατομμυρίου ευρώ, είναι εύλογο για κάποιον να περιμένει κάτι ανάλογο για τη θέση του επιθετικού, στη μοναδική εποχή όπου το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα συζήτησης στον ΠΑΟΚ. Κάτι που συμβαίνει για δεύτερη διαδοχική σεζόν, με άλλα αίτια φαινομενικά τουλάχιστον όμως το ίδιο αποτέλεσμα.
 
Την ίδια χρονική στιγμή που όλες οι εναλλακτικές πλέον δεν υφίστανται μετά τις αποχωρήσεις των Σαλπιγγίδη, Περέιρα, Κουλούρη. Για τον πρώτο εκ των τριών τα περισσότερα έχουν ειπωθεί. Για τον Αργεντινό γεννά μια απορία η παραχώρησή του ως δανεικό σε ομάδα που μετέχει στον ίδιο όμιλο στο Europa League και θα έχει ενδιαφέρον το αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι από την Γκαμπάλα στις αναμετρήσεις μεταξύ των δυο ομάδων. Ενα μάθημα πειθαρχίας, ένας ισχυρός εγωισμός που οδήγησε στην απομάκρυνσή του με τον συγκεκριμένο δανεισμό. Μια κίνηση με – προφανώς – μεγαλύτερη σημασία από την απόλυτη ανάγκη ενίσχυσης της επιθετικής γραμμής. Μια απόφαση με ρίσκο αλλά και κόστος. Κι ο Κουλούρης, που πέρυσι βίωσε μια σεζόν ανάμεσα σε πάγκο, προπόνηση κι εκτός αποστολής, πήγε στην Εθνική, γύρισε δίχως να φύγει ούτε μέρα κι αίφνης, χωρίς να έχει έρθει άλλος επιθετικός δόθηκε δανεικός στην Κύπρο.
 
Η αποβολή του Ζάιρο, που ενώ γνώριζε πως είχε κάρτα από το πρώτο ημίχρονο, προέβη σ᾽ επικίνδυνο μαρκάρισμα, ψαλίδισε τις εναπομείνασες ελπίδες ανατροπής. Στο 62᾽ αποχώρησε και δέκα τρία λεπτά μετά,, σε συνθήκες αντεπίθεσης, ο Τσάβες με διαγώνιο δυνατό σουτ «τρίτωσε» το κακό για τον ΠΑΟΚ. Ο κ. Τούντορ έδωσε εντολή για 4-3-2 με τον Τζιόλη – πλέον – ανάμεσα σε Κάτσε και Πέλκα, ενώ με διαφορά δέκα λεπτών οι Ροντρίγκεζ – Μυστακίδης αντικατέστησαν τους Σάμπο – Μακ αντίστοιχα. Ο Μυστακίδης μάλιστα, ήταν αυτός που στις καθυστερήσεις έβγαλε την παράλληλη προς την αντίπαλη εστία πάσα στον Βίτορ, με τον Πορτογάλο να διαμορφώνει το τελικό σκορ στις καθυστερήσεις. Λογικά συναισθήματα η πικρία κι η απογοήτευση, όμως θα ήταν σώφρον να περιορίζονται στο συγκεκριμένο αγώνα, δίχως να προβάλονται ως τελικές κρίσεις για το πως μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια.
 
Είναι πολύ νωρίς ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα ανεξαρτήτως πεποιθήσεων του καθενός. Ο δρόμος είναι μακρύς και δεν κερδίζει εκείνος που εντυπωσιάζει πρόσκαιρα παρά εκείνος που έχει διάρκεια.  Η ομάδα ψάχνει την αποτελεσματικότητα, γιατί μόνον αυτήν μπορεί και τροφοδοτεί με ενέργεια και ψυχολογία τους πρωταγωνιστές για τη συνέχεια. Ειδάλλως απαιτείται χρόνος … Λέξη που τείνει να χαρακτηριστεί μισητή, δεν παύει όμως να είναι μια πραγματικότητα. Ο κάθε αγώνας είναι σαν το … επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς. Το κάθε επεισόδιο κρίνεται ξεχωριστά. Από τα πρώτα δυο όμως δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για να χαρακτηρίσει μια ολόκληρη σειρά …. Το νέο πάντα εμπεριέχει και ρίσκο. Η διακοπή φαντάζει ως … θεόσταλτο δώρο. Δημιουργούνται περιθώρια για περισσότερη δουλειά με στόχο την αφομοίωση των νέων κατά κύριο λόγο. Γεροί να είμαστε να δούμε και τη συνέχεια. Καλή δύναμη σε όλους …


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.