Η ιστορία διδάσκει… (pics)

Ένα από τα πιο δραματικά και αιματοβαμμένα δεκαήμερα στην ιστορία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν αυτό στο Άρνεμ, από τις 17 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 1944.

Ένα από τα πιο δραματικά και αιματοβαμμένα δεκαήμερα στην ιστορία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν αυτό στο Άρνεμ, από τις 17 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 1944.

Μετά τη θετική έκβαση της απόβασης στη Νορμανδία οι Συμμαχικές Δυνάμεις έστησαν επί ολλανδικού εδάφους ένα πολύ τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο, με την ονομασία «Market-Garden». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεραποβατική επιχείρηση όλων των εποχών, στην οποία έλαβαν μέρος 10.095 αλεξιπτωτιστές, αλλά κατέληξε σε τραγική αποτυχία. Κατά την υποχώρηση των συμμάχων, μόλις 2.398 άνδρες αποτελούσαν τη εναπομείνασα δύναμη. Οι υπόλοιποι ήταν νεκροί ή αιχμάλωτοι…

Η σύλληψη της ιδέας ανήκε στο στρατηγό Μπέρναρντ Μοντγκόμερι και είχε ως στόχο τη γρήγορη εισχώρηση των Συμμάχων στην κοιλάδα του Ρουρ όπου βρισκόταν η βαριά βιομηχανική περιοχή των Γερμανών, έχοντας την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματούσαν τη γερμανική “πολεμική μηχανή” και θα επισπευδόταν η λήξη του πολέμου.
Η εφαρμογή του σχεδίου που προέβλεπε τον έλεγχο των γεφυρών του Άρνεμ, αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της λανθασμένης αξιολόγησης των πληροφοριών που παρείχε η ολλανδική αντίσταση για τις γερμανικές δυνάμεις στην περιοχή. Η ρίψη αλεξιπτωτιστών πίσω από τις γραμμές των Ναζί και αρκετά μακριά, περίπου 10 χιλιόμετρα, από το Άρνεμ, δεν απέδωσε.

Η ιστορία της μάχης του Άρνεμ ανέδειξε σε κεντρικό πρόσωπο το Βρετανό αντισυνταγματάρχη Τζον Φροστ, διοικητή του μοναδικού τάγματος που κατάφερε να φτάσει στη γέφυρα η οποία φέρει πλέον το όνομα του. Αποκομμένος από τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις, ο ίδιος και περίπου πεντακόσιοι άνδρες του κρύφτηκαν στα σπίτια γύρω από τη γέφυρα, πολέμησαν σκληρά αναμένοντας ενισχύσεις, οι οποίες όμως δεν έφτασαν ποτέ. Όταν ξέμειναν από πυρομαχικά αιχμαλωτίστηκαν…

Στο Όστερμπέικ, όπου βρεθήκαμε τον περασμένο Ιούλιο για να καλύψουμε τα φιλικά προετοιμασίας του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε το μουσείο της περιοχής που έχει δημιουργηθεί για να μην κλειδωθεί στο χρονοντούλαπο της λήθης η ανδρεία και η θυσία, αλλά και για να αναδείξει την αξία της αρμονικής συνύπαρξης.

Ένας χώρος στον οποίο η ιστορία διδάσκει τον επισκέπτη, με ατράνταχτα επιχειρήματα, την αναγκαιότητα αποφυγής ανάλογων γεγονότων. «Δορυφορείται» στην ατμόσφαιρα και στην ανταλλαγή των βλεμμάτων όσων βρίσκονται δίπλα σου. Στο φορτισμένο κλίμα που δημιουργεί η εικόνα του αίματος στις ποδιές των γιατρών.
Στην κλαγγή των όπλων και τις φωνές των πολεμιστών που προκαλούν ανατριχίλα όπως διαχέονται στο χώρο της διαδραστικής απεικόνισης.

Όσοι βρεθείτε στο Όστερμπέικ μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε.  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.