Φρένο από ΕΕ στα 300 εκ του κράτους στο ποδόσφαιρο!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει για το θερμό καλοκαίρι που αναμένεται στο ποδόσφαιρο μετά την θέση του Μαξίμου ότι τα τηλεοπτικά των ΠΑΕ θα εξεταστούν μετεκλογικά.

Η αλήθεια είναι ότι οι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου βολεύτηκαν για σχεδόν τρεις δεκαετίες με τα χρήματα που δαπανούσαν για το (όποιο) προϊόν τους τα ιδιωτικά κανάλια, τα συνδρομητικά κανάλια και η κρατική ΕΡΤ και δεν έκαναν το παραμικρό για να αναζητήσουν και άλλους πόρους.

Όχι απλά για να επιβιώνουν (όπως κάνουν σήμερα), αλλά κυρίως για να αναπτυχθούν. Δεν το πέτυχαν σχεδόν ποτέ και τώρα έφτασαν στο σημείο να ελπίζουν ΚΥΡΙΩΣ στο κρατικό χρήμα από την δημόσια τηλεόραση. 

Η οποία, ναι, είχε πληρώσει κάπου 7,5 εκ ευρώ το χρόνο για να πάρει τα δικαιώματα του Ολυμπιακού (2009-2012), αλλά το είχε κάνει για τους ερυθρόλευκους και την Ξάνθη. 

Μόνο δύο ομάδες δηλαδή, αλλά και πάλι κακώς και θα το δείτε αιτιολογημένο πιο κάτω.

Την περασμένη Παρασκευή, δύο ημέρες πριν τις εκλογές, η δημόσια τηλεόραση (και η απερχόμενη διοίκησή της) εμφανίζεται να έχει πάρει την έγκριση μιας απερχόμενης κυβέρνησης για να στεγάσει σχεδόν το σύνολο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου!

Περισσότερες από τις μισές ομάδες της SL 1, ΟΛΟ το πρωτάθλημα της SL 2 και ΕΠΙΠΛΕΟΝ το πρωτάθλημα της Football League. 

Στο σύνολο της τριετίας η ΕΡΤ παρουσίασε στους Αλέξη Τσίπρα, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Παππά έναν προϋπολογισμό 230 εκ, που μαζί με τα έξοδα παραγωγής θα αγγίξει τα 300 εκ

Δηλαδή για τρία χρόνια η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να δαπανήσει κοντά στα 300 εκ για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, χωρίς τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα να περιλαμβάνονται στη λίστα του εθνικού καταλόγου γεγονότων μείζονος σημασίας, στα οποία το κοινό θα πρέπει να έχει δωρεάν τηλεοπτική πρόσβαση.  

Η συγκεκριμένη λίστα αναζητείται από τις 30 Απριλίου 2018, οπότε και ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση (δείτε εδώ και εδώ.)

Φυσικά και στο υπόδειγμα της ενωσιακής νομοθεσίας (άρθρο 14 της Οδηγίας 2010/13/ΕΕ) ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα εθνικά πρωταθλήματα. 

Όχι του ποδοσφαίρου, αλλά των περισσότερων σπορ. 

Απλά παραδείγματα από άλλες χώρες

Στην Αγγλία το κρατικό BBC δεν προβάλει κανένα ματς πρωταθλήματος. Τα δείχνουν το SKY Sports (συνδρομητικό) και το BT Sports (συνδρομητικό).

Στην Ισπανία το κρατικό TVE δεν προβάλει κανένα ματς πρωταθλήματος. Τα δείχνουν το Movistar (συνδρομητικό 38 ματς Α΄ διαλογής), το BeIN La Liga (συνδρομητικό 34 ματς) και το GOL (συνδρομητικό ματς Γ΄ διαλογής).

Στη Γερμανία το κρατικό ZDF προβάλει 3 ματς σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και έχει τέλος (όπως πχ η ΕΡΤ) 17,5 ευρώ ανά νοικοκυριό το μήνα. Τα ματς προβάλλονται από το SKY Sport (συνδρομητικό – όλη η αγωνιστική) και το Eurosport Xtra (συνδρομητικό – 11 αγώνες σε όλη τη σεζόν).

Στην Ιταλία η κρατική RAI δεν δείχνει κανένα ματς πρωταθλήματος. Τα προβάλλουν το SKY Italia (συνδρομητικό – 7 ματς ανά αγωνιστική) και το DAZN (συνδρομητικό – 3 ματς ανά αγωνιστική).

Στη Γαλλία το κρατικό TV5 δεν προβάλει κανέναν αγώνα. Τους δείχνουν το Be IN Sports (συνδρομητικό – 7 ματς ανά αγωνιστική) και το Canal+ (συνδρομητικό – τα 3 καλύτερα ματς ανά αγωνιστική).

Επιστροφή στα… δικά μας

Για να υλοποιηθούν όσα υποσχέθηκε η απερχόμενη κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή στις ΠΑΕ θα έπρεπε να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ πρώτα από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος το έχει ήδη αρνηθεί, αλλά και από τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος θα έπρεπε να τον παρουσιάσει στους θεσμούς για έγκριση.

Εδώ θυμίζω ότι ο κ. Χουλιαράκης είχε ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την παροχολογία της απερχόμενης κυβέρνησης και πριν τις Ευρωεκλογές (δείτε εδώ). Πόσο μάλλον να πρέπει να αιτιολογήσει άλλα 300 εκ για το ποδόσφαιρο!

Δυστυχώς για τις ΠΑΕ που δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο με κάποιο κανάλι όλα είναι στον… αέρα αναφορικά με την ΕΡΤ και το σώου Μαξίμου της περασμένης Παρασκευής, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι:

Μια τέτοια σύμβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υπογραφεί από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς πάσχει νομικά ως ευθέως αντίθετη με σχετική διάταξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ρητά απαγορεύει τον ανταγωνισμό μεταξύ κρατικών τηλεοπτικών σταθμών (όπως η ΕΡΤ) με ιδιωτικούς.

Αν τελικά οι συμβάσεις υπογραφούν, η Ελλάδα απειλείται με βαριά πρόστιμα, καθώς θα ληφθεί υπόψη ότι δεν έγινε διαγωνισμός για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ και πρόκειται για συνεργασία που θα υλοποιηθεί με απ’ ευθείας ανάθεση. 

«Γιατί» έγινε λοιπόν, η σύσκεψη στο Μαξίμου και «γιατί» εκδόθηκε η ανακοίνωση ότι όλα θα υλοποιηθούν μετά τις εκλογές; (δείτε εδώ

Μα για να κερδίσει η απερχόμενη κυβέρνηση έστω και λίγους ψήφους από τους οπαδούς των ομάδων και να για να φανεί ότι δεσμεύει την επόμενη, η οποία θα εμφανιστεί στο ρόλο του «κακού», αν απορρίψει το νέο εξωφρενικό προϋπολογισμό των 300 εκ ευρώ της ΕΡΤ μόνο για το ποδόσφαιρο, αρνούμενη να πληρώνει και πρόστιμα στην ΕΕ για όσο διαρκεί αυτή η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ στο άθλημα. 

Και από τα αποτέλεσματα των χθεσινών εκλογών φαίνεται ότι εν μέρει το πέτυχε. 

Πάντως, το έργο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο ποδόσφαιρο θα έχει αρκετά σήριαλ σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Μείνετε συντονισμένοι!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.