Φάκελος Ράις!

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει γιατί ο Παναθηναϊκός εμπιστεύθηκε τον 32χρονο Ταϊρίς Ράις.

Ο μοναδικός παίκτης που έχει αναδειχθεί MVP τόσο στην Ευρωλίγκα όσο και στο Eurocup στη διάρκεια της καριέρας επιστρέφει στην Ελλάδα όπου έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα πριν από μια δεκαετία.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΟΣ: Ένα έμπειρο περιφερειακό παίκτη. Είναι ένας combo guard που περισσότερο προορίζεται λόγο στιλ παιχνιδιού για αντικαταστάτης του Κιθ Λάνγκφορντ παρά για τη θέση του Λεκαβίτσους. Μπορεί πάντως να πάρει χρόνο τόσο στο ‘’1’’ όσο και στο ‘’2’’ αν και στην πραγματικότητα με τον τρόπο που παίζει δεν ανήκει σε καμία από τις δύο!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Μπόστον Κόλετζ (2005-2009), Πανιώνιος (2009-10), Αρτλαντ Ντράγκονς (2010-11), Λιέτουβος Ρίτας (2011-12), Μπάγερν (2012-13), Μακάμπι Τελ Αβίβ (2013-14), Χίμκι (2014-16), Μπαρτσελόνα (2016-18), Σενζέν Λέοπαρντς (2018), Μπάμπεργκ (2018-19).

ΚΟΛΕΓΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΑ: Ο Ράις έπαιξε για μια φουλ τετραετία με το Μπόστον Κόλετζ με πολύ καλές επιδόσεις. Από την πρώτη κιόλας χρονιά απέκτησε ρόλο στην ομάδα. Την Τρίτη του χρονιά έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας απέναντι στην πανίσχυρη Νορθ Καρολάινα. Η ομάδα του ηττήθηκε με 90-80 αλλά ο ίδιος σκόραρε 46 πόντους έχοντας ήδη 34 απ΄ αυτούς στο ημίχρονο. Έκλεισε την Τρίτη του σεζόν με 21 πόντους μέσο όρο. Τις τρεις από τις τέσσερις χρονιές του η ομάδα έφτασε και στο τελικό τουρνουά του ΝCAA. Την πρώτη (2005-06) έκανε την καλύτερη πορεία φτάνοντας στους 16 όπου αποκλείστηκε από τη Βιλανόβα (60-59), ενώ την επόμενη χρονιά ο Ράις σε ρόλο βασικού σκόραρε 26 πόντους στη νίκη επί του Τέξας στον πρώτο γύρο και 22 στην ήττα από το Τζορτζτάουν στον β΄ γύρο.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Παρότι οι προβλέψεις τον ήθελαν χαμηλά στον β΄ γύρο του ντραφτ του 2009 ο Ράις δεν επελέγη και πήρε τον δρόμο για την Ευρώπη όπου έπαιξε μια χρονιά με τον Πανιώνιο στο ελληνικό πρωτάθλημα (12,1 πόντοι μέσος όρος). Την επόμενη σεζόν βρέθηκε στη Γερμανία κλείνοντας τη χρονιά με την Άρτλαντ και έχοντας 17,1 πόντους μέσο όρο. Το 2011 μετακόμισε στη Λιθουανική Λιέτουβος όπου όμως δεν μπόρεσε να κάνει πολλά πράγματα. Ήταν η πρώτη και τελευταία του σεζόν με μονοψήφιο μέσο όρο πόντων σε εθνικό πρωτάθλημα (9,7) ενώ πήρε το βάπτισμα του πυρός από ευρωπαϊκές διοργανώσεις παίζοντας 15 ματς στο Eurocup και σκοράροντας 11,1 πόντους μέσο όρο. Το 2012 γύρισε στη Γερμανία για λογαριασμό της Μπάγερν και το 2013 τον απέκτησε η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Παρότι στη διάρκεια της χρονιάς αμφισβητήθηκε έντονα και πολλοί θεώρησαν ότι δεν είναι παίκτης επιπέδου Ευρωλίγκα κατάφερε να οδηγήσει τη Μακάμπι στο φάιναλ φορ του Μιλάνου όπου η ομάδα του λαού πήρε τον τίτλο και ο ίδιος αναδείχθηκε MVP! Το καλοκαίρι του 2014 έκανε χρήση ειδικού όρου στο συμβόλαιο του δεν ανανέωσε με τη Μακάμπι και μετακόμισε για την επόμενη διετία στη Χίμκι. Με τη Ρωσική ομάδα κατάφερε το 2015 να κερδίσει το Eurocup και να αναδειχθεί MVP των τελικών κατορθώνοντας να πάρει τον δεύτερο ατομικό του τίτλο σε δύο χρόνια και στις δύο κορυφαίες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στη δεύτερη σεζόν του όμως με τη Χίμκι στην Ευρωλίγκα τα πράγματα κύλησαν στραβά για την ομάδα έστω και αν ο ίδιος τελείωσε την Ευρωπαϊκή ‘’περιπέτεια’’ με 12,4 πόντους μέσο όρο. Το 2016 μετακόμισε στη Μπαρτσελόνα όπου έμεινε για την επόμενη διετία παίζοντας όμως ουσιαστικά μόνο τη μια σεζόν στην ομάδα! Το καλοκαίρι του 2017 η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να σπάσει το συμβόλαιο του και προτίμησε να συνεχίσει να τον πληρώνει αλλά να είναι ανενεργός! Μόλις έληξε το συμβόλαιο του με τη Μπαρτσελόνα έπαιξε στην Κίνα 18 αγώνες με τη Σενζέν. Και πέρσι επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπάμπεργκ με την οποία έφτασε στο φάιναλ φορ του Champions League χωρίς όμως να καταφέρει σπουδαία πράγματα (δύο ήττες, 4η θέση).

LANGFORD CONNECTION: Αν θεωρήσουμε τυπικά ότι έρχεται ως αντικαταστάτης του Κιθ Λάνγκφορντ είναι η δεύτερη φορά στην καριέρα του που αντικαθιστά τον συμπατριώτη του. Και μάλιστα σε απόσταση μικρότερη της διετίας. Την άνοιξη του 2018 είχε πάρει τη θέση του Λάνγκφορντ στην Κινέζικη Σενζέν!

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ: Από το 2013 ο Ράις έχει πάρει Ευρωπαϊκό διαβατήριο. Είναι πολίτης Μαυροβουνίου με την εθνική ομάδα του οποίου έπαιξε μάλιστα και σε δύο τελικές φάσεις Ευρωμπάσκετ το 2013 και το 2017!

ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ: Στη διάρκεια των κολεγιακών του χρόνων είχε συμπαίκτες τους NBAers Σον Γουίλιαμς, Κρεγκ Σμιθ, Τζάρεντ Ντάντλεϊ (νυν παίκτης των Λέικερς) αλλά και τους γνώριμους μας από τη θητεία τους στην Ελλάδα Σον Μάρσαλ (Αρης), Μαρκίζ Χέινς (πέρασε από τον Παναθηναϊκό το 2016) και τον Ρακίμ Σάντερς. Στη Λιέτουβος έπαιξε παρέα με τον Γιόνας Βαλαντσιούνας, τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Ρενάλντας Σεϊμπούτις αλλά και τον Αμερικάνο σέντερ Λόρενς Ρόμπερτς που είχε περάσει για λίγο από τους ερυθρόλευκους την εποχή του Γκέρσον. Στη Μακάμπι του 2014 είχε μαζί του τον Σον Τζέιμς (περαστικός αργότερα από τον Ολυμπιακό), τον Ντέβιν Σμιθ, τον Ρίκι Χίκμαν, τον νυν NBAer Τζο Ίνγκλις, τον Αλεξ Τάιους, τον Γκάι Πνίνι, τον Τζέικ Κοέν (Άρης), τον Κροάτη Άντριγια Ζίζιτς (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός), τον Οχαγιόν, τον Ντέιβιντ Μπλου (Μπλούθενταλ), τον Σίλβεν Λάντεσμπεργκ αλλά και τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη! Στα δύο του χρόνια στη Χίμκι είχε δίπλα του για μια ή δύο σεζόν τους Τζέιμς Ογκουστιν, Μάρκο Πόποβιτς, Πέτερι Κόπονεν, Σεργκέι Μόνια, τον Αυστραλό Πολ Ντέιβις, τον Αλεξέι Σβεντ, τον Ζόραν Ντράγκιτς αλλά και τον τραγικό Αμερικάνο αυτόχειρα Τάιλερ Χάνεϊκατ. Στη Μπαρτσελόνα είχε παρέα του τους Ντόελμαν, Κλαβέρ, Ναβάρο, Όλεσον, τον Σάσα Βεζένκοφ και τον Στράτο Περπέρογλου, και ξανασυναντήθηκε με τον Κόπονεν. Πέρσι στη Γερμανία έπαιξε παρέα με τον Ζήση και ξαναβρέθηκε με τον παλιό του συμπαίκτη στο Ισραήλ Ρίκι Χίκμαν.

OI ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ: Πρώτος προπονητής του στην Ευρώπη με τον Πανιώνιο ήταν ο Νέναντ Μάρκοβιτς, ενώ στη Λιέτουβος δούλεψε με τον Σέρβο Αλεξάνταρ Ντζίκιτς και στη Μακάμπι οι δρόμοι του διασταυρώθηκαν με αυτούς του νυν προπονητή του Ολυμπιακού Ντέιβιντ Μπλατ. Στη Μοσχοβίτικη διετία του είχε κόουτς για το μεγαλύτερο διάστημα τον Ρίμας Κουρτινάιτις και για μισή σεζόν τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Στη Βαρκελώνη τον πήγε ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τον οποίο δούλεψε παρέα για ένα χρόνο!

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ: Σε επίπεδο Ευρωλίγκα έχει αντιμετωπίσει 4 φορές τον Ολυμπιακό, τις τρεις απ΄ αυτές μέσα στην ίδια ημερολογιακή χρονιά (2016) και όλες μέσα σε 11 μήνες! Το ρεκόρ του είναι 1 νίκη-3 ήττες. Η μοναδική του νίκη ήταν το 98-66 της Χίμκι επί του Ολυμπιακού τη σεζόν 2015-16 το οποίο όμως ήταν και το μοναδικό από τα 4 που ο ίδιος σκόραρε μονοψήφιο αριθμό πόντων. Συνολικά απέναντι στον Ολυμπιακό έχει 11 πόντους μέσο όρο αλλά με 3/19 τρίποντα!

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Σκόρερ υψηλών προδιαγραφών που παίρνει το μεγαλύτερο αριθμό των πόντων του με διεισδύσεις κυρίως από την αριστερή πλευρά. Παρότι δεν είναι ψηλός έχει δυνατό και καλά κτισμένο σώμα και καλύπτει την έλλειψη ύψους με ταχύτητα και εκρηκτικότητα. Εξαιρετικό πρώτο βήμα. Πολύ αλτικός αλλά αυτό πολλές φορές ‘’χάνεται’’ γιατί έχει ψηλότερους αντιπάλους. Εξαιρετικός spot σουτέρ κάτι που θα τον βοηθήσει τις στιγμές που θα παίζει στο 2 και off ball. Αλλάζει εύκολα κατευθύνσεις και ταχύτητες στο αμυντικό του παιχνίδι. Κερδίζει εύκολα φάουλ και πάει συχνά στη γραμμή. Τα γρήγορα χέρια του δίνουν τη δυνατότητα να κάνει αρκετά κλεψίματα στην άμυνα. Είναι μηχανή παραγωγής πόντων αλλά όχι ηγέτης στο παρκέ. Σταθερός στις βολές φάουλ.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Η αντίπαλη ομάδα μπορεί να τον ποστάρει εύκολα. Κοντός ακόμη και για πλέι μέικερ. Παίζοντας συνήθως απέναντι σε ψηλότερους αμυντικούς υποχρεώνεται αρκετές φορές να πάρει δύσκολα σουτ. Δεν είναι σπουδαίος αμυντικός αλλά επιβιώνει κυρίως λόγω των γρήγορων αντιδράσεων του. Γενικά, έχει πολλές αμυντικές ατέλειες, όπως η αδυναμία του να δώσει καλές βοήθειες όταν του ζητηθεί. Όπως ακριβώς και στη σχέση σουτ-πάσα πάντα σκέφτεται το πρώτο έτσι και στη σχέση άμυνα-επίθεση πάντοτε είναι πιο συγκεντρωμένος στη δεύτερη. Όταν έχει τη μπάλα στα χέρια του κάνει εύκολα το λάθος ενώ γενικά είναι συζητήσιμες (αρκετές φορές) παρά την εμπειρία του και οι αποφάσεις του.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Ράις θα παίξει τόσο λίγο με τη μπάλα στα χέρια του σε μια ομάδα. Παρόντος του Καλάθη θα έχει πολλές φορές ρόλο μόνο στο ‘’φτερό’’. Παρόλα αυτά είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι θα κλείσει τη χρονιά στην Ευρωλίγκα με μονοψήφιο μέσο όρο πόντων βάζοντας 80% ή περισσότερο των βολών του. Τα υπόλοιπα ποσοστά λογικά θα κυμανθούν γύρω στο 43% στο δίποντο και 33% στο τρίποντο. Τα 2 ριμπάουντς μέσος όρος δεν είναι κάτι δύσκολο αλλά είναι απίθανο να ξεπεράσει τις 3 ασίστ ανά αγώνα. Λογικά θα μειώσει τα λάθη του (αφού θα έχει λιγότερη ώρα τη μπάλα στα χέρια του) και μπορεί να κάνει 1 κλέψιμο μέσο όρο ανά αγώνα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.