Στο τραπέζι και το “κούρεμα” τηλεοπτικών συμβολαίων

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει για τις 4 "καυτές πατάτες" που πιάνουν στα χέρια τους ο πρωθυπουργός και ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Υποχρεωμένοι να ξεχάσουν την λέξη «διακοπές» είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίοι πρέπει να… τρέξουν σπριντ μήπως και μπορέσουν να σώσουν ότι σώζεται!

Όχι απαραίτητα μόνοι τους, αλλά με την συνδρομή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. 

Ήδη η νέα κυβέρνηση ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ της ΕΡΤ ώστε να διορίσει νέο, ενώ ο έλεγχος της δημόσιας τηλεόρασης και του ΑΠΕ πέρασαν απ΄ευθείας στον πρωθυπουργό με προεδρικό διάταγμα.

Να δούμε όμως το σύνολο των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο:

-Τηλεοπτικά επαγγελματικού ποδοσφαίρου 

-Λειτουργία VAR

-Πρωτάθλημα μπάσκετ (υποβιβασμός Ολυμπιακού) 

-Βία στα γήπεδα (και εκτός αυτών) 

Το θέμα Βοτανικός το αφήνω εκτός ατζέντας υφυπουργείου Αθλητισμού γιατί θα ασχοληθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τον Δήμαρχο Αθηναίων. 

Το πρώτο ζητούμενο λοιπόν, είναι η πολιτική που θα ασκηθεί. Θα είναι πολιτική ρήξης με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης ή θα είναι πολιτική που θα βασιστεί στη λογική και τον ορθολογισμό;

Στο προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης δεν υπήρχαν σχετικές αναφορές για τον αθλητισμό και ειδικά τον επαγγελματικό. 

Οπότε αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις. 

Θυμίζω ότι δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες η απερχόμενη κυβέρνηση αποφάσισε να πει «ναι» σε τηλεοπτικά συμβόλαια της ΕΡΤ με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, ύψους 7,5 εκ ετησίως και για τον ΟΦΗ ύψους 2,4 εκ.

Να διατηρήσει τα περσινά συμβόλαια με τις υπόλοιπες ΠΑΕ της Super League (αλλά με τον Άρη να φωνάζει ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει με τα λίγα όταν οι άλλοι παίρνουν πολλά) και να υλοποιήσει το σχέδιο Βασιλειάδη για κεντρική διαχείριση στη Super League 2 και την Football League.

Για τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου αν δεν υπάρξει κεντρική τηλεοπτική διαχείριση των δύο μικρότερων κατηγοριών, η αναδιάρθρωση και στη Super League 1 θα πρέπει να μην ισχύσει.

Για όλα αυτά όμως, η κρατική τηλεόραση θα πρέπει να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της περίπου κατά 300 εκ και να βρεθεί αντιμέτωπη με τον ενδεχόμενο προστίμων από την επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ, αφού θα θεωρηθεί ότι παρέχεται κρατική ενίσχυση σε ανώνυμες εταιρείες. 

Για τον λόγο αυτό η ΠΑΕ Ολυμπιακός (που ήδη συμφώνησε να συνεχίσει στη Nova) έχει προβεί σε δύο καταγγελίες στον Άρειο Πάγο και στο ΕΣΡ.

Επόμενο θέμα είναι η λειτουργία του περίφημου VAR, το οποίο έγινε επίσης κρατική υπόθεση, από την ώρα που η απερχόμενη αθλητική ηγεσία αποφάσισε να το χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου από τις δημόσιες επενδύσεις με 10 εκ ευρώ.

Το πώς «τρέχει» η υπόθεση με τα γήπεδα στη SL 1 κι ενώ το πρωτάθλημα αρχίζει σε 45 ημέρες, δεν το γνωρίζει κανένας. Ο κ. Αυγενάκης θα ζητήσει άμεσα ενημέρωση. 

Πρωτάθλημα μπάσκετ χωρίς Ολυμπιακό είναι ένα ακόμα ζήτημα που θα εξεταστεί. Ναι, οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι σεβαστές, αλλά το ίδιο το μπάσκετ πρέπει να προετοιμαστεί για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει.

Και εδώ τα τηλεοπτικά ομάδων μπάσκετ που είναι στην κρατική τηλεόραση χάνουν την αξία τους καθώς ο Ολυμπιακός δεν θα είναι αντίπαλός τους.

Η βία στα γήπεδα είναι ένα ακόμα σοβαρό θέμα, αφού τα τελευταία χρόνια η ΕΠΟ αδυνατεί να διοργανώσει ένα κανονικό τελικό κυπέλλου, με τον τελευταίο να γίνεται χωρίς θεατές, αλλά να στιγματίζεται και αυτός από επεισόδια! 

Σε όλα τα παραπάνω εμπλέκεται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που θα πρέπει να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό και στο ευαίσθητο κομμάτι της ασφάλειας στα γήπεδα ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Φυσικά και προέχει η επεξεργασία των ποδοσφαιρικών θεμάτων μια και το πρωτάθλημα αρχίζει πιο γρήγορα από αυτό του μπάσκετ μια και προηγείται η συμμετοχή της Εθνικής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση “επαγγελματικό ποδόσφαιρο – τηλεοπτικά δικαιώματα” θα εξεταστεί με απόλυτα νούμερα. 

Στο τραπέζι θα μπουν δηλαδή έσοδα – έξοδα από το προϊόν, καθώς υπάρχει ήδη μία σζεζόν εμπειρίας για το “τι απέφεραν” στα κρατικά ταμεία τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τις 7 ομάδες που είχαν συνεργασία με την ΕΡΤ. 

Από εκεί και πέρα θα συνυπολογιστεί και η δυνατότητα ή η αδυναμία κάποιων ομάδων να βρουν στέγη σε άλλα ιδιωτικά ή συνδρομητικά κανάλια και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και “κούρεμα” κάποιων “ακριβών” για τα ελληνικά δεδομένα συμβολαίων.

Μείνετε συντονισμένοι!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.