Φάκελος Πολ

Ο Δημήτρης Καρύδας "ακτινογραφεί" το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού.

O Μπράντον Πολ (28 ετών, 1μ.93) είναι ο δεύτερος Αμερικάνος περιφερειακός που προσθέτει φέτος στο ρόστερ του ο Ολυμπιακός. Ένας πολύ ικανός σκόρερ που σε πολλά σημεία του παιχνιδιού του μοιάζει με τον Πάντερ. Με μια ουσιαστική διαφορά: Ο Πολ μπορεί να μην έχει το ένστικτο του μεγάλου σουτέρ ή σκόρερ αλλά μπορεί να προσφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ένα γκαρντ που μπορεί να παίξει σε δύο θέσεις της περιφέρειας κυρίως αν και η βασική του παρουσία πρέπει να αναζητηθεί περισσότερο στο 2 παρά στον άσο! Αθλητικό κορμί, καλός σκόρερ, άνω του μετρίου αμυντικός αλλά πολύ ασταθής. 
 
ΚΟΛΕΓΙΑΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ: Γέννημα θρέμμα της πολιτείας του Ιλινόι ο Πολ δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ για να βρει κολέγιο. Σταρ πρώτου μεγέθους στα γυμνασιακά του χρόνια διάλεξε πολύ εύκολα και γρήγορα το τοπικό πανεπιστήμιο στο οποίο κατάφερε από την πρώτη κιόλας χρονιά του να βρει ρόλο! Σταδιακά μετατράπηκε σε ηγέτη της ομάδας και έδειξε ικανότητες all around παιχνιδιού. Ταυτόχρονα όμως όταν έβρισκε την ευκαιρία ξεδίπλωνε και το ταλέντο ενός καλού σκόρερ-σουτέρ. Τον Ιανουάριο του 2012 στη διάρκεια της τρίτης του σεζόν στην ομάδα σκόραρε 43 πόντους με 8 τρίποντο στη νίκη επί του Οχάιο Στέιτ (απέναντι στον Ντεσόν Τόμας του Παναθηναϊκού) σπάζοντας δύο ρεκόρ στην ιστορία του σχολείου. Έκλεισε την καριέρα του μετά από τέσσερα χρόνια στο κολέγιο βοηθώντας το Ιλινόι να φτάσει δύο χρονιές μέχρι τον β΄ γύρο του τελικού τουρνουά του NCAA και έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία της ομάδας με 1500 πόντους, 500 ριμπάουντς και 300 ασίστ.

KONTΡΑ ΣΤΟΝ ΛΑΡΚΙΝ: Αυτό που έμελλε να είναι το τελευταίο παιχνίδι της κολεγιακής του καριέρας διαφημίστηκε ως μια σούπερ κόντρα με ένα προικισμένο αντίπαλο. Στον δεύτερο γύρο του τελικού τουρνουά του 2013 το Ιλινόι αντιμετώπισε το Μαϊάμι και το ματς εξελίχθηκε σε μια προσωπική μάχη του Πολ με τον Σέιν Λάρκιν! Το Μαϊάμι νίκησε τελικά με 63-59 με τον Λάρκιν να σκοράρει 17 πόντους, ενώ ο Πολ είχε έναν παραπάνω (18)!

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Η πρώτη του εμπειρία στην Ευρώπη δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Αφού δεν μπόρεσε να γίνει ντραφτ το 2013 συμφώνησε με τη Ρωσική Νίζνι Νόβγκοροντ στην οποία έπαιξε μέχρι τον Φεβρουάριο! Εγκατέλειψε την ομάδα κάνοντας καταγγελίες για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος του και τεράστια προβλήματα με τη γλώσσα και τη συνεννόηση αφού κανείς στην ομάδα δεν μιλούσε Αγγλικά! Γύρισε στις ΗΠΑ και αποφάσισε να παίξει στους Καντόν Τσάρτζ (θυγατρική ομάδα των Καβαλίερς)  της αναπτυξιακής λίγκας αλλά μετά από 15 μέρες ένα σοβαρός τραυματισμός τερμάτισε άδοξα την πρώτη του επαγγελματική χρονιά.

 Το 2014 συμφώνησε να επιστρέψει στην ομάδα όπου έπαιξε σχεδόν ολόκληρη τη σεζόν πριν βγει νοκ άουτ ξανά με τραυματισμό. Πριν βγει νοκ άουτ έπαιξε σε 43 αγώνες της D-League και ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας με μέσο όρο 15 πόντων. Το 2015 μετακόμισε στην Ισπανία και τη Χουβεντούδ Μπανταλόνα και παρά τη μέτρια χρονιά της ομάδας (13η) ο ίδιος τελείωσε τη σεζόν με μέσο όρο 13 πόντων. Το καλοκαίρι του 2016 έκανε την πρώτη σοβαρή του προσπάθεια να παίξει στο ΝΒΑ και μάλιστα ήταν ένας από τους τελευταίους παίκτες που έκοψαν οι Σίξερς λίγο πριν την έναρξη της σεζόν! Δύο μήνες αργότερα συμφώνησε με την Εφές και πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να παίξει για πρώτη φορά σε μια ομάδα Ευρωλίγκα. Με παρουσία σε 23 παιχνίδια της σεζόν στην Ευρωλίγκα είχε μέσο όρο 5,8 πόντους, ενώ στο πρωτάθλημα ο μέσος όρος του ήταν πολύ μεγαλύτερος (12,7).

ΣΤΟ ΝΒΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ: Το καλοκαίρι του 2017 ο Πολ έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στο summer league του ΝΒΑ και αυτό κίνησε το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων. Τελικά υπέγραψε στους Σαν Αντόνιο Σπερς στους οποίους έμεινε σχεδόν ολόκληρη τη χρονιά (με ένα μικρό ενδιάμεσο διάλλειμα  όπου έπαιξε δύο ματς) στη θυγατρική τους στη D-league τους Οστιν Σπερς). Με τους Σπερς αγωνίστηκε σε 64 παιχνίδια της κανονικής περιόδου και σε ένα των πλέι οφ έχοντας μέσο όρο 2,5 πόντων. Πέρσι το καλοκαίρι αποφάσισε να μετακομίσει ακόμη πιο….μακριά! Στο πρωτάθλημα της Κίνας και τους Χρυσούς Ταύρους της Ζεγιάνγκ. Σε ένα πρωτάθλημα gun and run γρήγορα προσαρμόστηκε σκοράροντας σε πολλά παιχνίδια 40 ή περισσότερους πόντους και έχοντας και ένα τρίπλ νταμπλ με 51 πόντους, 17 ριμπάουντς και 11 ασίστ!

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΟΥ: Τον αιώνιο αντίπαλο της καινούργιας του ομάδας τον βρήκε μόνο μια φορά απέναντι του. Με την Εφές στις 13 Φεβρουαρίου του 2017 έπαιξε στο ΟΑΚΑ σε ένα ματς θρίλερ που τελικά κέρδισε ο Παναθηναϊκός στην παράταση με 92-81. Σε 15 λεπτά δεν μπόρεσε να σκοράρει ούτε πόντο με 0/3 σουτ και 0/2 βολές.

ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ: Για δύο σεζόν στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι έπαιξε μαζί με τον σέντερ Μάιερς Λέοναρντ που σήμερα αγωνίζεται στο ΝΒΑ. Στη Νίζνι έπαιξε παρέα με τον πολύ καλό Αμερικάνο σκόρερ Τέιλορ Ρότσεστι, τον Σλοβένο Πρίμοζ Μπέρετς και με τους Ρώσους Μπαμπούριν, Σεμέν Αντόνοφ (τώρα στην ΤΣΣΚΑ), Κορόμπκοφ, Χοστόφ. Στην Καντόν της αναπτυξιακής λίγκας είχε μαζί του τον σέντερ Αλεξ Κερκ. Στην Εφές ξαναβρήκε τον Κερκ αλλά και τους συμπατριώτες του Μπράιαν Ντάνστον, Ντεσόν Τόμας, Ντέρικ Μπράουν, Τζέισον Γκρέιντζερ, τον πρόωρα χαμένο Τάιλερ Χάνικατ, τον Γάλλο Ερτέλ και τους Τούρκους Τσεντί Οσμάν (είναι πλέον στο ΝΒΑ), Ντους Μπαλμπάι. Στην Κίνα συνάντησε ένα μεγάλο πρώην ταλέντο του κολεγιακού μπάσκετ τον Τάιλερ Χάνσμπρο.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ: Ο πρώτος προπονητής που τον έφερε στην Ευρώπη το 2013 ήταν ο Σέρβος Ζόραν Λούκιτς. Στην Ισπανία και τη Μπανταλόνα ήταν παίκτης του Σάλβα Μαλδονάδο. Στην Εφές τον έφερε ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Στους Σπερς είχε βεβαίως προπονητή τον Γκρεγκ Πόποβιτς.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Μακριά χέρια και γερό κορμί. Γρήγορος και εκρηκτικός στοιχεία που κυρίως μετράνε στην επίθεση. Με τα φυσικά προσόντα του καλύπτει την έλλειψη ύψους για τη θέση ‘’2’’. Μπορεί να σκοράρει δημιουργώντας το δικό του σκριν είτε μέσα από καταστάσεις ένας εναντίον ενός, είτε βγαίνοντας από σκριν. Προτιμάει το τρίποντο από τις διεισδύσεις. Τα τζαμπ σουτ που παίρνει με αυτούς τους τρόπους είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του επιθετικού παιχνιδιού του. Κερδίζει εύκολα φάουλ και είναι πολύ αποτελεσματικός στο ανοιχτό γήπεδο. Χάρη στα γρήγορα πόδια του μπορεί να παίξει καλή προσωπική άμυνα ή να αμυνθεί σε καταστάσεις pick’n’roll.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Εξαιρετικά ασταθής. Όσο εύκολα μπορεί να κάνει ένα εκπληκτικό παιχνίδι, το ίδιο εύκολα μπορεί να ‘’χαθεί’’. Κοντός για δυάρι και χωρίς μεγάλες οργανωτικές δυνατότητες για άσος. Οι κακές αποφάσεις που παίρνει πολλές φορές στην επίθεση αποτελούν τη μεγαλύτερη αδυναμία του και έχουν επίδραση στα συνολικά επιθετικά του νούμερα. Πολλές φορές προτιμάει να παίρνει προσπάθειες με ένα αμυντικό κολλημένο πάνω του ή να σουτάρει τρίποντα αντί να δοκιμάσει διεισδύσεις. Γενικά, τελειώνει δύσκολα και χωρίς μεγάλη επιτυχία φάσεις όταν πλησιάζει το καλάθι. Δεν είναι καλός δημιουργός και όσο περισσότερο κρατάει τη μπάλα στα χέρια του τόσο πιο εύκολα θα κάνει το λάθος. Μεγάλη αμυντική αδυναμία όταν χρειάζεται να δώσει βοήθειες. Εμπειρία μόλις 23 αγώνων από την Ευρωλίγκα. 

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ: Δύσκολο να προβλέψεις τις επιδόσεις ενός παίκτη με πολλές αντιφάσεις στο παιχνίδι του. Αν μοιραστεί τη θέση ‘’2’’ με τον Πάντερ και παίξει γύρω στα 20 λεπτά είναι ικανός να έχει 8-10 πόντους μέσο όρο στην Ευρωλίγκα αλλά το ζητούμενο είναι τα ποσοστά του. Αν έχει 47% στο δίποντο, πλησιάσει τα επίπεδα του 38-40% στο τρίποντο και 80% στις βολές τότε ο λογαριασμός θα βγει θετικός. Δύσκολα θα έχει περισσότερες ασίστ από ριμπάουντς.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.