Το τελευταίο Έβερεστ του Βασίλη

Η αναμενόμενη ανανέωση της σχέσης του Σπανούλη με τον Ολυμπιακό ανοίγει την….πόρτα στον εμβληματικό αρχηγό των ερυθρόλευκων να κατακτήσει την τελευταία απάτητη κορυφή της καριέρας του.

Η αναμενόμενη ανανέωση της σχέσης του Σπανούλη με τον Ολυμπιακό ανοίγει την….πόρτα στον εμβληματικό αρχηγό των ερυθρόλευκων να κατακτήσει την τελευταία απάτητη κορυφή της καριέρας του. Το τελευταίο Έβερεστ!

Προφανώς, οι περισσότεροι θα σκεφτούν ότι αυτό αντιπροσωπεύει την κατάκτηση μιας ακόμη Ευρωλίγκας ή την παρουσία σε ένα ακόμη φάιναλ φορ αλλά προφανώς αυτά είναι επιτεύγματα που ήδη υπάρχουν στο παλμαρέ του Σπανούλη. Αυτή τη φορά θα κυνηγήσει την τελευταία (δύσκολη) κορυφή που έχει να κάνει με ένα ξεκάθαρο προσωπικό επίτευγμα. Να κλείσει την καριέρα του ως ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων και όχι μόνο της Ευρωλίγκα.

Δυστυχώς, για την ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ το σχίσμα μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκα αλλά και η έλλειψη επαρκών στοιχείων απαγορεύει στην ουσία να καταγραφεί ΣΩΣΤΑ και κυρίως δίκαια η παρουσία των παικτών στο σύνολο των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Τα αρχεία της FIBA είναι απελπιστικά λειψά αφού ξεκινούν από το 1992, ενώ η Ευρωλίγκα σε μια κίνηση απόλυτου ‘’εγωϊσμού’’ αναγνωρίζει μόνο τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν παίκτες που έπαιξαν στη διοργάνωση, δηλαδή από το 2000 και εντεύθεν! Στην ουσία όμως όλο αυτό το αλαλούμ ‘’χαλκεύει’’ την αληθινή ιστορία.

Ας πάμε πρώτα απ΄ όλα στα εύκολα…Ο Σπανούλης χρειάζεται άλλους 9 πόντους (κάτι που λογικά θα πετύχει στο πρώτο παιχνίδι που θα αγωνιστεί τη νέα σεζόν) για να γίνει ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία της Ευρωλίγκα που θα ξεπεράσει τους 4000 πόντους. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τους 4000 πόντους στην Ευρωπαϊκή παρουσία του τους έχει ξεπεράσει προ πολλού αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα αναπτύξουμε στη συνέχεια! Ο προφανής στόχος είναι να φτάσει και να ξεπεράσει τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο που βρίσκεται στην κορυφή έχοντας κλείσει την καριέρα του με 4152 πόντους καριέρας. Θέλει δηλαδή 161 πόντους για να πιάσει κορυφή ΜΟΝΟ στην ιστορία της Ευρωλίγκα.

Ας δούμε όμως την πραγματική εικόνα όπως προκύπτει από τα δικά μας αρχεία. Ο Ναβάρο στην πραγματικότητα έχει πετύχει 4332 πόντους στην καριέρα του στα Κύπελλα Ευρώπης. Αν η Ευρωλίγκα αναγνώριζε και τα ατομικά στατιστικά των αγώνων της διοργάνωσης που έγιναν επί ημερών ΦΙΜΠΑ (την ώρα που αναγνωρίζει τα ομαδικά πρωταθλήματα Ευρώπης) ο Ναβάρο θα είχε άλλους 169 πόντους όσους πέτυχε δηλαδή στη διοργάνωση την τελευταία σεζόν που αυτή ήταν υπό την αιγίδα της ΦΙΜΠΑ (1999-2000). Επίσης έχει από τη συμμετοχή της Μπαρτσελόνα στο Κύπελλο Κόρατς της προηγούμενης σεζόν άλλους 11 πόντους. Αυτό μας δίνει ένα άθροισμα 4332 πόντων στην καριέρα του.

Την ίδια ώρα το κοντέρ του Σπανούλη έχει ξεπεράσει τους 4400 πόντους στην Ευρώπη! Έχει 3991 στην Ευρωλίγκα, άλλους 182 με το Μαρούσι στο Eurocup και άλλους 235, πάλι με το Μαρούσι, σε τρεις διοργανώσεις της ΦΙΜΠΑ όπου έπαιξε στο ξεκίνημα της καριέρας του. Σύνολο: 4408 πόντοι. Δεν είναι όμως πρώτος σκόρερ όλων των εποχών. Εκεί βρίσκεται και παραμένει για σχεδόν 25 χρόνια ο Νίκος Γκάλης!

Ο Νικ έχει σκοράρει στην καριέρα του στα Κύπελλα Ευρώπης με τη φανέλα του Άρη και του Παναθηναϊκού συνολικά 4894 πόντους. Είναι ο πρώτος παίκτης, πολύ πριν το κάνει ο Ναβάρο και πριν το πετύχει στο άμεσο μέλλον, ο Σπανούλης που έχει ξεπεράσει τους 4000 πόντους στην κορυφαία διοργάνωση! Στον Σπανούλη λείπουν λοιπόν 486 πόντοι ακριβώς για να φτάσει στο Έβερεστ των σκόρερ τον Νίκο Γκάλη και να κλείσει την καριέρα του όχι μόνο ως ο πρώτος σκόρερ στο περιορισμένο δείγμα της Ευρωλίγκα αλλά σε ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1957 μέχρι τις μέρες μας…

Προλαβαίνει; Η λογική λέει πως θα χρειαστεί εκτός από την επόμενη και άλλη μια χρονιά! Και με καλούς οιωνούς ίσως γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων που θα ξεπεράσει το απίστευτο και άπιαστο (ακόμη και για τον Γκάλη) ορόσημο των 5000 πόντων καριέρας!!!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.