Φάκελος Τζόνσον

Ο Δημήτρης Καρύδας αναλύει μέσω του προσωπικού του blog το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, τον Γουέσλεϊ Τζόνσον.

Ένα από τα ψηλότερα ντραφτ πικ που έχουν έρθει ποτέ στην Ευρώπη φέρνει ο Παναθηναϊκός. 

Ο Γουέσλεϊ Τζόνσον (32 ετών, 2μ.01) είχε επιλεγεί στο νούμερο 4 του ντραφτ το 2010. Έφτιαξε μια καριέρα στο ΝΒΑ που κράτησε σχεδόν ολόκληρη δεκαετία χωρίς όμως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να δικαιολογήσει την επιλογή του στην πρώτη τετράδα εκείνου του ντραφτ.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΟΣ: Ένα βετεράνο του ΝΒΑ που ποτέ πριν δεν είχε παίξει εκτός επαγγελματικού πρωταθλήματος. Tweener που μπορεί να καλύψει τις θέσεις ‘’2’’ και ‘’3’’ με μεγάλα επιθετικά προσόντα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΑΕΣ: Αϊόβα Στέιτ (2006-08), Σίρακιουζ (2009-10), Μινεσότα Τίμπεργουλβς (2010-12), Φοίνιξ Σανς (2012-13), Λος Άντζελες Λέικερς (2013-15), Λος ‘Αντζελες Κλίπερς (2015-18), Νιου Ορλιανς Πέλικανς (2018-19), Γουάσινγκτον Γουίζαρντς (2019)

ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΑ: Τεξανός στην καταγωγή ο Τζόνσον μετακόμισε στο Αϊόβα Στέιτ και κατάφερε από την πρώτη του χρονιά να κάνει αίσθηση. Παρότι τη δεύτερη χρονιά ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς στο πόδι κατάφερε να διατηρήσει σε θετικό πρόσημο τις επιδόσεις του. Προς γενική κατάπληξη στο τέλος της δεύτερης σεζόν ζήτησε να παραχωρηθεί σε άλλο σχολείο αφού το Αϊόβα δεν είχε καλή φουρνιά παικτών κάτι που έγινε και έτσι βρέθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ως παίκτης του Σίρακιουζ. Στους ‘’πορτοκαλί’’ δεν έπαιξε αμέσως αφού με βάση τους κανονισμούς του NCAA έπρεπε να μείνει λόγω μεταγραφής μια χρονιά εκτός γηπέδων.

Τελικά κατάφερε να παίξει αλλά μια ακόμη χρονιά κολεγιακό μπάσκετ. Αλλά ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να περιμένει μετακομίζοντας σε ένα πολύ πιο δυνατό πρόγραμμα. Έπαιξε για πρώτη φορά σε τελικό τουρνουά NCAA έχοντας 18 πόντους, 6 ριμπάουντς, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα στη νίκη επί του Βερμόντ, 31 πόντους και 14 ριμπάουντς στον αγώνα του δεύτερου γύρου με τον Γκονζάγκα και άλλους 17 πόντους και 9 ριμπάουντς στον τελευταίο του κολεγιακό αγώνα, την ήττα στους ‘’16’’ του τουρνουά από το Μπάτλερ με 63-59.

ΣΤΟ ΝΤΡΑΦΤ ΤΟΥ 2010: Παρότι είχε μπροστά του μια ακόμη κολεγιακή χρονιά ο Τζόνσον διάλεξε τη γρήγορη έξοδο από το κολέγιο! Εκμεταλλεύτηκε τις καλές του εμφανίσεις στο τελικό τουρνουά, το ενδιαφέρον πολλών ομάδων του ΝΒΑ αλλά και ένα έξυπνο ατζέντη: Τον Ρομπ Πελίνκα που πριν αναλάβει διοικητικό πόστο στους Λέικερς ήταν ατζέντης παικτών και μάλιστα εκείνη την εποχή αντιπροσώπευε μεταξύ άλλων σταρ και τον Κόμπε Μπράιαντ!

Παράλληλα ο Τζόνσον εκτίμησε πολύ σωστά το γεγονός ότι η φουρνιά του 2010 δεν ήταν σπουδαία και πέρα από το αδιαμφισβήτητο νούμερο 1 (Τζον Γουόλ) δεν υπήρχαν μεγάλα ονόματα. Τον διάλεξαν τελικά στο νούμερο 4 οι Τίμπεργουλβς, μια θέση πάνω από τον Ντε Μάρκους Κάζινς, ενώ στο ίδιο ντραφτ είχαν επιλεγεί ο Εκπε Γιούντο (#6), Γκρεγκ Μονρό (#7), ο Πολ Τζόρτζ μόλις στο 10, ο Γάλλος Σεραφέν στο 17, ο Τζέιμς Αντερσον της Εφές στο 20, ο Ελιοτ Γουίλιαμς που πέρασε πριν τρία χρόνια (επί Πεδουλάκη) από τον Παναθηναϊκό στο 22, ο Γερμανός Τιμπόρ Πλάις στο 31 και μετά τον πρώτο γύρο οι Νεμάνια Μπιέλιτσα (35), Λιουκ Χαρανγκόντι (52), Τζέρεμι Εβανς (55).

ΣΤΟ ΝΒΑ: Ο Τζόνσον βρέθηκε στη Μινεσότα με τις προσδοκίες ενός νούμερο 4 στο ντραφτ αλλά ποτέ δεν τις δικαίωσε. Στο τέλος της πρώτης του διετίας οι Τίμπεργουλβς εκμεταλλεύτηκαν την (ακόμα) ψηλή εμπορική αξία του και σε μια συμφωνία με τρεις ομάδες τον έστειλαν στους Φοίνιξ Σανς. Ξεκίνησε στους Σανς ερχόμενος από….βαθιά στον πάγκο αλλά όταν ανέλαβε την ομάδα ο παλιός παίκτης των Νικς(και όχι μόνο) Λίντσεϊ Χάντερ βρήκε καλύτερο ρόλο. Το καλοκαίρι του 2013 υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τους Λέικερς και μετακόμισε στην πόλη των αγγέλων και η πρώτη του σεζόν στην ομάδα ήταν μακράν η καλύτερη της καριέρας του!

Έκανε ρεκόρ καριέρας σε όλες σχεδόν τις στατιστικές κατηγορίες και μάλιστα ήταν ο μοναδικός περιφερειακός σε όλο το ΝΒΑ που τελείωσε τη χρονιά με 1 κλέψιμο και 1 μπλοκ μέσο όρο! Οι Λέικερς τον κράτησαν και δεύτερη χρονιά αλλά οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί διαψεύστηκαν. Το καλοκαίρι του 2015 μετακόμισε στη….διπλανή πόρτα του Στέιπλς Σέντερ και υπέγραψε για ένα χρόνο με τους Κλίπερς όπου όμως κάποια στιγμή άρχισε η ελεύθερη πτώση. Σε 68 αγώνες τη δεύτερη σεζόν του είχε μόλις 2,7 πόντους μέσο όρο. Παρόλα αυτά έμεινε και τρίτη χρονιά στην ομάδα! Οι Κλίπερς τον υπέγραψαν για άλλο ένα χρόνο απλά για να τον βάλουν το καλοκαίρι του 2018 στο πακέτο μιας ανταλλαγής με τους Πέλικανς. Ούτε όμως στη Νέα Ορλεάνη μπόρεσε να αλλάξει κάτι σημαντικά. Έπαιζε από λίγο έως ελάχιστα και λίγο πριν το τέλος του φετινού ορίου των ανταλλαγών οι Πέλικανς τον έστειλαν στην Γουάσινγκτον για αυτό που πιθανώς ήταν ο έκτος και μάλλον τελευταίος σταθμός του στο ΝΒΑ.

ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ: Στη δεκαετία του στο ΝΒΑ ο Τζόνσον έπαιξε δίπλα σε πολύ βαριά και μεγάλα ονόματα οπότε η λίστα των γνωστών συμπαικτών του δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και….αστερίσκους. Πάμε λοιπόν ανά…ομάδα να τους δούμε Τζέι Τζέι Μπαρέα, Κέβιν Λοβ, Ντάρκο Μίλισιτς, Νίκολα Πέκοβιτς, Αντονι Ράντολφ, Ρίκι Ρούμπιο, Ντέρικ Γουίλιαμς, Κώστας Κουφός (Μινεσότα), Γκόραν Ντράγκιτς, Μαρτσίν Γκόρτατ, Ζερμέιν Ο’ Νιλ. Λουίς Σκόλα, Πι Τζέι Τάκερ (Σανς), Κόμπε Μπράιαντ, Τζόρνταν Φάρμαρ, Πάου Γκασόλ, Μάνι Χάρις, Κρίς Κάμαν, Στιβ Νας, Τζέρεμι Λιν, Τζόρνταν Κλάρκσον, Κάρλος Μπούζερ, Ταρίκ Μπλακ, Τζούλιους Ραντλ (Λέικερς), Μπλέικ Γκρίφιν, Ντε Αντρέ Τζόρνταν, Κρις Πολ, Πολ Πιρς, Πάμπλο Πριχιόνι, Τζέι Τζέι Ρέντικ, Ντανίλο Γκαλινάρι, Μοντρέζλ Χάρελ, Τομπάιας Χάρις, Μίλος Τεόντοσιτς, Λου Γουίλιαμς, Πάτρικ Μπέβερλι, Σον Κιλπάτρικ. Μπόμπαν Μαριάνοβιτς (Κλίπερς), Ντάιρις Μπέρτανς, Αντονι Ντέιβις, Νίκολα Μίροτιτς (Νέα Ορλεάνη).

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ: Και αυτή η λίστα έχει μερικά βαριά ονόματα με πρώτο και καλύτερο αυτό του ‘’γκουρού’’ του κολεγιακού μπάσκετ (και της άμυνας ζώνης 1-3-1) Τζιμ Μποουχάιμ τον οποίο συνάντησε στο Σίρακιουζ. O προπονητής που τον διάλεξε στο νούμερο 4 του ντραφτ δεν ήταν άλλος από τον Κυριάκο Ραμπίδη ή Κερκ Ράμπις, ενώ τη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα είχε προπονητή τον παλιό κόουτς των Μπλέιζερς Ρικ Εϊντελμαν. Στους Σανς ξεκίνησε με τον Άλβιν Τζέντρι και τελείωσε τη σεζόν με τον Λίντσεϊ Χάντερ. Στους Λέικερς δούλεψε την πρώτη χρονιά με τον Μάικ Ντ΄Αντόνι και τη δεύτερη με τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού Μπάιρον Σκοτ! Στους Κλίπερς είχε για ολόκληρη την τριετία που έμεινε εκεί τον Ντοκ Ρίβερς. Στη Νέα Ορλεάνη ξανασυνάντησε τον Αλβιν Τζέντρι.  

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Με βάση το ύψος του και τα όχι λίγα αθλητικά προσόντα του (αν και ήταν σαφώς περισσότερα πριν από 4-5 χρόνια) είναι ένα κλασικό τριάρι. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως δοκιμάστηκε στο ΝΒΑ και στη θέση 2. Εξαιρετικός χαρακτήρας όχι μόνο στο παρκέ αλλά και στα αποδυτήρια όπως λένε όλες οι πληροφορίες από το ΝΒΑ. Παρότι καλός σκόρερ παίζει πολύ ομαδικά. Σπάνια η μπάλα θα κολλήσει στα χέρια του. Μεγάλη δύναμη στο ανοιχτό γήπεδο αλλά και στα επιθετικά ριμπάουντς. Καλή μηχανική και γρήγορη εκτέλεση στο σουτ. Μπορεί να δημιουργήσει με ντρίμπλα το σουτ του αν και δεν είναι το φόρτε του. Συνήθως μπορεί να το κάνει με μια ή δύο ντρίμπλες και όχι με περισσότερες.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Το επιθετικό του παιχνίδι πλέον περιορίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό έξω από το τρίποντο. Από εκεί θα σουτάρει κυρίως είτε απέναντι σε οργανωμένες άμυνες, είτε ακόμη και σε αιφνιδιασμό. Η θα πασάρει τη μπάλα. Συνήθως ξεκινάει όλες τις υπόλοιπες προσπάθειες του από έξω προς τα μέσα. Παρότι έμπειρος παίρνει πολύ εύκολα λάθος αποφάσεις! Στις κακές βραδιές του δεν δείχνει υπομονή και αντί να παίξει επιθετικά προσπαθεί να βρει ρυθμό μόνο μέσα από μακρινά σουτ. Σαν χειριστής της μπάλας είναι μέτριος και αυτό τον εμποδίζει να κερδίζει πολλές βολές. Μάλλον καλό αφού για παίκτη με έφεση στην επίθεση δεν σουτάρει καλά από τη γραμμή! Δύσκολα τα βγάζει πέρα με πιο δυνατά κορμιά.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.