Φάκελος Κουζμίνσκας

Ο Δημήτρης Καρύδας σκιαγραφεί το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, μέσω του προσωπικού του blog.

Μπορεί ο Λιθουανός φόργουορντ να παίζει μπάσκετ παραπάνω από τη μισή ζωή του αλλά ακόμη είναι στα χρόνια της ακμής του! Δεν είναι καν 30 ετών και ήδη θεωρείται από τους πλέον μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες στην Ευρωλίγκα όπου έχει σταθερή παρουσία όλη σχεδόν την τελευταία δεκαετία.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ένα έμπειρο φόργουορντ που με μπόι 2μ.05 μπορεί να παίξει με την ίδια ευχέρεια και στις δύο θέσεις των φόργουορντ. Σαν τριάρι χάρη στο καλό του σουτ και σε πιο ‘’κοντά’’ σχήματα μπορεί να περάσει άνετα στη θέση ‘’4’’

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Σακαλάι (2006-07), Πέρλας (2007-08), Σιαουλιάι (2008-10), Ζάλγκιρις (2010-13), Μάλαγα (2013-16), Νιου Γιορκ Νικς (2016-18), Αρμάνι Μιλάνο (2017-19).

ΤΑ ΛΙΘΟΥΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ: Ο Κουζμίνσκας εμφανίσθηκε στο προσκήνιο του Λιθουανικού μπάσκετ το 2006 με τη Σακαλάι σε ηλικία 17 ετών αφού ξεκίνησε σχετικά μεγάλος το μπάσκετ. Το 2007 βρέθηκε στην Πέρλας, μια ελάχιστα γνωστή εκτός Λιθουανίας πανεπιστημιακή ομάδα που πάντοτε είχε μεγάλη επιτυχία στην εκμετάλλευση νεαρών ταλαντούχων παικτών. Από εκεί μετακόμισε στην σαφώς πιο μεγάλη Σιαουλιάι με την οποία τις δύο επόμενες σεζόν έφτασε στην 3η θέση του Λιθουανικού πρωταθλήματος και έπαιξε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις (την πρώτη σεζόν στο Eurochallenge της ΦΙΜΠΑ και την επόμενη στο Eurocup χωρίς πάντως ιδιαίτερη επιτυχία). Σε έξι παιχνίδια του Eurocup είχε μέσο όρο 14 πόντους τη σεζόν 2009-10. Ήδη, όμως ήταν παίκτης της Ζάλγκιρις που τον είχε αποκτήσει το καλοκαίρι του 2009 και τον άφησε για ένα χρόνο δανεικό στην Σιαουλιάι. Το 2010 μετακόμισε στο Κάουνας όπου έμεινε την επόμενη τριετία αποκτώντας και τις πρώτες του εμπειρίες από την Ευρωλίγκα. Με την Ζάλγκιρις κέρδισε δύο πρωταθλήματα Λιθουανίας (στους τελικούς του 2013 ήταν μάλιστα ο MVP), μια Βαλτική λίγκα και ένα Κύπελλο Λιθουανίας.

ΕΚΤΟΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ: Το καλοκαίρι του 2013 παρότι ήδη είχε φτιάξει ένα καλό όνομα πολλά υποσχόμενου παίκτη προτίμησε από τις προτάσεις που είχε να συμφωνήσει με την Ισπανική Μάλαγα στην οποία έπαιξε την επόμενη τριετία. Κάνοντας τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του στην Ισπανία πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ και το 2016 μετακόμισε στους Νικς. Στο Μεγάλο Μήλο έμεινε στην ουσία μια σεζόν στη διάρκεια της οποίας έπαιξε 68 ματς με μέσο όρο περίπου 15 λεπτά και είχε 6,3 πόντους μέσο όρο. Στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε και την επόμενη σεζόν αλλά ακριβώς μια εβδομάδα μετά το ξεκίνημα της οι Νικς τον αποδέσμευσαν και λίγο αργότερα επέστρεψε στην Ευρώπη όπου έπαιξε σχεδόν δύο σεζόν στην Αρμάνι κατακτώντας πέρσι το πρωτάθλημα Ιταλίας.

ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ: Η λίστα βεβαίως είναι πολύ μεγάλη λόγω της πορείας του. Στα νεανικά του χρόνια στη Σιαουλάι ήταν παρέα με τον Μιντάουγκας Ζουκάουσκας. Στην τριετία του στο Κάουνας έπαιξε παρέα με τους Λιθουανούς Μαρτίνας Πότσιους, Μάντας Καλνιέτις, Τόμας Ντελινινκάιτις, Παούλιους Γιανκούνας, Αρτούρας Μιλάκνις, Τάντας Κλιμαβίτσιους, Ρομπέρτας Γιαβτόκας, Νταϊνιους Σαλένγκα, Ντάριους Λαβρίνοβιτς, Ριμάντας Καουκένας, Ξιστόφ Λαβρινόβιτς.

Όλη την αφρόκρεμα του Λιθουανικού μπάσκετ, δηλαδή, εκείνης της περιόδου. Και όσους δεν πέτυχε στο Κάουνας τους συνάντησε το ίδιο διάστημα ή αργότερα στην εθνική Λιθουανίας. Την ίδια τριετία πρόλαβε να συνυπάρξει με τον εμβληματικό Αμερικάνο σκόρερ Μάρκους Μπράουν, αρκετούς άλλους ξένους που πέρασαν από την Ελλάδα (Τράβις Γουότσον, Νταζουάν Κόλινς, Ντόνι Μαγκράθ, Ιμπράημ Τζάαμπερ) ή τον Ολυμπιακό (Μίρζα Μπέγκιτς, Τρεμέλ Ντάρντεν, Ολιβερ Λαφαγιέτ) αλλά και τον ‘’γίγαντα’΄’ Μπόμπαν Μαριάνοβιτς αλλά και τον Σόνι Γουίμς. Στο Μιλάνο πρόσθεσε αρκετά ονόματα στη λίστα των all star συμπαικτών του: Αντριου Γκαουντλοκ, Βλάντιμιρ Μίτσοφ, Τζόρνταν Θίοντορ, Ντ. Μπέρτανς, Κέρτις Τζέρελς, Αρτούρας Γκουντάιτις, Μάικ Τζέιμς, Κάλεμπ Ταρζέφσκι, Τζέιμς Νάναλι, ενώ ξανασυναντήθηκε με τον συμπατριώτη του Μάντας Καλνιέτις αλλά και τον Νεμάνια Νέντοβιτς.

Στη Μάλαγα είχε τον πρώτο Έλληνα συμπαίκτη της καριέρας του (Κώστας Βασιλειάδης), τους Ισπανούς Σέρχι Βιδάλ, Κάρλος Σουάρεθ, Φραν Βάσκεθ και από ξένους τον Σαμπόνις τζούνιορ και τους Τζέισον Γκρέιντζερ, Ράιαν Τούλσον, Ζόραν Ντράγκιτς, Βλαντιμιρ Στίματς, Εντουιν Τζάκσον, Νεμάνια Νέντοβιτς, Ντεμάρκους Νέλσον (πρώην παίκτης του ΠΑΟ). Στους Νικς ήταν στην ουσία ο αναπληρωματικός του Καρμέλο Άντονι και συνάντησε μεταξύ άλλων τον Τζοακίμ Νοά, τον Πορζίνγκις στα πρώτα του βήματα στο ΝΒΑ, τον Ντέρικ Ρόουζ, τον Ισπανό Ερνάνγκομεθ και τον Σλοβένο Σάσα Βούγιασιτς.

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΟΥ: Αντίπαλος που αποτελεί μαύρη τρύπα αφού έχει φύγει νικητής από αγώνα με τους πράσινους μόνο δύο φορές σε 10 αγώνες στην Ευρωλίγκα. Το 2014 όταν η Μάλαγα νίκησε εντός έδρας τον Παναθηναϊκό με 87-71 και πέρσι στο ΟΑΚΑ όταν η Αρμάνι νίκησε με 85-83. Στα πρώτα έξι παιχνίδια και οι ατομικές του επιδόσεις ήταν πολύ χαμηλές αλλά στα τελευταία τέσσερα έχει 14 πόντους μέσο όρο με 11/18 δίποντα, 6/10 τρίποντα και 17/18 βολές. Καλύτερο του παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό το τελευταίο! Στις 22 Μαρτίου στο Ντέσιο όταν ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη κλειδί που τον οδήγησε στα πλέι οφ με 95-83 είχε 17 πόντους (2/4 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 7/7 βολές), 6 ριμπάουντς, 3 ασίστ και 24 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης

ΔΙΕΘΝΗΣ: Σταθερό μέλος της εθνικής Λιθουανίας κατάφερε να παίξει δύο φορές (2013, 2015) σε τελικούς Ευρωμπάσκετ. Και στις δύο περιπτώσεις αρκέστηκε στο ασημένιο μετάλλιο βρίσκοντας απέναντι του τη μια φορά τη Γαλλία και την άλλη την Ισπανία.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Προέρχεται από οικογένεια αθλητών. Ο πατέρας του ήταν πολύ καλός αθλητής του πινγκ πονγκ αλλά ο Μιντάουγκας μάλλον πήρε από τα γονίδια της μητέρας του που ήταν μπασκετμπολίστρια. Το ίδιο και ο λιγότερο γνωστός μεγαλύτερος αδελφός του Σαούλιους που έπαιξε 15 χρόνια επαγγελματικό μπάσκετ και σε αρκετές ομάδες εκτός Λιθουανίας.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ:
Ο πρώτος μέντορας του στο μπάσκετ ήταν ο Ατάνας Σιρέικα που του έδωσε ρόλο στη Σιαουλιάι. Ο πρώτος προπονητής που τον καθιέρωσε όμως και πίστεψε στο ταλέντο του ήταν Έλληνας. Το 2010 στη μέση της σεζόν συνεργάστηκε στη Ζάλγκιρις με τον Ηλία Ζούρο! Την επόμενη χρονιά δούλεψε με τον Σέρβο Αλεξάνταρ Τριφούνοβιτς (πρώην προπονητής του Πανιωνίου). Την περίοδο 2012-13 οι δρόμοι του συναντήθηκαν με αυτούς του Ισπανού Ζόαν Πλάθα σε μια σχέση που αποδείχθηκε σημαντική.  Ο Πλάθα ήταν στην ουσία αυτός που τον έπεισε το καλοκαίρι του 2013 να τον ακολουθήσει στη Μάλαγα! Με τον Ισπανό κόουτς πέρασε την επόμενη τριετία στη Μάλαγα, συμπλήρωσαν τέσσερα χρόνια συνεργασίας και στην ουσία είναι αυτός που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στην εξέλιξη του. Στους Νικς είχε προπονητή τον παλιό παίκτη της Γιούτα Τζεφ Χόρνατσεκ. Στη Μιλανέζικη διετία του είχε κόουτς τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι. Στην εθνική Λιθουανίας δούλεψε κυρίως με τον Γιόνας Καζλάουσκας.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Δυνατό επιθετικό όπλο με πολλαπλές ικανότητες στο σκοράρισμα. Το ύψος του δίνει μεγάλη ποικιλία επιλογών αφού είναι εξαιρετικός σουτέρ τρίποντων αλλά μπορεί να τελειώσει και φάσεις με τη μπάλα στο παρκέ και πολύ καλές κινήσεις στη μπέιζ λάιν. Αξιόπιστος εκτελεστής από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Έμπειρος αφού ήδη μετράει στα 29 του χρόνια 158 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Μπορεί στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού του να υπάρχουν ελάχιστες ενστάσεις αλλά στην άλλη πλευρά (άμυνα) αρχίζουν τα δύσκολα. Μέτριος ριμπάουντερ και χωρίς ιδιαίτερη διάθεση να παίξει άμυνα. Αυτό τον κάνει αυτόματα μονοδιάστατο παίκτη. Τα αθλητικά του προσόντα έχουν βελτιωθεί αρκετά ειδικά μετά τη χρονιά του στο ΝΒΑ αλλά δεν μπορείς να τον βάλεις στην ελίτ του είδους. Παραμένει όμως αργός και δυσκίνητος για να κυνηγήσει ευέλικτα τριάρια και όχι τόσο δυνατός για να τα βγάλει πέρα με ογκώδη τεσσάρια.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Παίκτης που ποτέ στην καριέρα του σε οποιαδήποτε ομάδα ή συνθήκη δεν είχε πάνω από 20-21 λεπτά μέσο όρο στην ευρωλίγκα, λογικά θα έχει την ίδια περίπου χρησιμότητα και στον Ολυμπιακό γεμίζοντας τις δύο θέσεις των φόργουορντ. Αν η χρονιά του είναι μέτρια θα έχει γύρω στους 8 πόντους μέσο, αν ‘’κολλήσει’’ στο μείγμα του Μπλατ μπορεί να φτάσει μέχρι τους 11. Σταθερός στο δίποντο, θα παίξει από 51-54%, σίγουρα καλό ποσοστό στα τρίποντα που όμως θα έχει μεγαλύτερο εύρος (από 35-37% στο χαμηλό μέχρι 40-42% στο ψηλότερο) και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα θα βάλει παραπάνω από 80% των βολών που θα εκτελέσει. Οτιδήποτε πάνω από 3,5 ριμπάουντς μέσο όρο ανά αγώνα είναι κέρδος. Τα αμυντικά στατιστικά του πολύ περιορισμένα: Αν τελειώσει τη σεζόν στην Ευρωλίγκα με 25 κλεψίματα και 5 μπλοκ θα πανηγυρίζουν στο ΣΕΦ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.