ΝΟVA-Euroleague: Ένα άλλο Game of Thrones!

Πάνε κιόλας 14 χρόνια από τη στιγμή που η Nova κτύπησε την πόρτα της Euroleague και ζήτησε την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ‘’φρέσκιας’’ τότε διοργάνωσης.

Πάνε κιόλας 14 χρόνια από τη στιγμή που η Nova κτύπησε την πόρτα της Euroleague και ζήτησε την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ‘’φρέσκιας’’ τότε διοργάνωσης.

Μετρώντας πέντε χρόνια ζωής η Ευρωλίγκα και αντιμετωπίζοντας λυσσαλέο πόλεμο από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο δεν έχει καταφέρει να βρει μόνιμη και σταθερή τηλεοπτική στέγη στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το φάιναλ φορ της Μπολόνια το 2002 και τη νίκη του Παναθηναϊκού στην Ιταλία είχε μεταδώσει το….TV Magic συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη. Σχεδόν κανείς δεν μάντευε την άνοιξη του 2005 την έκρηξη της διοργάνωσης.

Σχεδόν κανείς…Πλην ενός! Ο οποίος τύγχανε μάλιστα ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Τζόρντι Μπερτομέου και του μοντέλου της Ευρωλίγκα στην Ελλάδα. Ποιος ήταν; Ο Φίλιππος Συρίγος.

Την άνοιξη του 2005 στα ξαφνικά με πήρε τηλέφωνο ένα απόγευμα και μου είπε: ‘’Λοιπόν πήραμε το ΤΟΠ-16 της Ευρωλίγκα και το φάιναλ φορ της Μόσχας’’! Στα δευτερόλεπτα σιγής που συνόδευσαν την έκπληξη μου συνέχισε ακάθεκτος: ‘’Η ΦΙΜΠΑ το έχασε το παιχνίδι. Εκεί είναι το μέλλον. Ο Ισπανός θα τη μεγαλώσει τη διοργάνωση, θα την κάνει θηρίο και πρέπει να είμαστε μέσα’’. Είναι γνωστό ότι ο Φίλιππος όταν όλοι βλέπαμε άσπρο, έβλεπε….μαύρο και το αντίστροφο. Το σίγουρο είναι ότι ταυτόχρονα έβλεπε πολύ μακριά…Χώρια που όταν του εξέφρασα την απορία μου αφού διάβαζα σταθερά τους μύδρους που εξαπέλυε κατά του Μπερτομέου από τις σελίδες της παλιάς Ελευθεροτυπίας ήταν απόλυτος: ‘’Εδώ μιλάμε για δουλειά’’. Και κάπως έτσι βρεθήκαμε σε παράξενους καιρούς για το Ελληνικό μπάσκετ να μεταδίδουμε αγώνες της Ευρωλίγκα.

Οι καιροί ήταν παράξενοι γιατί η διετία προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είχε διαλύσει το μπάσκετ! Ο Παναθηναϊκός κράταγε το κεφάλι του έξω από το τσουνάμι χάρη στο κέφι του Παύλου Γιαννακόπουλου που συνέχισε να επενδύει πακτωλούς χρημάτων παρότι δεν είχε αντίπαλο στην Ελλάδα και λόγω των Ολυμπιακών έργων ο Παναθηναϊκός είχε μετακομίσει στις λαμαρίνες του Σπόρτιγκ στα Πατήσια.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε ουσιαστικά αποχωρήσει από το μπάσκετ του Ολυμπιακού που είχε μείνει ακέφαλο και θα περνούσαν μερικοί μήνες πριν αναλάβουν τις τύχες του οι Αγγελόπουλοι και αλλάξουν τη ροή της ιστορίας.

Η ΑΕΚ του Γιάννη Φιλίππου έπνεε τα λοίσθια (αν και έπαιζε εκείνη τη σεζόν στην Ευρωλίγκα) και ο ΠΑΟΚ με τον Άρη είχαν αρχίσει να παίρνουν για τα καλά την κάτω βόλτα.

Μόνο ο Πανιώνιος του Ηλία Λιανού άντεχε κουτσά στραβά! Δεν υπήρχαν καν βλέψεις και όνειρα για μεγάλες Ευρωπαϊκές πορείες. Τα τρία Ευρωπαϊκά τρόπαιο και η ένδοξη δεκαετία του ’90 έμοιαζαν πολύ μακρινά και μάλλον ανεπανάληπτα!

Κάπως έτσι στήθηκαν για πρώτη φορά οι κάμερες της Nova στο κλειστό του Γαλατσίου στις 23 Φεβρουαρίου του 2005 για την πρεμιέρα του ΤΟΠ-16. ΑΕΚ εναντίον Μπενετόν Τρεβίζο με τον Κατσικάρη στον ελληνικό πάγκο και τον Έτορε Μεσίνα στον Ιταλικό. Στο μικρόφωνο και την περιγραφή ο Νίκος Παπαδογιάννης.

Η αφεντιά μου βρισκόταν στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Στο Κάουνας όπου θα έπαιζε την επόμενη μέρα ο Παναθηναϊκός. Οι τεχνικές δυνατότητες της Ευρωλίγκα αλλά και της εποχής αν συγκριθούν με τις σημερινές ήταν για γέλια! Οι Λιθουανοί που δεν είχαν ξαναδώσει σήμα σε χώρα του εξωτερικού πελάγωσαν και τα πρώτα οκτώ λεπτά του αγώνα δεν μεταδόθηκαν ποτέ. Ούτε εικόνα, ούτε η δική μου φωνή έφτασαν ποτέ στην Αθήνα. Συνδεθήκαμε γύρω στο όγδοο λεπτό και το παιχνίδι κατέληξε σε νίκη του Παναθηναϊκού.

Ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε τα όσα μύρια και ας έφταιγε η ανικανότητα των Λιθουανών αλλά που και τι να εξηγήσεις… Ο Τανόκα Μπερντ ο καλύτερος παίκτης των Λιθουανών είχε φορτωθεί νωρίς νωρίς με τρία φάουλ αλλά αυτό το είδαμε όσοι είμαστε στο γήπεδο! ‘’Η Nova έκρυψε τη σφαγή της Ζάλγκιρις στο πρώτο δεκάλεπτο’’, ούρλιαζαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στα πολύ φρέσκα ακόμη social media.

Επαναλαμβάνω: Τι να πεις και τι να εξηγήσεις. Ήταν τόσο άθλιες οι συνθήκες εκείνης της πρώτης εκτός έδρας μετάδοσης που παρότι είχα ‘’κολλήσει’’ τα ακουστικά στα αυτιά μου δεν μπορούσα να ακούσω τον σκηνοθέτη ροής από την Αθήνα και χρειάστηκε να επιστρατευθεί κινητό τηλέφωνο για να παίρνω οδηγίες για το πότε είμαι στον αέρα. Το ατελείωτο βάλε-βγάλε της κάσκας που φορούσα για να μιλάω στο κινητό πρέπει να ακουγόταν σαν….βόμβα στα αυτιά των συνδρομητών.

Όσοι παρακολουθούσαν την Ευρωλίγκα υποστήριζαν ότι είναι ‘’σούπερ πρωτάθλημα’’. Αλλά αυτή την τύχη την είχαν πριν από 14 χρόνια μόνο οι λίγοι που πήγαιναν στα γήπεδα. Ολυμπιακό δεν προλάβαμε να δείξουμε εκείνη την πρώτη χρονιά. Αποκλείστηκε με 10 ήττες σε 14 αγώνες της πρώτης φάσης. Μεταξύ των ηττών ήταν και η πιο μαύρη ήττα στην Ευρωπαϊκή του ιστορία, το εντός έδρας 59-110 από την Εφές!

Το παιχνίδι που πραγματικά απογείωσε με τη μια το ενδιαφέρον έγινε τη δεύτερη αγωνιστική στο Γαλάτσι. 3 Μαρτίου του 2005. Την προηγούμενη ο Παναθηναϊκός είχε χάσει στη Μπολόνια και η ΑΕΚ έπαιζε δεύτερο σερί εντός έδρας παιχνίδι. Το κέρδισε 70-69 με ένα απίθανο τρίποντο του Νίκου Ζήση που έπαιζε με μπαμπάκια στη ματωμένη μύτη του και στη συγκεκριμένη φάση γλίστρισε, σηκώθηκε και εκτέλεσε στη λήξη.

Ήταν το πρώτο buzzer beater που μετέδωσα στην Ευρωλίγκα (καθισμένος σε μια θέση δίπλα στη γραμματεία, σχεδόν δίπλα στη….φάση) στη δεύτερη μόλις περιγραφή από τις +500 που μετράω πλέον σε αυτά τα 14 χρόνια από στούντιο και γήπεδα.

Ήταν όμως καρμικό το συγκεκριμένο καλάθι. Πολύ εύστοχα ο αειθαλής γερόλυκος της αθλητικής δημοσιογραφίας Φαίδωνας Κωνσταντουδάκης έγραψε την επόμενη στη στήλη του ‘’Α-Ω’’ στο ΦΩΣ: ‘’Αυτή η νίκη δεν θα σήμαινε τίποτε για την ΑΕΚ αν το παιχνίδι δεν μεταδιδόταν τηλεοπτικά. Το καλάθι του Ζήση έμεινε στην ιστορία χάρη στη μετάδοση της Nova και μας άνοιξε τα μάτια. Παίζεται άλλο μπάσκετ στην Ευρωλίγκα’’. Η ΑΕΚ έμεινε εκτός συνέχειας κι δεν μπήκε στα πλέι οφ με χειρότερη διαφορά πόντων στην ισοβαθμία με Εφές και Μπενετόν.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο πέρασε στα πλέι οφ αλλά προκρίθηκε και στο φάιναλ φορ. Το πρώτο του μετά τη Μπολόνια! Μόλις ξεκινούσε η δεύτερη και λαμπρότερη περίοδος στην Ευρωπαϊκή ιστορία του.

Στη Μόσχα έχασε στον ημιτελικό από τη Μακάμπι αλλά κατάφερε να κάνει μια φοβερή ανατροπή στον μικρό τελικό και να νικήσει στη δεύτερη παράταση την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 94-91! Το βράδυ μετά τους αγώνες ο Φίλιππος έλεγε στο φαγητό: ‘’Άλλαξαν τα δεδομένα. Ο Παναθηναϊκός θα κάνει ακόμη μεγαλύτερα πράγματα και κάποια στιγμή θα βρει λύση και ο Ολυμπιακός και θα ακολουθήσει’’.

Αποδείχθηκε ξανά προφητικός! Τα επόμενα 14 χρόνια μεταδώσαμε αισίως άλλες έξι κατακτήσεις τροπαίων από ελληνικές ομάδες και η Nova είχε την αποκλειστική ευθύνη της παραγωγής του φάιναλ φορ του 2007 στο ΟΑΚΑ. Όχι άσχημα, έτσι δεν είναι; Εκεί σε ένα εστιατόριο της Μόσχας με…ουζμπέκικη κουζίνα μας είπε ότι είχε πείσει την τότε διοίκηση της Nova να κλείσει την πρώτη ουσιαστική μακροχρόνια αλλά μη αποκλειστική συμφωνία με την Ευρωλίγκα.

Την πρώτη από τις πολλές επόμενες με αποκορύφωμα την τελευταία που θα κρατήσει την Ευρωλίγκα αποκλειστικά στα κανάλια Νovasports μέχρι το 2023. Στο τέλος της συμφωνίας θα έχουν κλείσει αισίως 18(!) χρόνια συνεργασίας.

Η Ευρωλίγκα έγινε κάτι σαν το αθλητικό Game of Thrones των καναλιών Novasports. Μέσα σ΄ αυτό διάστημα άλλαξαν σχεδόν τα πάντα. Πρώτα από όλα αλλάξαμε εμείς. Η αρχική τριμελής ομάδα που παρέλαβε την Ευρωλίγκα όχι μόνο μεγάλωσε αλλά παρέμεινε δυνατή και ας λείπουν δύο από τα αρχικά μέλη της.

Ο Φίλιππος δεν είναι εδώ και έξι χρόνια μαζί μας, ο Νίκος έφυγε από το κανάλι λίγο αργότερα αλλά ήρθαν ο Γιώργος, ο Νικήτας, ο Γρηγόρης και με ‘’εσωτερική’’ μεταγραφή ο Χρήστος.

Τελευταία άφιξη η Δώρα για να ομορφύνει την ομάδα. Καθιερώθηκε η εκπομπή Super Euroleague που έγινε το must των μπασκετόφιλων, καθιερώθηκε ο ρόλος του αναλυτή που κράτησε πρώτος ο Μανουσέλης, τον αντικατέστησε για λίγο ο Φραγκιάς και την τελευταία διετία είχαμε στην παρέα μας τον Μιχάλη Κακιούζη.

Εκτός από την ομάδα μας άλλαξε και η Ευρωλίγκα. Στο πρώτο φάιναλ φορ της Μόσχας βιώσαμε το απόλυτο χάος. Οι δορυφόροι δεν δούλευαν, οι Ρώσοι δεν καταλάβαιναν λέξη Αγγλικά και αν δεν είχαμε προνοήσει να έχουμε μαζί μας τον άνθρωπο μας στη Μόσχα τον Κώστα Γάργαλη θα είχαμε χαθεί στη μετάφραση.

Όπως στο Κάουνας έτσι και μερικούς μήνες αργότερα μερικά λεπτά του τελικού Μακάμπι-ΤΣΣΚΑ δεν είχαν σπικάζ γιατί ο ήχος αναζητείται….ακόμη κάπου μεταξύ Μόσχας και Αθήνας. Σήμερα, η IMG με τη συνεργασία της με την Ευρωλίγκα έχει εκτοξεύσει σε άλλο επίπεδο τις παραγωγές, την τηλεοπτική και τη στατιστική κάλυψη και εκείνα τα χρόνια μοιάζουν σαν τη….λίθινη εποχή!

ΥΓ Προφανώς και σε αυτή την αναδρομή μπορούσα να γράψω και μερικά ακόμη πράγματα πιο αναλυτικά. Τη στήριξη που παρέχει στην ομάδα μας από την πρώτη στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος των καναλιών Nova Πάνος Παπαδόπουλος που εδώ και μια δεκαετία είναι ο άνθρωπος που ενορχηστρώνει και ολοκληρώνει όλες αυτές τις συμφωνίες.
Την αγωνία της Κατερίνας Κασκανιώτη σε κάθε φάιναλ φορ για το επόμενο συμβόλαιο.
Τις φοβερές παραγωγές του Γκόλτσιου που έχουν γίνει σημείο αναφοράς σε όλη την τηλεοπτική-μπασκετική Ευρώπη. Το παραγωγικό άγχος των σκηνοθετών μας με επικεφαλής τον Γιώργο Μάνταλο. Τους αρχισυντάκτες μας που ζητάνε τα πιο απίθανα τις πιο απίθανες στιγμές. Και τέλος τον Γιάννη Φουρνάρο τον διευθυντή μας που αντί να κάθεται στο γραφείο του και να κάνει κριτική εκ του ασφαλούς σε όλα τα μεγάλα ντέρμπι και τα φάιναλ φορ είναι μάχιμος, δίπλα μας, στην πρώτη γραμμή. Αλλά αυτά είναι καθαρά δικές μας υποθέσεις, εσωτερικές που λένε. Αυτό που μετράει και από το οποίο κρινόμαστε δύο ή τέσσερις φορές κάθε εβδομάδα είναι το αποτέλεσμα. Εδώ και 14 χρόνια και για τα επόμενα τέσσερα μέχρι και το φάιναλ φορ του 2023!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.