Η τελευταία ελπίδα

Ο Αποστόλης Λάμπος γράφει για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που πλέον φαντάζει ως η μόνη λύση για βελτίωση του προϊόντος και έχει πολλούς υποστηρικτές.

H NOVA το φωνάζει εδώ και χρόνια. Η έρευνα της Deloitte, την οποία παρλήγγειλε και πλήρωσε η ίδια η Superleague, το εξέφρασε με κάθε επισημότητα και μετά από ιδιαίτερα κοστοβόρα μελέτη. Η μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου δε χωράει πάνω από δώδεκα ομάδες. Η ελληνική αγορά δε χωράει πάνω από δώδεκα ομάδες. Κι όλα αυτά έμοιαζαν με φωνή βοόντος εν τη ερήμω.

Οι ομάδες γύρισαν την πλάτη στο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Δεν εισάκουσαν ποτέ τον -εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια- βασικό «αιμοδότη» τους. Έβαλαν στο συρτάρι το πόνημα της Deloitte και αυτό «αράχνιασε». Σαν συνεταιρισμός η Superleague δεν τόλμησε να κάνει το επόμενο βήμα. Οδηγηθήκαμε όμως στο σημείο να εκπονείται νέο πλάνο από τον ίδιο τον Υπουργό Αθλητισμού και τους συνεργάτες του που πασχίζουν εδώ και δύο χρόνια από τη μία να βελτιώσουν τα πράγματα στο ποδόσφαιρο και από την άλλη να «μη σκάσει» αυτό σαν βόμβα στα χέρια τους. 

Το σχέδιο με απλά λόγια προβλέπει πως θα υπάρχουν τρεις επαγγελματικές κατηγορίες με λιγότερες όμως ομάδες, ήτοι 34 τον αριθμό. Οι 12 θα είναι στη Super League 1, οι 12 θα είναι στη Super League 2 ενώ άλλες 10 θα απαρτίζουν την Football League. Το σημείο κλειδί της αναδιάρθρωσης είναι πως και οι 34 ομάδες θα έχουν εγγυημένο τηλεοπτικό συμβόλαιο σύμφωνα με το σχέδιο Βασιλειάδη. Άλλωστε και ο πραγματικός λόγος που ποτέ δεν προχώρησε κάποια αναδιάρθρωση τα προηγούμενα χρόνια ήταν προαφανέστατα ο οικονομικός. 

Τα εγγυημένα έσοδα είναι ικανά να κάμψουν οποιαδήποτε μορφή άρνησης. Φυσικά ένα τέτοιο εγχείρημα δε μπορεί να υλοποιηθεί από την επόμενη σεζόν γιατί θα είναι παράνομο καθώς δεν προβλέπεται αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων μεσούσης της σεζόν. Επίσης θα ήταν unfair τη δεδομένη χρονική στιγμή να πρέπει να πέσουν περισσότερες ομάδες με δύο αγωνιστικές να μένουν για το τέλος του πρωταθλήματος. 

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται επίσης ο χρόνος ώστε να επεξεργαστεί το πλάνο η ΕΠΟ και η Superleague και να ψηφιστεί αρκετά νωρίς το καλοκαίρι και πολύ πριν την έναρξη της νέας σεζόν ώστε να ξέρουν και οι ομάδες για τί σκοπό μάχονται στο επόμενο πρωτάθλημα. Συνεπώς το σχέδιο Βασιλειάδη είναι εφικτό να  υλοποιηθεί από τη σεζόν 2019-20 με το ποδόσφαιρο να μπαίνει σε νέα ρότα. Ήδη πάντως γνωρίζουμε πως το σχέδιο βρίσκει αρκετούς συμμάχους τόσο στην ΕΠΟ, όσο και στη Superleague και σιγά σιγά μπαίνει σε ράγες.  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.