Αντετοκούνμπο: Η ”συνωμοσία” του 2017 και οι αλήθειες του 2019

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για τον Έλληνα MVP του NBA και τη συμμετοχή του στο Παγκόσμια Πρωτάθλημα της Κίνας με το εθνόσημο στο στήθος.

Η ενσωμάτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην εθνική ομάδα ολοκληρώνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και το μεγαλύτερο asset του ελληνικού μπάσκετ θα δώσει το παρόν στο παγκόσμιο της Κίνας. Μια εντελώς διαφορετική εικόνα με αυτή που υπήρχε στην ομάδα πριν από δύο χρόνια παραμονές του Ευρωμπάσκετ που έστειλε στη Φινλανδία την ελληνική ομάδα χωρίς τον Αντετοκούνμπο.

Τότε, ακριβώς πριν από δύο χρόνια και δέκα μέρες (στις 20 Ιουλίου) ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ Τάκης Τααγκρώνης σε μια συνέντευξη τύπου που θα μείνει αξέχαστη για πολλούς λόγους είχε….καταγγείλει δημόσια τον ρόλο των Μπακς που σύμφωνα με τα λεγόμενα του πίεσαν τον Έλληνα παίκτη να εγκαταλείψει την εθνική επικαλούμενος τραυματισμό.

Μεταξύ άλλων ο λαλίστατος κ.Τσαγκρώνης συνεπικουρούμενος από τον ούτως ή άλλως λαλίστατο Γιώργο Βασιλακόπουλο κατήγγειλαν μια….συνωμοσία σε βάρος της ΕΟΚ, της εθνικής ομάδας και του δύσμοιρου του ελληνικού μπάσκετ συλλήβδην. Προφανώς και είχε βρεθεί ένας νέος στόχος αφού κατά διαστήματα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έχει καταγγείλει ως….συνωμότες το ΝΒΑ, την Ευρωλίγκα, τους απανταχού μάνατζερ παικτών. Στη λίστα των εχθρών της ομοσπονδίας που τα κάνει πάντα όλα σωστά και ποτέ δεν κάνει λάθη δεν έχουν συμπεριληφθεί μέχρι τώρα ο διεθνής σιωνισμός, η μασονία, η λέσχη Bildebeng και ορισμένοι άλλοι. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά….

Επιστροφή όμως στην υπόθεση Αντετοκούνμπο. Σε εκείνη τη συνέντευξη τύπου ο κ.Τσαγκρώνης είχε απειλήσει ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα που θα αποδείκνυαν ότι ο Αντετοκούνμπο μπορούσε να παίξει αλλά του το απαγόρευσαν. Το Ευρωμπάσκετ πέρασε, η εθνική απέτυχε (για μια ακόμη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια) και στοιχεία δεν δόθηκαν ποτέ! Προφανώς και τα μοναδικά που υπήρχαν καταδεικνύουν πόσο δυσκίνητη είναι η γεροντοκρατούμενη ομοσπονδία μπάσκετ…

Αυτό που δεν έκανε ή δεν ήθελε να κάνει η ΕΟΚ το έκανε ο υπογράφων που έψαξε για δύο μήνες με τηλεφωνικά ρεπορτάζ και τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς είχα δημοσιεύσει στο περιοδικό All Star Basket ένα οκτασέλιδο ρεπορτάζ 4000 λέξεων που ουδέποτε διαψεύστηκε έστω και μια αράδα του και αποκάλυπτε όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην απουσία του Γιάννη. Συνοψίζω τα βασικά σημεία εκείνων των 4000 λέξεων για να δούμε τι άλλαξε…

1.       Η ΕΟΚ δεν είχε κάνει καμία προσπάθεια προσέγγισης του Γιάννη τους προηγούμενους μήνες πριν από την έναρξη της προετοιμασίας. Ο ίδιος ο κ.Τσακγρώνης είχε πάει ‘’τουριστικό’’ (όπως αποδείχθηκε) ταξίδι στο All Star game του 2017 στη Νέα Ορλεάνη αλλά ουδέποτε έγινε εφικτό να μιλήσει ιδιωτικά με τον Γιάννη. Ο Αντετοκούνμπο επικαλέστηκε σφιχτό πρόγραμμα και απέφυγε τη συνάντηση αφού όπως διέρρευσε από το περιβάλλον του ήθελε να μιλήσει με τον προπονητή της ομάδας και όχι με κάποιο σύμβουλο τον οποίο δεν είναι βέβαιο αν θυμόταν ή είχε ξανασυναντήσει!

2.       Προπονητή δεν βρήκε ούτε όταν αρκετούς μήνες αργότερα ήρθε στην Ελλάδα και άκουσε μάλιστα περιχαρή τον Γιώργο Βασιλακόπουλο να λέει σε μια χορηγική εκδήλωση αστεϊζόμενος με το ιδιότυπο χιούμορ του που τοποθετείται σε πολύ παλαιότερες δεκαετίες: ‘’Εχουμε παίκτες τι να τον κάνουμε τον προπονητή’’. Σ’  αυτό το κλίμα ανέλαβε την ομάδα δύο ή τρεις μέρες αργότερα ο Κώστας Μίσσας, παντελώς αναλώσιμος και ήδη υπάλληλος της ομοσπονδίας που κουβάλησε αγόγγυστα και χωρίς να πει κουβέντα τον σταυρό του μαρτυρίου μέχρι τέλους και χρεώθηκε την επιτυχία. Ένα ακόμη προπονητικό θύμα (ας ευχηθούμε το τελευταίο) της ΕΟΚ από το 2010 και εντεύθεν!

3.       Το κλίμα μέσα στην ομάδα ήταν πολύ αρνητικό για τον Γιάννη (και παραδόξως όχι για τον αδελφό του Θανάση). Αρκετοί διεθνείς είχαν ζητήματα μαζί του. Ας το αφήσουμε εδώ αυτό για ευνόητους λόγους ελπίζοντας ότι δύο χρόνια αργότερα ως MVP πλέον του ΝΒΑ θα είναι πιο καλοδεχούμενος στην ομάδα και αποδεκτός 100% όχι μόνο σε δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και σε πράξεις.

4.       Η ΕΟΚ κατηγόρησε τους ατζέντηδες του Αντετοκούνμπο ότι χωρίς ενημέρωση τον πήγαν στην Κίνα για τη συμμετοχή του σε ένα καμπ όπου υποτίθεται ότι επιδεινώθηκε ο τραυματισμός του που προϋπήρχε. Η ΕΟΚ όμως σύμφωνα με έγγραφο που της έστειλε από τον Φεβρουάριο(!), δηλαδή τουλάχιστον πέντε μήνες νωρίτερα ο ατζέντης του Γιάννη ο Γιώργος Πάνου ήξερε για το ταξίδι και ποτέ δεν είχε απαντήσει.

5.
       Οι Μπακς όπως και όλες οι ομάδες του ΝΒΑ δεν καλόβλεπαν τη συμμετοχή του μεγαλύτερου περιουσιακού τους στοιχείου από την εποχή που ήταν κάτοικος Μιλγουόκι ο Καρίμ Αμποντούλ Τζαμπάρ. Ήξεραν το πρόβλημα τραυματισμού του και είναι λογικό να πίεζαν αφού ουδείς είχε επικοινωνήσει μαζί τους από την ΕΟΚ (αντίθετα άκουσαν εκ των υστέρων και περί….συνωμοσιών) και δεν έγιναν μερικά πολύ απλά και αυτονόητα πράγματα γιατί πολύ απλά επί μήνες ο Γιώργος Βασιλακόπουλος πελαγοδρομούσε στο θέμα προπονητή κάνοντας εκτός πραγματικότητας προτάσεις στον Μεσσίνα, στον Ιτούδη και στον Μπαρτζώκα.

Αιωρείται βεβαίως το ερωτηματικό ‘’μπορούσε ή όχι ο Γιάννης να παίξει στο Ευρωμπάσκετ του 2017;’’. Απάντηση προφανώς μπορεί να δώσει αν το θέλει μόνο ίδιος και κανείς από όλους τους υπόλοιπους. Χωρίς τη διάθεση ερμηνείας προθέσεων με βάση τα στοιχεία που είχα συλλέξει τότε μιλώντας επίσημα ή ανεπίσημα με τους περισσότερους εμπλεκόμενους στην ιστορία κατέληξα στο εξής συμπέρασμα:

Ο Γιάννης είχε αποφασίσει να σφίξει τα δόντια και να παίξει. Όταν όμως ο συνδυασμός όλων των παραπάνω παραμέτρων βάρυνε πάνω του είχε δύο δρόμους: Η να μην ρισκάρει να παίξει τραυματίας και πιθανώς μια υποτροπή που θα δυσκόλευε τη σχέση του με τους Μπακς ή να παίξει και ενδεχόμενα να τα ακούει από κάθε τυχάρπαστο και άσχετο με το θέμα γιατί δεν έπαιξε καλά. Σε μια ομάδα με φανερά ευκαιριακό προπονητή, ανύπαρκτη ομοσπονδία και εχθρικά αποδυτήρια. Ξέρουμε φυσικά τι αποφάσισε…

Δύο χρόνια αργότερα, όλα αυτά μοιάζουν πολύ μακρινά για μερικούς επίσης απλούς και αυτονόητους λόγους. Δίπλα, στον Κώστα Μίσσα σε ρόλο ασίσταντ βρισκόταν ο σημερινός κόουτς της εθνικής Θανάσης Σκουρτόπουλος που προφανώς και βίωσε από πρώτο χέρι όλα τα συμβάντα του 2017 αποκτώντας μια ανεκτίμητη γνώση και εμπειρία. Τους μήνες που προηγήθηκαν ο Σκουρτόπουλος έκανε τα λογικά και αναμενόμενα από ένα εθνικό προπονητή. Υποδήλωσε την παρουσία του, άνοιξε γραμμή επικοινωνίας με όλους τους ξενιτεμένους διεθνείς και δημιούργησε στο μυαλό του την πλήρη εικόνα. Διαρροές υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα όπως οι φετινές του Κουφού και του Ντόρσεϊ αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Ο Σκουρτόπουλος μίλησε και άκουσε όλους τους υποψήφιους και το ίδιο έκαναν και αυτοί. Το αποτέλεσμα είναι ορατό. Παράλληλα, φρόντισε να επανασυνδεθούν οι δεσμοί με τους Μπακς. Το αποτέλεσμα είναι να γίνει με δύο χρόνια καθυστέρηση κάτι που επίσης έπρεπε να έχει γίνει το 2017. Στο διάστημα που ο Γιάννης θα είναι με την εθνική θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα του ένα πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης, η γυμνάστρια των Μπακς. Πρόσωπο που εμπιστεύεται ο ίδιος και φυσικά και η ομάδα του στο ΝΒΑ που θα έχει ενημέρωση άμεση και συνεχή! Ο Γιάννης παράλληλα βρίσκεται πια στην αγκαλιά της εθνικής ως MVP του ΝΒΑ.

Πέρα από ένα εμπορικό φαινόμενο όπως κάθε σούπερ σταρ της εποχής μας που αποτελεί μια πηγή τεράστιων κερδών για όλους τους εμπλεκόμενους μαζί του πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι θα γίνει πολύ πιο εύκολα αποδεκτός από τους συμπαίκτες του. Μπορούν πια να εκτιμήσουν καλύτερα τα όσα έχει καταφέρει. Άλλωστε ποτέ και κανείς μέχρι τώρα δεν τον κατηγόρησε ότι έπαψε να είναι ο ίδιος άνθρωπος που έφυγε από τα Σεπόλια για να γίνει σταρ του ΝΒΑ. Αλλά όπως οι ροκ σταρ ή οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ έτσι και ο Γιάννης αυτή τη στιγμή είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του πλανήτη. Ας απολαύσουμε λοιπόν την επιστροφή του αφήνοντας στη λήθη του παρελθόντος τα μοιραία λάθη που μας τον στέρησαν το 2017!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.