ΠαΣΑ… Πόρτο!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει για το διαβατήριο πρόκρισης του Ολυμπιακού στα πλέη οφ του Τσαμπιονς Λιγκ, όπου θα συναντηθεί με την Πόρτο, πρώην ομάδα του Ζοζέ Σα.

Ο Ζοζέ Σα ήθελε να επιστρέψει στο Οπόρτο και στο γήπεδο Ντραγκάο. Εκεί που από το 2016 έως το 2018 είχε μόνο 27 συμμετοχές έναντι των 114 που μετρούσε στο τέλος της σεζόν 2017-18 ο πολύπειρος Ίκερ Κασίγιας.

Κι έτσι στο 91΄κοίταξε τον Βίστσα στα μάτια, τον… ψάρεψε και απέκρουσε το πέναλτι για να χαρίσει στον Ολυμπιακό ένα πολύτιμο «διπλό», που θα ήταν κρίμα να χαθεί επειδή ο Μπρούνο ήταν «αλλού γι αλλού» από την ώρα που μπήκε στο ματς και παραλίγο να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Ο Βραζιλιάνος, που πέρασε στο 83΄ ως αλλαγή στη θέση του σκόρερ Μασούρα, ήταν το μεγάλο λάθος του Πέδρο Μαρτίνς στη σκακιέρα του ματς.  Ήταν «εκτός τόπου και χρόνου» και το μόνο που κατάφερε ήταν να βοηθήσει την Μπασακσεχίρ να στήσει δύο φορές την μπάλα σε πλεονεκτική θέση απέναντι από το τέρμα του Σα.

Και στις δύο παίζοντας την μπάλα με τα χέρια. Στην πρώτη περίπτωση το φάουλ πέραξε δίπλα από το δοκάρι του Σα και στην δεύτερη έφερε τον Πορτογάλο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού στα 11 μέτρα απέναντι από τον Έντιν Βίστσα.

Εκεί ο Σα τον νίκησε κατά κράτος, κράτησε το σκορ στο 0-1 για τον Ολυμπιακό και λογικά έδωσε στους ερυθρόλευκους την πρόκριση για τα πλέη οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου θα αντιμετωπίσουν την Πόρτο, η οποία πέρασε νικηφόρα με το ίδιο σκορ (0-1) από το Κράσνονταρ.

Και οι δυο ρεβάνς στις 13 Αυγούστου θα έχουν λογικά τυπικό χαρακτήρα και ο Ολυμπιακός με την Πόρτο θα βρεθούν για πολοστή φορά αντιμέτωποι στην Ευρώπη.

Ο Σα θα επιστρέψει στο Ντραγκάο, αλλά ο Ολυμπιακός για να βρεθεί στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης της UEFA θα πρέπει να είναι αρκετά πιο σοβαρός και πιο λειτουργικός επιθετικά για να πάρει την πρόκριση.

Διότι αμυντικά έχει βελτιωθεί και λειτουργεί με ποσοστό που αγγίζει το εκατό τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι, αλλά επιθετικά παραμένει φτωχός και στάσιμος.

Και μη μου πει κάποιος ότι δεν βλέπω το 4-0 επί της Πλζεν, γιατί αυτό ήρθε με τρία γκολ από στατικές φάσεις. Τέτοιες που το επίπεδο της Πόρτο ξέρει να τις διαχειρίζεται αμυντικά, αλλά και να τις εκμεταλλεύεται επιθετικά.

Χθες ο Ολυμπιακός έδωσε 11 κόρνερ στην ομάδα από την Τουρκία και πήρε μόνο ένα, ενώ από τα 15 φάουλ, τα 5 της τα πρόσφερε λίγα μέτρα έξω από την περιοχή του Σα, όταν ο αντίπαλος του… χάρισε μόνο ένα σε ευνοϊκή θέση.

Επιπλέον την Πόρτο δεν μπορείς να την αποκλείσεις με 15 λεπτά καλής απόδοσης του Ποντένσε, ούτε με μισή ώρα θετικής παρουσίας του Βαλμπουενά. Χρειάζεσαι γεμάτα 90λεπτα καλής απόδοσης από το σύνολο των ποδοσφαιριστών σου.

Όχι φτηνά πουλήματα της μπάλας και χαλαρή διάθεση επειδή ο αντίπαλος έμεινε με δέκα ποδοσφαιριστές κι αντί να τον τελειώσεις με το 0-2, λίγο έλλειψε να φτάσεις στο 1-1 κάνοντας «κόλαση» το δεύτερο παιχνίδι στην έδρα σου.

Παίκτες όπως ο Ομάρ, ο Ποντένσε, ο Μασούρας και ο Γκερέρο οφείλουν να είναι συγκεντρωμένοι από την αρχή ως τέλος για να καλύψουν τις όποιες αδυναμίες τους απέναντι σε αντιπάλους με ποιοτικά, αλλά και -σε φυσικές δυνάμεις- πιο έντονα χαρακτηριστικά από τα δικά τους.

Κι αυτά τα γράφω σήμερα, λίγες ώρες μετά από ένα σπουδαίο «διπλό» του Ολυμπιακού στην Πόλη κι όχι παραμονές των αγώνων με την Πόρτο.

Γιατί όσο καλά κι αν ξέρει την Πόρτο ο Μαρτίνς, άλλο τόσο γνωρίζει τον Ολυμπιακό κι ο Κονσεϊσάο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.