Σωκράτη, σ’ ευχαριστούμε!

O Γιώργος Βασιλείου γράφει για τα πέντε χρόνια που πέρασε στο Ντόρτμουντ και την Μπορούσια ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής με τη μεταγραφή στην Άρσεναλ, αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση.

Ένας από τους πληρέστερους αμυντικούς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ανοίγει νέα σελίδα στην πλούσια καριέρα του. Μετά από μια πετυχημένη πενταετία στο Ντόρτμουντ και τη Μπορούσια, ο διεθνής Έλληνας αμυντικός μετακομίζει στο Λονδίνο για να φορέσει τη φανέλα της Άρσεναλ και να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο Λονδίνο θα συναντήσει ξανά τον καλό του φίλο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και επίσης τον Χένρικ Μικιταριάν, αλλά και τον συμπατριώτη του, Ντίνο Μαυροπάνο. 

Στα 29 του χρόνια ο Καλαματιανός αμυντικός, σε μια ώριμη ποδοσφαιρική ηλικία, παίρνει μια σοβαρή απόφαση να αλλάξει… συνήθειες. Άλλωστε, ποτέ δεν ήταν του βολέματος. Πάντα ήθελε νέες προκλήσεις στην καριέρα του. 

Τέτοια ήταν και η Ντόρτμουντ το 2013. Με τους Βεστφαλούς ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αγωνίστηκε σε κάτι λιγότερο από 200 παιχνίδια (198 για την ακρίβεια) σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντς και 7 γκολ. Έγινε μέχρι και αρχηγός της γερμανικής ομάδας.

Κατέκτησε το Κύπελλο Γερμανίας πέρυσι στο Βερολίνο κόντρα στην Άιντραχτ πανηγυρίζοντας με την ελληνική σημαία. Το σημαντικότερο που κέρδισε όμως είναι μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των φιλάθλων της Μπορούσια. Αγαπήθηκε όσο λίγοι στην γερμανική ομάδα, σεβόμενος πάντα τη φανέλα που φορούσε.

Κερδισμένη η Μπορούσια
Εκτός από τον Σωκράτη, ο οποίος στην πενταετή παραμονή του στη Μπορούσια κέρδισε πολλές σημαντικές εμπειρίες για τη συνέχεια της καριέρας του, αυτή που βγήκε διπλά κερδισμένη είναι η γερμανική ομάδα. Το καλοκαίρι του 2013 η έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των 9.5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Βέρντερ Βρέμης.

Ο διεθνής αμυντικός εξασφάλισε και ο ίδιος ένα πολύ καλό συμβόλαιο για τον ίδιο εξαργυρώνοντας τις δύο εξαιρετικές σεζόν με την “πράσινη” φανέλα. Πέντε χρόνια μετά και με μόλις μία σεζόν ακόμα να τον “δένει” με συμβόλαιο, ο Παπασταθόπουλος αποφάσισε με τη σύμφωνη γνώμη της Μπορούσια, αν και αυτή ήθελε να τον κρατήσει, να πάρει μεταγραφή στην Άρσεναλ

Οι συζητήσεις Βεστφαλών και Λονδρέζων δεν κράτησαν πολύ. Οι “κανονιέρηδες” συμφώνησαν να πληρώσουν ένα ποσό που συνολικά θα αγγίξει τα 19 εκατ. ευρώ για να κάνουν δικό τους τον έμπειρο Έλληνα αμυντικό. Με λίγα λόγια;

Η Ντόρτμουντ έβαλε στα ταμεία της τα διπλάσια χρήματα από αυτά που δαπάνησε προ πενταετίας για να αποκτήσει τον 24χρονο τότε Σωκράτη. Αφού πήρε τα μέγιστα από τον Παπασταθόπουλο ικανοποίησε και το αίτημα του διεθνούς αμυντικού για να αλλάξει σελίδα. Με το αζημίωτο φυσικά. Στους ευρωπαϊκούς συλλόγους όμως έτσι γίνονται οι δουλειές.

Η μεταγραφή στην Άρσεναλ ούτε λίγο, ούτε πολύ θα αγγίξει τα 50 εκατ. Ευρώ, υπολογίζοντας τα χρήματα που θα λάβει η Ντόρτμουντ, ο Έλληνας αμυντικός (5 εκατ. καθαρά το χρόνο), αλλά και οι φόροι. 

Είχε κάνει τον κύκλο του

Ο Σωκράτης δεν αποφάσισε να φύγει από τη Ντόρτμουντ γιατί δεν περνούσε καλά ή γιατί ήθελε περισσότερα χρήματα. Άλλωστε, ότι και αν ζητούσε στο οικονομικό κομμάτι από την διοίκηση της Μπορούσια θα το έπαιρνε. Και θα το έπαιρνε γιατί είχε αποδείξει πως το άξιζε.

Ο βασικότερος λόγος που αποφάσισε να αποχωρήσει από τους Βεστφαλούς ήταν πως ένιωθε πως ο κύκλος του στην ομάδα είχε ολοκληρωθεί. Το να έμενε και να εισέπραττε το νέο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που θα του πρόσφερε η Μπορούσια δεν ήταν δελεαστικός παράγοντας. 

Ο Καλαματιανός αμυντικός πρωτίστως θέλει να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και να έχει κίνητρα. Η Μπορούσια τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει φιλοσοφία. Έχει χάσει κάθε σπουδαίο παίκτη, κάθε μεγάλη προσωπικότητα. Τα “πιτσιρίκια” θέλουν χρόνο για να χτίσουν από την αρχή μία νέα σπουδαία ομάδα. Όμως δεν αρκούν μόνο τα “πιτσιρίκια” για να προχωρήσει ένα πρότζεκτ, χρειάζονται και οι παίκτες-προσωπικότητες.

Και ο Σωκράτης έβλεπε πως τέτοιοι δεν θα έρχονταν σύντομα στο Βεστφάλεν. Και αυτός ήταν ένας ακόμα παράγοντας να αναζητήσει νέα πρόκληση στην καριέρα του. Σίγουρα, εάν ήταν διαφορετικά τα πράγματα στο πλάνο της διοίκησης να το σκεφτόταν διαφορετικά. Από τη στιγμή όμως που ο ίδιος ένιωθε ότι ο κύκλος του είχε κλείσει στη Μπορούσια Ντόρτμουντ αποτελούσε μονόδρομο η αλλαγή σελίδας στην καριέρα του. 

Θα μπορούσε να πάει σε κάποιον άλλο ευρωπαϊκό σύλλογο, αφού ο μάνατζέρ του, Κώστας Φάρρας βρισκόταν σε συζητήσεις και με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και την Γιουβέντους, όμως η Άρσεναλ ήταν η επιλογή του. Και αυτό διότι στους “κανονιέρηδες” βλέπει πως πραγματοποιείται ένα νέο ξεκίνημα και ο Σωκράτης ήθελε να αποτελέσει μέρος αυτής της προσπάθειας.

Άλλωστε και το 2013 όταν πήγε στο Ντόρτμουντ η Μπορούσια αποφάσιζε να “χτίσει” μια νέα ομάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και ο Σωκράτης ήταν μέλος της και μάλιστα βασικότατο. 

Όπως και να ‘χει, οι φίλοι της Μπορούσια Ντόρτμουντ σ’ ευχαριστούμε για τα όσα πρόσφερες όλα αυτά τα πέντε χρόνια στην ομάδα. Καλή τύχη Σωκράτη!

Papaaaaaa ???????????? @sokratispapa.official welcome #sparta

A post shared by Aubameyang (@aubameyang97) on

Dear friends of Borussia Dortmund, I had the honor and pleasure of serving Borussia’s Dortmund jersey for five seasons. In many games, I was the captain of the team. Together we won 1 Cup and 2 Super Cup of Germany. We participated four times in the Champions League and one in the Europa League. As a player in Borussia Dortmund, I felt the greatness of this club. I connect with you, I became one with you, because you are special, exceptional fans all over the world and you never stopped supporting us even in the difficult moments. I always gave all my strength for you, because you deserve it. Now, it is time to separate from you. A new chapter starts in my career and Arsenal FC will be my new home now. I am leaving Borussia Dortmund for another legendary club, with millions of loyal fans all over the world, as also is Borussia. So, I say goodbye to you with the best memories. I wish the best to all of Borussia’s friends and I hope the team will have every year honors and win titles. Thank you for everything, My thought will always be with you, Yours Sokratis

A post shared by Sokratis Papastathopoulos (@sokratispapa.official) on


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.