Η ομάδα του Κένεντι, του Ρομποκοπ και του Ταρζαν!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για τις ώρες που βίωσε στο Hammarby πριν και μετά τον αγώνα Χαμαρμπι-Τρελεμποργκ, μεταφέροντας μέσω του Novasports.gr και φωτογραφικό υλικό.

Δεν ήταν μια βραδιά στο Λεβερκουζεν, αλλά ένα όμορφο μεσημέρι στο Hammarby έξω και μέσα από την Tele 2 Arena για τον αγώνα Χαμαρμπι-Τρελεμποργκ 1-0 που είδατε χθες από τα κανάλια Novasports για την 16η αγωνιστική και 1η του Β γύρου της Allsvenskan. 

Το τι έγινε στο ματς το παρακολουθήσατε και το ακούσατε από τον Γρηγορη Παπαβασιλειου. Η Hammarby έπιασε και πάλι κορυφή και διεκδικεί τον τίτλο από την ΑΙΚ Στοκχόλμης, “την ομάδα του Βασιλιά” , όπως την αποκαλούν στη Σουηδία, θεωρώντας ότι έχει και την αντίστοιχη εύνοια, αν και όποτε χρειαστεί. 

Όμως το μότο των πιο πιστών οπαδών στη Σουηδία (ξεπερνούν τις 25.000 κατά ΜΟ ανά αγώνα, ακόμα κι όταν η ομάδα ήταν στη Β κατηγορία) λέει πως “δεν νοιαζόμαστε για τον πίνακα της βαθμολογίας γιατί είμαστε Χαμαρμπι και είμαστε οι καλύτεροι”. 

Η Hammarby ολοκλήρωσε τον 1ο γύρο ως… πρωταθλήτρια του πρώτου ημιχρόνου, αφού στα 45 πρώτα λεπτά των αγώνων της είχε 32 βαθμούς έναντι 25 της ΑΙΚ, αλλά το β ημίχρονο την έβρισκε στη 10η θέση με μόλις 19 κερδισμενους βαθμούς έναντι 38 της ΑΙΚ. 

Χθες ξεκίνησε το Β γύρο του πρωταθλήματος αντίστροφα, σκοράροντας το νικητήριο τέρμα στο β ημίχρονο. 

Το τι θα κάνει στο φινάλε η ομάδα του μέχρι πέρυσι β προπονητή της Στέφαν Μπιλμπορν λίγο ενδιαφέρει τους φίλους της. Αυτοι θα είναι εκεί και με βροχές και με χιόνια για να φωνάζουν και να τραγουδούν για τη Hammarby. 

Στη διακοπή του πρωταθλήματος εχασε μάλιστα και στον Πα Αμάντ Ντιμπα (7 γκολ) που πουλήθηκε 1,2 εκ ευρώ στην Κινα. 

Αλλά δεν πτοήθηκε κάνεις. Γιατί η ομάδα είναι πάνω από πρόσωπα. 

Εκτός ίσως από ένα. Τον γνωστό μας από το διετές πέρασμα του από τον Ηρακλή (2003-2005) Κένεντι Μπακιρτζιογλου ο οποίος είναι για τη Hammarby ότι ο Ζλαταν Ιμπραιμοβιτς για την Μάλμε. Το ιερό τοτέμ! 

Με τον Κένεντι πήρε το μοναδικό της πρωτάθλημα το 2001 (έχει ακόμα 3 δεύτερες θέσεις) και με αυτόν ανέβηκε και πάλι στη μεγάλη κατηγορία το 2015 και διεκδικεί σήμερα τον τίτλο. 

Φυσικά στα 37 του ο Κένεντι παίζει μόλις κάποια 20λεπτα, αλλά εξακολουθεί να αποθεώνεται και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νεότερους παίκτες της ομάδας. 

Με τον Daniel Karlstedt γνωριστήκαμε πριν από 4 χρόνια. Στην πορεία έμαθα ότι είναι φίλος της Hammarby. Ήρθε κάποια στιγμή στην Αθήνα και είδε ένα ματς του Παναθηναικου – λόγω Μπερκ – ο οποίος σκόραρε μάλιστα τρία γκολ σε αγώνα πλεη οφ με τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο. 

Και περίμενε την ευκαιρία να με οδηγήσει στο… άντρο της αγαπημένης του Hammarby. Τη βρήκε χθες. 

Πρώτα πήγαμε σε μια από τις πλατείες της περιοχής και καθίσαμε στην pub που συγκεντρωνονται οι φίλοι της ομάδας πριν το γήπεδο για μπίρα και κουβέντα. 

Άκουσα πολλά για την Hammarby που είναι ομάδα με πάνω από εκατό χρόνια ιστορίας. 

Απίστευτο, αλλά αληθινό. Η ταυτότητα της ομάδας χτίστηκε πάνω σε οτιδήποτε άλλο πέραν των αποτελεσμάτων! Είχε ως βάση της την αγάπη για το ποδόσφαιρο, που είναι μεγαλύτερη από τις διακρίσεις η τη θέση της στη βαθμολογία. 

Είναι η πρώτη ομάδα στη Σουηδία που οι οπαδοί της καθιέρωσαν τα τραγούδια στις εξέδρες την δεκαετία του 70. Και όλοι έγιναν μια παρέα. Κι έτσι έχουν το μεγαλύτερο ΜΟ όρο εισιτηρίων στην κατηγορία. 

“Γιατί όταν η παρέα σου πηγαίνει στο γήπεδο δεν γίνεται να μην ακολουθήσεις κι εσύ”, λένε όλοι. 

Από την κεντρική πλατεία το νεοχτιστο Tele 2 Arena είναι 20 λεπτά με τα πόδια. Κάθε χρόνο, στο πρώτο εντός έδρας ματς γίνεται πορεία 20.000 οπαδών προς το γήπεδο. 

Όταν ο καιρός βοηθά ο κόσμος προτιμά το περπάτημα. Υπάρχει όμως και το μετρό. Μπήκαμε με τον Daniel. Στη στάση μια γιαγιά δεν μπορούσε να μπει στο βαγόνι με το καροτσάκι της. Τη βοήθησαν οι φίλοι της Hammarby τραγουδώντας “είμαστε καλοί κι ευγενικοί…” 

Στο δρόμο προς το γήπεδο άκουγες μόνο τραγούδια. Γυναίκες, παιδιά, ακόμα και μωρά πήγαιναν με τους γονείς στο υπερσύγχρονο Tele 2 Arena. 

Στις θύρες οποίος έχει τσάντα η τσαντάκι δεχόταν αδιαμαρτυρητα τον έλεγχο. Μετά την είσοδο και πριν πας να βρεις τη θέση σου θα μπορούσες να φας, να πιεις, να ψωνίσεις προϊόντα της ομάδας. 

Τα μικρά παιδιά μπορούσαν να παίξουν ποδόσφαιρακι και να βαφτούν στα χρώματα της Hammarby. 

Κάποια μαμά και φαντάζομαι όχι η μόνη, είχε τολμήσει να βγάλει το στήθος της για να ταΐσει το μωρό της (που να συμβεί αυτό σε γήπεδο στην Ελλάδα) χωρίς κανείς να νιώσει περίεργα, πολύ δε περισσότερο να πει οτιδήποτε. 

Καθίσαμε στις θέσεις μας λίγα λεπτά πριν την έναρξη του ματς. Μερικές σειρές πιο δίπλα ήταν και ο ηθοποιός Joel Kinnaman (ο νέος Ρομποκοπ και πρωταγωνιστής στο suicide squad) γνωστός φίλος της Hammarby. 

Ο άλλος πασίγνωστος ηθοποιός Alexander Skarsgard (ο Ταρζαν και πρωταγωνιστής στο True blood) μπορεί να είναι στις ΗΠΑ, αλλά έχει διάρκειας και από τα 12 του ήταν ανάμεσα στους οργανωτές της εξέδρας των φανατικών. 

Ο αγώνας άρχισε. Το γκολ δεν ερχόταν, το τραγούδι συνεχιζόταν, το ημίχρονο τελείωσε 0-0. Το 1-0 σημειώθηκε σχετικά νωρίς στο β ημίχρονο, αλλά η Τρελεμποργκ προσπάθησε για την ισοφάριση. 

Ο Κένεντι Μπακιρτζιογλου μπήκε στο τέλος για να βοηθήσει την ομάδα να διατηρήσει τη νίκη η και να την διευρύνει. Το σκορ δεν άλλαξε. 

Η Hammarby έπιασε στην κορυφη την ΑΙΚ. Θα παλέψει για τον τίτλο ως το τέλος. Όμως ακόμα κι δεν τα καταφέρει, λίγοι θα στενοχωρηθουν αφού ο κόσμος της ομάδας είναι του τύπου “ποτέ δεν χάνεται τίποτα, πάντα υπάρχει και η επόμενη χρονιά”. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.