Η Λιλ επιστρέφει…

Ο Ισίδωρος Πρίντεζης γράφει στο προσωπικό του blog για την επιστροφή της Λιλ στην κανονικότητα…

Σαββατόβραδο 11 Αυγούστου στον πολύ ζεστό, για την εποχή, γαλλικό βορρά. Η ανανεωμένη (κάποτε πρωταθλήτρια χωρίς να έχει έδρα, αγωνιζόμενη στο «Βιλνέβ Ντάσκ», υπό τον Γκαρσιά) Λιλ υποδέχεται την απρόβλεπτη, σταθερή στη μέση της βαθμολογίας, πολύ επιθετική με κόουτς Λαμουσί Ρεν στο υπερσύγχρονο, πολυαθλητικό (έχει φιλοξενήσει αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ!) «Πιερ Μορουά». 

Πέρασε κοντά ένας (εφιαλτικός τελικά) χρόνος από τα μεγαλεπήβολα σχέδια του απίθανου πρότζεκτ των 60 εκ. ευρώ και της φοβερής ανανέωσης και της σίγουρης Ευρώπης! 

Πέρασε κοντά ένας (πολύ δύσκολος) χρόνος από την αναμενόμενη αλλαγή ιδιοκτησίας και την μετά-Σεντού (πρωταθλητής πρόεδρος, χωρίς… επανάσταση) εποχή. 

Ο πολυμήχανος Ζέραρντ Λόπεζ νέος πρόεδρος, ο εξαιρετικός στις μετεγγραφές στη Μονακό, Πορτογάλος Λουίς Κάμπος αθλητικός σύμβουλος, ο δαιμόνιος Μαρκ Ίνγκλα γενικός διεθυντής, μεγαλόστομες δηλώσεις μέσα σε μια ημέρα, «να προσφέρουμε στον κόσμο ένα θεαματικό παιχνίδι με νίκες, με νέους σε ηλικία ποδοσφαιριστές» και άλλα πολλά άκρως… αντι-γαλλικά ξεσήκωσαν τον κόσμο και ανέβασαν τον πήχη των προσδοκιών σε δυσθεώρητα ύψη. 

Ο ιδιόρρυθμος, λατρεμένος στη Μασσαλία, loco Μαρσέλο Μπιέλσα, δυο χρόνια μετά το επεισοδιακό αντίο στη Μαρσέιγ επιστρέφει στη Γαλλία και τη Λιλ. Επανάσταση. Κοσμογονία. 

Η πρεμιέρα με 3-0 απέναντι στη Ναντ του Ρανιέρι είναι εντυπωσιακή, όμως η συνέχεια δεν είναι ανάλογη. Για τη Λιλ ακολουθούν δέκα ματς χωρίς νίκη. Ο κόουτς Μπιέλσα καταφέρνει να αντέξει μέχρι τον Νοέμβριο για να αντικατασταθεί από τον (απολυμένο από την Σεντ-Ετιέν, άκρως επιτυχημένο) Κριστόφ Γκατιέ ένα μήνα μετά. 

Ο κόσμος αντιδρά και εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο στο ματς με την Μονπελιέ το Μάρτιο. Η Λιλ σώζεται την 37η αγωνιστική. Η επανάσταση του καλοκαιριού έγινε εφιάλτης του χειμώνα. Η διοίκηση ανήμπορη να αντιδράσει, οι παίκτες χαμένοι στο διάστημα, η κατηφόρα μοιάζει χωρίς σταματημό. Μέχρι την προτελευταία στάση του πρωταθλήματος.

Ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός Μπάσα, ο σταθερός αμυντικός Μπεριά, ο ακραίος μπακ αριστερά Παλμιερί, ο σπουδαίος κεντρικός χαφ Μαβουμπά, ο επιθετικός Ντε Πρεβίλ, ο αμυντικός Κορσιά, ο χαφ Μαρτέν, ο χαφ Μποτεάκ έφυγαν κακήν κακώς το καλοκαίρι της επανάστασης…

Μάια, Αραούχο, Ιέ, Μέντες, Τουρέ, Πόνσε το νέο, γεμάτο ταλέντο (γι΄αυτό και η επιλογή Μπιέλσα τριετίας) χωρίς εμπειρίες, αίμα, με εξαίρεση τους Πέπε και Μαλκουί αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος σε βάθος χρόνου. Όλες μαζί οι αλλαγές κοστίζουν, η Λιλ δεν κράτησε βασικό κορμό, στηρίχτηκε στο άστρο του Μπιέλσα και στην ικανότητά του να κάνει ομάδα πολλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Εις μάτην…

Πέρασε ένας εφιαλτικός χρόνος για τη Λιλ. Η στροφή στην εμπειρία ήταν μονόδρομος αυτό το καλοκαίρι. Ο πρωταθλητής Ευρώπης σε γαλλικό εδαφος, Πορτογάλος στόπερ Φόντε των 34 ετών, ο ικανός επιθετικός Λοίκ Ρεμί των 31 ετών αποκτήθηκαν μαζί με τους ταχύτατους ακραίους, Ικονέ (20), Μπαμπά (22) για να δώσουν στον Γκατιέ πληθώρα επιλογών στο ρόστερ. 

Πέρασε κοντά ένας χρόνος από την επανάσταση για να επιστέψει η Λιλ στην κανονικότητα. Ο Γκατιέ είναι εγγύηση σταθερότητας και συνέχειας. Η διοίκηση που χάθηκε στη μετάφραση την πρώτη χρονιά, αποφάσισε να μιλήσει τη… γαλλική τη δεύτερη σεζόν της. Με στόχο το πρώτο μισό του ταμπλό! Ένα χρόνο μετά την επανάσταση, η Λιλ επιστρέφει και είναι επικίνδυνη…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.