La storia continua, la festa ricomincia..

"Η Ιστορία συνεχίζεται, η γιορτή αρχίζει ξανά.." Ο Αποστόλης Νταλούκας γράφει για το αισιόδοξο, όσο ποτέ άλλοτε εδώ και δύο δεκαετίες, ξεκίνημα της Ιταλικής Serie A υπογραμμίζοντας τις πτυχές της ανασύνταξης του πρωταθλήματος όπως θα το παρακολουθήσουμε μέσα από τα κανάλια Novasports

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που η Ιταλική Serie A χαρακτηρίζονταν ως η «Μέκκα» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
 Μετά τα “θαύματα” του Ντιέγκο Μαραντόνα στους πρόποδες του Βεζούβιου, το έπος του Μισέλ Πλατινί, τους Γερμανούς της Ίντερ (Ματέους, Κλίνσμαν, Μπρέμε) τις Ολλανδικές αποχρώσεις της Μίλαν με τον Γκούλιτ, τον Φαν Μπάστεν, τον Ράϊκαρντ, μετέπειτα τον Πάτρικ Κλάϊφερτ κι ατέλειωτες άλλες ιστορίες μεταγραφικής τρέλας!

Όλα αυτά σε εποχές όπου το διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ξεκινούσε πρώτα απ’ όλα στο να υπολογίζει κάθε καλοκαίρι τέτοια εποχή  τις λογιστικές αντιστοιχίες της λιρέτας σε δολάρια, μάρκα, στερλίνες, πεσέτες κι ότι άλλο!

Τότε που όλες οι ομάδες του καμπιονάτο «χτίζονταν» με μυθικούς προϋπολογισμούς!
 Συνέπεσε βέβαια χρονικά η ιστορία με τον «αποκλεισμό» των Αγγλικών ομάδων ελέω Χέϊζελ ενώ άλλες μεγάλες – ποδοσφαιρικά – χώρες δεν τολμούσαν καν να «μπούνε» σε εκείνα τα τρελά παζάρια!

Και πώς να κάνουν κάτι τέτοιο, όταν για παράδειγμα η Πάρμα έδινε το καλοκαίρι του 1995 ποσό κοντά στα 15 εκατομμύρια δολάρια για τον Βούλγαρο Κρίστο Στόϊτσκοφ ενώ τρία χρόνια νωρίτερα προκλήθηκε σάλος (!) στην Ιταλική Βουλή με αφορμή το εξωφρενικό για την εποχή, ποσό των 16 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε η Μίλαν προκειμένου να αποκτήσει τον Τζιανλουίτζι Λεντίνι από την Τορίνο!

Τεράστια «ανοίγματα» με τις ανάλογες συνέπειες, δυστυχώς, καθώς στην πορεία ιστορικές ομάδες όπως η Φιορεντίνα και η Λάτσιο –  με πρόεδρο τον Σέρτζιο  Κρανιότι, ιδιοκτήτη της διεθνούς βιομηχανίας τροφίμων (ζυμαρικά κυρίως) «Cirio» – γνώρισαν τα δεινά της οικονομικής καταστροφής με άσχημες συνέπειες, από την χρηματιστηριακή κατρακύλα ως το απόλυτο.. κράχ λίγο πριν μπούμε στον 21ο αιώνα!

 Για παράδειγμα οι «βιόλα» της Τοσκάνης βρέθηκαν στην 4η κατηγορία ενώ κάτι ανάλογο βίωσε λίγα χρόνια πριν και η Πάρμα «πληρώνοντας» τα οικονομικά προβλήματα της γαλακτοβιομηχανίας «Parmalat» που την στήριζε..

Η Serie Α «πόνεσε» διαχρονικά κι από τα σκάνδαλα έχοντας στο βασικό κατηγορητήριο, «στημένα» ματς με πρωταγωνιστές, παίκτες, παράγοντες και διαιτητές.
Το περίφημο «Calciopoli» πριν 12 χρόνια είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα την κατρακύλα της Γιουβέντους στην 2η κατηγορία ενώ στην τελική βαθμίδα των εφέσεων την.. γλίτωσαν μονάχα με αφαίρεση βαθμών οι Λάτσιο, Μίλαν, Φιορεντίνα και Ρετζίνα!

Σταδιακά η παγκόσμια οικονομική κρίση με άμεσο αντίκτυπο στον Ευρωπαϊκό νότο, έφερε την ύφεση στο Ιταλικό πρωτάθλημα. Λογικό ως ένα σημείο.. 
Παράλληλα όμως η συγκεκριμένη κατάσταση συνέβαλε στο να υπερισχύσει ο ρεαλισμός και σε ένα μεγάλο βαθμό το νοικοκύρεμα από τον «πλούσιο» βορρά ως τον «ταπεινό» νότο!

Σιγά – σιγά, περισσότερο μεθοδικά και μετά την επιστροφή της Γιουβέντους στη μεγάλη κατηγορία οι ομάδες μπόρεσαν να σταθούν με σοβαρά – σταθερά «θεμέλια» στις δομές τους, κάτι που αποδέχονται πολλοί συνάδελφοι σε κείμενά τους στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας την τελευταία τριετία..

Αυτά τα βήματα γίνονταν ολοένα και πιο σταθερώς μεγάλα ώσπου να φτάσουμε στο ενθουσιώδες και αισιόδοξο «σήμερα» όπου το Ιταλικό πρωτάθλημα φαντάζει τόσο δυνατό κι ανταγωνιστικό όσο ποτέ άλλοτε από τις αρχές τις δεκαετίας του 90’ μέχρι τώρα!

Η μεταγραφή του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους έφερε μια μικρή επανάσταση. Ξέχωρα με το τι παραπάνω θα κερδίσει η «Μεγάλη Κυρία» – πέραν του επιδιωκόμενου ποδοσφαιρικού εξορκισμού στα «δαιμόνια» του Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία χρόνια – είναι ορατά ήδη τα παράπλευρα κέρδη σε όλο το πρωτάθλημα!

Το εν ριπή οφθαλμού sold out, με την ανακοίνωση του προγράμματος, στο γήπεδο της Βερόνα όπου η Γιουβέντους θα αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα την Κιέβο αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα. Ήδη κάτι ανάλογο πάει να γίνει και στην Πάρμα ενόψει της 3ης αγωνιστικής όπου οι «μπιανκονέρι» θα δώσουν το 2ο εκτός έδρας παιχνίδι τους.

Υπέρ-αισιόδοξα τα μηνύματα κι από το Μιλάνο όπου η Ίντερ φαντάζει – σύμφωνα με τους εμπειρότερους ποδοσφαιρικούς εκτιμητές – ως το πιο αξιόπιστο «αντίπαλο δέος» της Γιουβέντους στην διεκδίκηση του τίτλου.
Σε ανάλογα υποθετικά σενάρια καλό είναι να μην βγάλουμε εντελώς εκτός εξίσωσης την ώριμη κι ομοιογενής Νάπολι μαζί με την «ταπεινή» μα τόσο ουσιαστικά ενισχυμένη Ρόμα

«Θέριεψε» ποδοσφαιρικά ακόμα κι αυτή η Μίλαν καθώς οι «ροσονέρι» αρχές Ιουνίου βρέθηκαν στα πρόθυρα του.. γκρεμού και του Ευρωπαϊκού  αποκλεισμού μέσω των προβλημάτων από τη μη τήρηση του Financial Fair Play.
Στην πορεία ανασυντάχθηκαν οικονομικά ξεκινώντας από το «σβήσιμο» της ποινής της UEFA για να φτάσουν ως στην αγορά του Γκονζάλο Ιγκουαϊν, έστω και μέσω μιας ιδιότυπης «τράμπας» (που προέβλεπε τον δανεισμό, αρχικά του Αργεντίνου και ανταλλαγή παικτών)

Ας μην λησμονούμε ποτέ πως οι Ιταλοί το αγαπάνε το ποδόσφαιρο, μ’ ότι αυτό μπορεί να περιέχει παραπλεύρως (με τα κατά καιρούς οικονομικά σκάνδαλα και τις πολιτικές προεκτάσεις σ’ ορισμένες «γειτονιές»). Εκεί, ακόμα οι φίλαθλοι είναι συντριπτικά περισσότεροι από τους οπαδούς.

 Κι αν θέλετε ένα μικρό παράδειγμα για το πώς προσεγγίζεται αυτό το ποδοσφαιρικό σόου κάθε Σαββατοκύριακο, εκτός των καλλίγραμμων κυριών που στελεχώνουν συχνά – πυκνά τις αθλητικές εκπομπές, σας παραθέτουμε ένα πέρα για πέρα αληθινό περιστατικό το οποίο στα μέρη μας μάλλον θα πρέπει να περάσουν χρόνια και.. ζαμάνια ώσπου να το βιώσουμε αναλόγως.
Ένα βράδυ, επί Κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στην γνωστή σε πολλούς μας «Domenica Sportiva» υπήρξε μια άκρως εντυπωσιακή τηλεφωνική παρέμβαση του Πρωθυπουργού και ιδιοκτήτη – τότε – της Μίλαν!
Ο «Καβαλιέρε» ούτε λίγο ούτε πολύ, πήρε για να επιπλήξει τους ανθρώπους στο πάνελ της εκπομπής, διαμαρτυρόμενος για τα σχόλια που αφορούσαν μια-δυό διαιτητικές αποφάσεις εις βάρος της Μίλαν!
Λίγα λεπτά αργότερα η τότε πρόεδρος της RAI προχώρησε σε δικιά της τηλεφωνική επικοινωνία στην ζωντανή εκπομπή με την οποία «καυτηρίασε» την παρέμβαση του Μπερλουσκόνι (!!!) καταλήγοντας με την… ιστορική φράση : «Μπερλουσκόνι, ασχολήσου με τα καθήκοντά σου κι άσε ήσυχη τη RAI!!
» 

Εννοείται πως στις επόμενες μέρες ουδείς «πείραξε» την πρόεδρο της Ιταλικής Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης αναγνωρίζοντας σχεδόν άπαντες πως εξαιτίας της διασώθηκαν εκείνο το βράδυ τα φίλαθλα στερεότυπα μιας ολόκληρης χώρας..

H Ιταλική Serie A ανοίγει την αυλαία της, φινετσάτη όπως την ξέρουμε, ορεξάτη όπως την θέλουν οι πιστοί της.. 
«La Storia Continua», λοιπόν, (η ιστορία συνεχίζεται) σε ένα από τα λαοφιλέστερα πρωταθλήματα του πλανήτη και σε μια εποχή όπου η ανασύνταξή του φέρνει ενθουσιασμό έτσι ώστε πούμε μετά βεβαιότητας πως…  «La festa ricomicia» (η γιορτή ξαναρχίζει). 
Αυτή η ποδοσφαιρική γιορτή η οποία σαγηνεύει με τον δικό της τρόπο μυριάδες λάτρες της στρογγυλής «θεάς» σ’ όλη την υφήλιο..


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.