Μην πετάξεις τίποτα!

Με αφορμή την πώληση μιας κάρτας με Μάτζικ και Μπερντ για 125.000 δολάρια στο e-bay, o Δημήτρης Καρύδας συμβουλεύει...

Προφανώς και έχετε ακούσει πολλούς γύρω σας να λένε ή το έχετε πει και οι ίδιοι «εγώ μικρός μάζευα…». Συμπληρώστε τις τρεις τελείες με ότι βάλει ο νους σας από γραμματόσημα μέχρι παλιές εφημερίδες και πάει λέγοντας. Στη χώρα μας η συλλεκτική ‘’μανία’’ δεν είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη αλλά ειδικά στον αθλητισμό υπάρχουν ουκ ολίγοι συλλέκτες. Εάν ζούσαν στη σωστή….χώρα οι συλλογές των αντικειμένων τους θα τους είχαν κάνει πλούσιους εφόσον θα ήθελαν κάποιοι στιγμή να τις ρευστοποιήσουν. Και η σωστή χώρα για τέτοιες δουλειές είναι η….Αμερική! Το e-bay είναι γεμάτο από λογής λογής αθλητικά αναμνηστικά που κοστολογούνται από μερικά δολάρια μέχρι μερικές….χιλιάδες δολάρια ανάλογα την αξία, την παλαιότητα, την κατάσταση τους. Αλλά κυρίως λόγω της νοσταλγικής διάθεσης του αγοραστή και του βάθους της τσέπης του!

Ένα ιδιότυπο χρηματιστήριο γύρω από τα λεγόμενα συλλεκτικά είδη έχει στηθεί γύρω από τα ‘’χαρτάκια’’ που όπως τα μάθαμε εμείς οι παλαιότεροι ή τις trading cards όπως τις αποκαλούν οι Αμερικάνοι. Τα τελευταία 25 χρόνια αρκετές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφορούν τα χαρτάκια όπου στη μια πλευρά υπάρχει η φωτογραφία του αθλητή και στην πίσω (συνήθως) κάποια στατιστικά νούμερα και επιτεύγματα της καριέρας του! Είναι τα ίδια χαρτάκια που παλαιότερα (οι μεγαλωμένοι στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 σίγουρα τα θυμούνται καλά) συνήθως συνόδευαν συσκευασίες σοκολάτας ή γκοφρέτας αφού οι εταιρείες τα έβρισκαν ως ένα πρόσθετο δέλεαρ για τους νεαρούς αγοραστές. Αργότερα, βέβαια τα πράγματα έγιναν πιο επαγγελματικά αφού κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ της ΠΑΝΙΝΙ.

Στην Αμερική τα πράγματα είναι πιο απλά…Οι κάρτες κυκλοφορούν αυτόνομες και αν μάλιστα ο κάτοχος τους έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει πάνω στο ‘’χαρτάκι’’ και την υπογραφή του εικονιζόμενου αθλητή τότε η αξία της μπορεί να φτάσει σε….εξωφρενικά και αδιανόητα ύψη. Μόλις χθες στο e-bay έκλεισε μια δημοπρασία που έφερε μια κάρτα με δύο διάσημους αθλητές του μπάσκετ στο ΤΟΠ-25 των πιο ακριβών του είδους! Το χαρτάκι κυκλοφόρησε το 1980 και έχει πάνω του δύο αθλητές που έκαναν το ντεμπούτο τους στο ΝΒΑ εκείνη τη χρονιά (περίοδος 1979-80). Είναι η μοναδική που έχει ταυτόχρονα εικόνες και του Μάτζικ Τζόνσον και του Λάρι Μπερντ που μόλις ξεκινούσαν την καριέρα τους στο ΝΒΑ, ο πρώτος με τους Λέικερς και ο δεύτερος με τους Σέλτικς. Το ‘’ταπεινό’’ αυτό χαρτάκι έκλεισε στις 125.200 δολάρια (καλά διαβάσατε 125 χιλιάδες και 200 δολάρια) ενώ τη μέρα της κυκλοφορίας του πριν από 38 χρόνια όποιος είχε προνοήσει να αποκτήσει ένα από τον περιορισμένο αριθμό αντιτύπων που είχε κυκλοφορήσει η εταιρεία Topps θα πλήρωνε το ευτελές ποσό των 0,90 σεντς. Μέσα σε 38 χρόνια λοιπόν η αξία του ανέβηκε στο αστρονομικό επίπεδο των 125.000% Διόλου άσχημα.

Κι΄όμως το συγκεκριμένο ‘’χαρτάκι’’ δεν είναι καν το πιο ακριβό που έχει πουληθεί. Ο τυχερός που είχε στην κατοχή ένα χαρτάκι με την εικόνα του Χόνους Βάγκνερ παίκτη του μπέιζμπολ από το 1909 μέχρι το 1911 στο Πίτσμπουργκ το πούλησε πριν από μερικά χρόνια στα….2,8 εκατομμύρια δολάρια! Γιατί; Γιατί ήταν το μοναδικό χαρτάκι που διασώθηκε από την πρώτη σειρά που κυκλοφόρησε ποτέ. Αν τώρα κάπου κάποιος σε μια σοφίτα, αποθήκη ή συρτάρι ανακαλύψει στην Αμερική ένα ακόμη της ίδιας σειράς γίνεται αντιληπτό ότι έκανε την τύχη του. Το αμέσως επόμενο είναι το πρώτο που απεικονίζει τον θρυλικό Μπέιμπ Ρουθ, τον μεγαλύτερο ίσως παίκτη όλων των εποχών στο μπέιζμπολ από το 1914 και είχε μοιραστεί με την εφημερίδα Νέα της Βαλτιμόρης. Πουλήθηκε έναντι 515.000 δολαρίων.

Φυσικά στην Ελλάδα δεν ισχύουν τέτοια μεγέθη. Μικρότερη αγορά, λιγότεροι συλλέκτες. Από τα αντικείμενα ‘’φετίχ’’ στην αθλητική αγορά συλλεκτών θεωρείται το επίσημο πρόγραμμα του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Παναθηναϊκού-Άγιαξ (κυκλοφορούν πάντως γύρω στα 20-30 κομμάτια συνολικά) που κοστίζει κατά μέσο όρο γύρω στα 50 ευρώ. Πριν από λίγες μέρες στο e-bay γνωστός παράγοντας του μπάσκετ αγόρασε το μάλλον άγνωστο ακόμη και στους μυημένους περιοδικό ‘’Ο κόσμος του μπάσκετ’’ που κυκλοφόρησε το 1960 έναντι μόλις….30 ευρώ παρότι δεν είχε ξαναεμφανιστεί στην αγορά αντίστοιχο αντίτυπο. Τα παλιά χαρτάκια που κυκλοφορούσαν με τις γκοφρέτες ΙΟΝ και ΜΕΛΟ κοστίζουν από 1 έως 3 ευρώ το καθένα. Πριν από δύο χρόνια παλαιοπώλης στο Μοναστηράκι πούλησε ολοκληρωμένη τη σειρά του περιοδικού Τρίποντο (804 τεύχη) έναντι 3.500 ευρώ, ενώ τα περιοδικά μπάσκετ που κυκλοφορούσαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην Ελλάδα πιάνουν γύρω στα 2 με 3 ευρώ το κομμάτι. Τα (σπάνια) τεύχη της εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας ‘’ΟΜΑΔΑ’’ που κυκλοφορούσε ο Οργανισμός Λαμπράκη στη δεκαετία του ’60 και του ’70 κοστολογούνται ανάλογα την περίσταση από 5 έως 10 ευρώ το ένα. Τα λιγοστά αντίτυπα του περιοδικού ‘’Αθλητισμός και Νιάτα’’ που έβγαινε υπό την αιγίδα του ΓΓΑ της δικτατορίας Κωνσταντίνου Ασλανίδη πωλούνται συνήθως για 5 ευρώ. Αντίτυπα αθλητικών εφημερίδων (ΦΩΣ, Αθλητική Ηχώ) αναλόγως του γεγονότος που έχουν ως πρώτο θέμα κυμαίνονται από το 1 έως τα 3 ευρώ. Δυσεύρετα αλλά και χωρίς μεγάλη ζήτηση (ως εκ τούτου η τιμή πέφτει στα 3-5 ευρώ το τεύχος) είναι τα δύο περιοδικά με αθλητικά κόμιξ που κυκλοφορούσαν στα περίπτερα τη δεκαετία του ’70: ΦΙΛΑΘΛΟΣ και ΓΚΟΛ (ουδεμία σχέση με τις μεταγενέστερες ομότιτλες ημερήσιες αθλητικές εφημερίδες).

Ηθικό δίδαγμα: Μην πετάτε τίποτα! Μπορεί σε μερικά χρόνια από τώρα οι….απόγονοι σας να σας ευγνωμονούν για την αποθηκευτική σας διάθεση! Όπως ακριβώς πριν από μερικά χρόνια ένας αγρότης στο Σεν Λιούις των Ηνωμένων Πολιτειών θα έκανε για τον παππού του. Όταν γκρέμισε το τζάκι του σπιτιού που είχε κληρονομήσει ανακάλυψε μέσα στα τούβλα το πρώτο αντίτυπο του κόμιξ Action με την πρώτη εμφάνιση του μυθικού Superman. Το τεύχος πουλήθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Σόθμπι’ς για μόλις…..ένα εκατομμύριο δολάρια! Κάτι σαν να κέρδισε το ΛΟΤΤΟ δηλαδή…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.