Ο Άγγελος στην εποχή των social media (video)

Ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι ο πρώτος Έλληνας προπονητής της Εθνικής ομάδας στην εποχή των social media και ο Αποστόλης Λάμπος κάνει μια βουτιά στον αδηφάγο κόσμο που τα συνθέτει.

Τη χρονιά που η Εθνική Ελλάδος κατακτούσε το EURO, την ίδια χρονιά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η παρέα του δημιούργησαν το facebook. To 2004 περάσαμε ξαφνικά από την κοινωνία της πληροφορίας στην κοινωνία των social media που αποτελεί προέκταση της πρώτης. Ο Ότο Ρεχάγκελ για να μένει ανεπηρρέαστος από κριτική, απόψεις και άρθρα (μέχρι εκεί) είχε αποφασίσει να μένει στη Γερμανία.

Φανταστείτε πόσο μεγάλη είναι η πίεση για έναν ομοσπονδιακό τεχνικό. Μάλιστα μετά τις δύο πρώτες ήττες στα προκριματικά του EURO 2004 είχε πάρει απόφαση να φύγει από την Ελλάδα γιατί δεν ένιωθε σεβασμό. Και σκεφτείτε υπήρχαν μόνο οι εφημερίδες καθώς οι πρώτες ιστοσελίδες ήταν εμβρυακού επιπέδου, ενώ κι ο κόσμος δεν είχε εξοικείωση με το ίντερνετ. Τότε τον έπεισε ο Τοπαλίδης και κάποιοι παίκτες να μείνει στην ομάδα.

Μέχρι τότε (2004) γνωρίζαμε ότι η βιομηχανική επανάσταση είχε ως αποτέλεσμά της στο πέρασμα στην κοινωνία της πληροφορίας. Τα ΜΜΕ και ο τρόπος επικοινωνίας είχαν αλλάξει. Ένα παιδί που τώρα είναι δεκαπέντε χρονών δε μπορεί να αντιληφθεί πως ήταν η εποχή πριν το 2004. Δεν την έχει ζήσει. Τελευταίος Έλληνας προπονητής Εθνικής ομάδας που έζησε αυτή την εποχή ήταν ο Βασίλης Δανιήλ.

Ο Καβαλιώτης τεχνικός μπορούσε να διαχειριστεί την πίεση των ΜΜΕ της εποχής που περιορίζονταν στην τηλεόραση και τις εφημερίδες. Η τέταρτη εξουσία είχε δυναμική, αλλά πλέον μοιάζει αδύναμη μπροστά στην τεράστια εξουσία που ασκούν τα social media. Εξελιξη των ΜΜΕ, συνδυαστική με υπερελευθερία λόγου που φτάνει στην ασυδοσία, η μάστιγα των social media δρα ανεξέλεγκτη και χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποφευχθεί η επιρροή τους.

Προσέξτε, μια προέκταση των social media αποτελούν και τα σχόλια σε άρθρα ιστοσελίδων που ανεβαίνουν και στα social media του εκάστοτε μέσου. Επί της ουσίας μπορούν να διαμορφώσουν και την κοινή γνώμη. Μια κοινή γνώμη που είναι ήδη διχασμένη απέναντι στο άκουσμα της είδησης της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής ομάδας από τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Μπορείτε εδώ να δείτε την έκτακτη εκπομπή του novasports.gr για τον Άγγελο Αναστασιάδη και να εστιάσετε στα σχόλια της εκπομπής για να πάρετε ένα παράδειγμα.

Η ελληνική κοινωνία είναι ιδιαίτερη. Είναι απείθαρχη. “Τρέφεται” από οτιδήποτε μπορεί να κρίνει εκ του ασφαλούς και εκ του μακρόθεν. Ταυτόχρονα δε μπορεί να κριθεί. Μοιάζει και αυταρχικό καθεστώς και σε περίπτωση διχογνωμίας μπαίνει σε “εμφύλιο”. Για τα πάντα. Η Εθνική ομάδα δίνει πρόσφορο έδαφος και για βασανιστική κριτική αλλά και για εμφυλιακές διαμάχες.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης λοιπόν είναι ο πρώτος τεχνικός της νέας εποχής της πληροφορίας. Της εποχής των social media. Φυσικά, ο 65χρονος τεχνικός δε θα επηρεαστεί άμεσα από την όποια κριτική προέρχεται από τα media γενικότερα. Ωστόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δε γίνεται να μην επηρεάζει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Εδώ επηρεάζεται η ΕΠΟ και μοιάζει να παίρνει αποφάσεις με βάση την αίσθηση της κοινής γνώμης. 

Ο νέος προπονητής της εθνικής είναι γεγονός πως στην κοινωνία μας έχει ένθερμους υποστηρικτές αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Δε θα πω ότι τα ποσοστά είναι στο 50-50 αλλά από εδώ και πέρα θα ανεβοκατεβαίνουν σαν roller coaster. Κάθε κλήση του, κάθε δήλωσή του, κάθε προπόνησή του, κάθε αποτέλεσμα θα αποτελούν “καύσιμο” για το πληκτρολόγιο όλων όσων έχουν άποψη για την εθνική ομάδα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί, καθώς η γαλανόλευκη είναι εύκολο θύμα κακόβουλης κριτικής αλλά και βατήρας εκτόξευσης αποθεωτικών σχολίων κατά το δοκούν.

Προσωπικά ψάχνω να βρω μια μέση οδό, μετρώντας τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της απόφασης. Χωρίς αποθεώσεις ή αφορισμούς, αναγνωρίζω ότι ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι ένας προπονητής έμπειρος, δυναμικός, που επιβάλλει πειθαρχία και ενίοτε εμπνέει. Από την άλλη η διάθεσή του να σπάσει αυγά πολλές φορές τον οδηγεί σε υπέρμετρες αντιδράσεις που στοιχίζουν κυρίως στην ομάδα που προπονεί. Φυσικά έχω όλη την υπομονή να περιμένω να δω τη δουλειά του και τον τρόπο που θα διαχειριστεί μια ομάδα που δε βρίσκεται σε καλή φάση και δείχνει να έχει πρόβλημα νοοτροπίας.  

Μέχρι τότε ας κριθεί από τη δουλειά του και όχι από τα social media… Αν και είμαι σίγουρος πως θα κριθεί μόνο από τα αποτελέσματά του και από τίποτε άλλο, όπως συνήθως συμβαίνει με έναν προπονητή στην Ελλάδα είτε είναι σύλλογος, είτε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Το θετικό είναι ότι τα social media δεν αποτελούν μέρος του κόσμου του Άγγελου Αναστασιάδη, οπότε ο ίδιος θα έχει τα στεγανά του. Μιλάμε ούτως ή άλλως για δύο τελείως παράταιρους κόσμους.

Instagram: apostolislampos
Facebook: Apostolis Lampos



Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.