Το παλιρροϊκό κύμα και η ανακωχή που τρίζει

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο που άλλαξε μόνος του τα δεδομένα του πρώτου ντέρμπι της σεζόν. Γράφει ο Χρήστος Καούρης.

Παράσταση.

Σόου.

Κατάθεση επιθυμίας. 

Οι λέξεις είναι πολλές και ταυτόχρονα μικρές για να περιγράψουν την επίδραση που είχε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στο πρώτο ευρωπαϊκό ντέρμπι της σεζόν. Η ανεξάντλητη ενέργεια του διεθνή φόργουορντ εξάντλησε ολόκληρο τον Ολυμπιακό: οι ερυθρόλευκοι έχασαν μέσα σε ένα δεκάλεπτο την αξιοθαύμαστη στοχοπροσήλωση που τους έδωσε 13 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο. 

Η αποπνικτική πίεση των Αντετοκούνμπο – Καλάθη στην περιφέρεια έγινε ακόμη πιο αποτελεσματική από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε συνήθως έναν φόργουορντ να καλύπτει τη θέση «2». Χωρίς αξιόπιστο χειριστή της μπάλας δίπλα σε Σπανούλη ή Γκος, η κυκλοφορία της μπάλας παρέλυσε. Υπό αυτές τις συνθήκες η απουσία του τραυματία Στρέλνιεκς μεγεθύνθηκε, αλλά αυτό που δημιούργησε τεράστια ερωτηματικά ήταν η μηδενική συμμετοχή του Βαγγέλη Μάντζαρη στο δεύτερο ημίχρονο, μετά τα μόλις 2:10 που αγωνίστηκε στο τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου.

Θεωρητικά ο διεθνής γκαρντ, μπαρουτοκαπνισμένος σε τέτοιες συνθήκες, μπορούσε να βοηθήσει τους φιλοξενούμενους να αναπνεύσουν, αλλά δεν πήρε ποτέ το νεύμα και ο Ολυμπιακός έμεινε να επιτίθεται πάνω στα νύχια του Θανάση και να χάνει μπάλες στο κέντρο, βλέποντας τον Παναθηναϊκό να τρέχει και να βρίσκει μομέντουμ στον αιφνιδιασμό. Ο Ντέιβιντ Μπλατ είπε στην συνέντευξη τύπου πως «ίσως ο Μάντζαρης να έπρεπε να παίξει περισσότερο», δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρος ότι η περιθωριοποίηση του σε ρόλο 11ου παίκτη δεν θα συνεχιστεί.   

Με το παιχνίδι να αλλάζει μορφή, ο ξεκούραστος στο δεύτερο μέρος Καλάθης κίνησε τα νήματα με τον γνωστό, κυριαρχικό του τρόπο, μοιράζοντας έξι ασίστ, βρίσκοντας με συνέπεια το αδύνατο σημείο της αντίπαλης άμυνας, ζεσταίνοντας τους Γκιστ, Παπαπέτρου, Λοτζέσκι. Μοίρασε και δύο ασίστ στον Θανάση, αλλά αυτός δεν είχε ανάγκη να ζεσταθεί. Ήταν ήδη πυρακτωμένος. 

Με το παιχνίδι να έχει πάρει κλίση αλλά να μην έχει κριθεί, ο Λούκας Λεκάβιτσους επιτέθηκε με μανία στο αντίπαλο καλάθι και τελείωσε το ματς με προσωπικό ρεκόρ πόντων σε ευρωπαϊκό αγώνα του Παναθηναϊκού (17), παίζοντας σχεδόν μετά από έξι μήνες στο πλευρό του Καλάθη, όπως για τελευταία φορά είχε συμβεί στην «Φοντέτα» της Βαλένθια. Δεν ήταν τόσο η απόδοση, όσο ο τρόπος παιχνιδιού του Λιθουανού που σκοπούν τόση αισιοδοξία, όση προβληματισμό. Αν ο κοντορεβιθούλης  του Παναθηναϊκού είναι ένας PG που έχει πρώτη επιλογή το σουτ και όχι την πάσα, η χημεία του δίπλα σε Παππά και Λάνγκφορντ θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο στη συνέχεια. 

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς ως η ομάδα που προστάτευε εξαιρετικά το αμυντικό ριμπάουντ και επέτρεπε μόλις 8 επιθετικά στον αντίπαλο αλλά έφυγε από το Μαρούσι με 20 επιθετικά ριμπάουντ στην καμπούρα του. Με δεδομένο μάλιστα ότι έπαιξε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα με ψηλά σχήματα, η ανεπάρκεια του στην προστασία του ριμπάουντ τονίζεται ακόμα περισσότερο. Ο Παναθηναϊκός έκανε καλή δουλειά στο να τραβάει τον Μιλουτίνοφ μακριά από το καλάθι με τον εκάστοτε χειριστή να παίρνει στοχευμένα την αλλαγή στην άμυνα: Σέρβου απόντος, ο Γκιστ (5) και οι υπόλοιποι έστησαν γιορτή στην ερυθρόλευκη ρακέτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 9(!) παίκτες του Πασκουάλ πήραν τουλάχιστον ένα επιθετικό ριμπάουντ. Συνολικά, ο Ολυμπιακός απάντησε με 17 δικά του, αλλά η απώλεια του ελέγχου του ρυθμού ήταν μεγαλύτερα από οποιαδήποτε μαθηματική πράξη. 

Στο τέλος της ημέρας, ο Παναθηναϊκός πήρε μια νίκη που τη χρειαζόταν περισσότερο από τον αντίπαλο του: αυτό είναι ένα εύκολο συμπέρασμα αν σκεφτεί κανείς πόσα προβλήματα θα του δημιουργούσε η ήττα σε σχέση με αυτά που έχει ο Ολυμπιακός σήμερα. Ουδείς έχει φυσικά χρόνο να μείνει για πολύ στο αποτέλεσμα της Παρασκευής. Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να υποδεχτεί κοτζάμ Ομπράντοβιτς, ενώ ο Παναθηναϊκός να δοκιμαστεί στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην ορμητική και πολυδιάστατη Εφές. 

Κάπου εδώ θα ολοκληρωνόταν το σημείωμα, αν το παιχνίδι είχε καθαρό φύλλο αγώνα. Αλλά δεν είχε. 

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, δεν είναι η πρώτη φορά που οι court seats του Ο.Α.Κ.Α (και όχι μόνο) αποδεικνύονται όχι «θέσεις δίπλα στο παρκέ», αλλά «θέσεις δικαστηρίου». Για κάποιο λόγο που ανήκει αποκλειστικά στην διεστραμμένη ελληνική λογική, μερίδα φιλάθλων που έχουν την δυνατότητα να βρίσκονται μια ανάσα από τους πρωταγωνιστές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βρίζουν σκαιά τους πρωταγωνιστές του αγώνα, είτε αυτοί είναι αθλητές, είτε διαιτητές. Η ως τώρα μηδενική αντίδραση του οργανισμού Παναθηναϊκός για το χθεσινό συμβάν, με τους διαιτητές να ακούνε διάφορα τερατώδη για τους ίδιους και τις μητέρες τους καταδεικνύει μηδενική διάθεση να αναγνωριστεί καν το πρόβλημα, πόσο μάλλον να εξαλειφθεί στο μέλλον. Φυσικά, σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα οι εν λόγω κύριοι θα είχαν αναγνωριστεί, θα τους είχε αφαιρεθεί το εισιτήριο διαρκείας και η είσοδος στο γήπεδο για το υπόλοιπο της σεζόν. 

Η λεκτική επίθεση του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός προς τους διαιτητές του αγώνα μπορεί να ήταν η πρώτη στη φετινή σεζόν, αλλά σε καμία περίπτωση η πρώτη στο χρονικό διάστημα της παρουσίας του στον ηγεσία του συλλόγου. Τα όσα αναγράφηκαν στο φύλλο αγώνα αποτελούν άλλη μία κηλίδα στην ιστορία και το κύρος του συλλόγου,  ακόμη και αν είναι ανακριβή ή αποτέλεσμα κακής μετάφρασης. Δεν είναι πάντως να απορεί κανείς αν συνέβη κάτι τέτοιο: αν κάποιος πιστεύει ότι έγιναν στη μορφή πολιτισμένης συζήτησης, να σηκώσει το χέρι του και να πάρει δωρεάν εισιτήριο για τη Σελήνη. 

Τελευταίο αλλά και πιο σημαντικό: χθες βράδυ, λίγο πριν αποχωρήσουν και οι τελευταίοι από το Ο.Α.Κ.Α, ο Παναθηναϊκός έκανε ανεπίσημα λόγο για συστηματικό χρηματισμό διαιτητών από τον Ολυμπιακό, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο έφερε σε πέρας τις εν λόγω δραστηριότητες. Και σε αυτό εδώ το σημείωμα, αυτό το γεγονός θα έπρεπε να είναι η επικεφαλίδα και όχι το υστερόγραφο. 

Γιατί δεν είναι; 

Επειδή ο Παναθηναϊκός σαν οργανισμός επέλεξε να τις χρησιμοποιήσει σαν επικοινωνιακό τέχνασμα, σαν πυροβολισμό στον αέρα προκειμένου να μεταφερθεί η πίεση από τον ίδιο στους απέναντι. Δεν μπορεί να εκληφθεί ως κάτι διαφορετικό η επιλογή της «πράσινης» ΚΑΕ να μεταφέρει αυτού του είδους τις πληροφορίες όχι σε μορφή επίσημης ανακοίνωσης, πολλώ δε μάλλον με επίσημη καταγγελία στην Ευρωλίγκα, προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία. 

Το πιθανότερο είναι πως ο Παναθηναϊκός θα επιλέξει να μην συνεχίσει στη βάση των χθεσινών του (ανεπίσημων) καταγγελιών. Κανείς δεν «θα τα πει όλα» στον Ζόρντι Μπερτομέου και στον Ρίτσαρντ Στόουκς (επικεφαλής διαιτησίας στην Ευρωλίγκα). Το όλο συμβάν θα επιλεγεί να μετατοπιστεί στη λήθη και να χρεωθεί σε άλλο ένα ξέσπασμα του θερμόαιμου και παρορμητικού ηγέτη. 

Η άλλη πλευρά βέβαια, αυτή του Ολυμπιακού, θα φτάσει το θέμα ως τη Βαρκελώνη, όπως θα έκανε κάθε σύλλογος που βλέπει τα συμφέροντα του να θίγονται κατηγορούμενος για χρηματισμό διαιτητών. 

Η «καυτή πατάτα» είναι αυτή τη στιγμή στα χέρια του Ζόρντι Μπερτομέου: η εύθραυστη ανακωχή του καλοκαιριού απειλείται ήδη. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.