Το δάχτυλο στην πληγή

Ο Παναθηναϊκός φόρεσε το στέμμα του Σίσυφου χθες βράδυ στο Ο.Α.Κ.Α. Όλο το βράδυ. Μάχονταν, πλησίαζε, ανέβαζε την πέτρα κοντά στην κορυφή, μόνο για να την δει να επιστρέφει στη θέση της.

Ο Παναθηναϊκός φόρεσε το στέμμα του Σίσυφου χθες βράδυ στο Ο.Α.Κ.Α. Όλο το βράδυ. Μάχονταν, πλησίαζε, ανέβαζε την πέτρα κοντά στην κορυφή, μόνο για να την δει να επιστρέφει στη θέση της. 

10-18 στο ξεκίνημα, 24-24 με την δεύτερη πεντάδα να δίνει άμυνα και ενέργεια.  Τρία τρίποντα της Φενέρ στο φινάλε του ημιχρόνου, 31-35 πριν το κατά Λουκάν buzzer beater του ημιχρόνου. «Ακόμα μέσα είμαστε, και ο Νικ είναι άφαντος. Μπορούμε». 
39-46 με κολλημένη και πάλι την επίθεση, ξύπνημα Καλάθη, 49-49 σε ένα τρίλεπτο, άντε πάλι τρίποντα οι άλλοι και ο Άλι, δηλαδή ο Ντίξον, απόψε βάζει και ο Λοβέρν, 52-56 στο 30΄. «Ο Νικ επέστρεψε. Να βρεθεί άλλος ένας, να βάλουμε και τον κόσμο μέσα. Μπορούμε». 
54-61 στο 32΄ από βολές του Γκούντουριτς, ο Καλάθης επιστρέφει αφού ο Λεκάβιτσους τα έκανε μαντάρα. 59-61, πάμε να το κλέψουμε, όχι πάλι τρίποντα, ένα ο Σλούκας, δύο ο Κάλινιτς, 63-73. «Τέλος. Δεν την ξαναπάω την πέτρα εκεί πάνω. Όχι απόψε τουλάχιστον». 

Η ήττα από την καλύτερη ομάδα των πρώτων 11 αγωνιστικών στην Ευρωλίγκα δεν είναι έκπληξη. Το ήξεραν, το συζητούσαν άπαντες στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια, υποψιάζομαι πως το έκαναν και οι φίλαθλοι μεταξύ τους στις κερκίδες. «Μπάσκετ με μπάσκετ, αυτό που έχουμε δει ως τώρα, το παιχνίδι γέρνει δεξιά. Και άνετα»

Το οδυνηρό στην περίπτωση του Παναθηναϊκού είναι πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η Φενέρ ανέδειξαν μέσα σε ένα βράδυ όλες τις δομικές αδυναμίες του φετινού ρόστερ, χάρη στην ποιότητα και την ομοιογένεια που διαθέτουν. Ξανά και ξανά, το δάχτυλο ήταν στην πληγή. Η ομάδα του 18-1 στη σεζόν έβρισκε ένα πρόβλημα για κάθε λύση των «πράσινων». 

Άμυνα με αλλαγές; τροφοδότηση του σκιάχτρου – Βέσελι με κάθε πιθανό τρόπο, από πλάγια, κάθετα, με σκαλοπάτι έναν πλάγιο που βγαίνει στο high post για ένα γρήγορο high-low. 
Double team στον Βέσελι; Ιδανικές αποστάσεις και ρεκόρ καριέρας στις ασίστ από τον Τσέχο (7). 
Κλείσιμο της ρακέτας για να σταματήσει για να κλείσει η πληγή Λοβέρν/Βέσελι; Βροχή τριπόντων, 13/21. Το καλό τρίποντο, είναι το ελεύθερο τρίποντο, αν δεν το είχατε διαβάσει πριν από ένα μήνα. 



Ο προβληματισμός υπάρχει και προφανώς είναι δικαιολογημένος από τη στιγμή που το ρεκόρ έγινε αρνητικό (5-6), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός έπαιξε άσχημα χθες. Ώρες – ώρες έπαιξε και πάνω από τις δυνατότητες του, απέναντι σε μια ομάδα που είναι δύο κλάσεις ανώτερή του ποιοτικά. Αν αμφιβάλλετε, σκεφτείτε ποιος παίκτης του «τριφυλλιού» που δεν λέγεται Καλάθης θα χωρούσε στο ρόστερ των πρωτοπόρων της Ευρωλίγκας. 

Η αδυναμία στο σουτ τριών πόντων, ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας παικτών που καλούνται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο (Λάνγκφορντ, Γκιστ, Λοτζέσκι, Λάσμε) και κυρίως η μονόπλευρη δημιουργία είναι προβλήματα που έχουν συζητηθεί και αναδειχθεί πολλάκις στην ως τώρα σεζόν. 

Αυτές τις μέρες, Καλάθης και ευθύνη χρησιμοποιούνται συνεχώς στην ίδια πρόταση. Ο διεθνής point guard ανέλαβε την ευθύνη για τις κακές εμφανίσεις του πριν το παιχνίδι, ανέλαβε την ευθύνη να ξεκολλήσει την ομάδα του κατά τη διάρκεια του αγώνα, ανέλαβε την ευθύνη μετά την ήττα

Αρκετά. 

Ναι, ο ηγέτης, ο ακριβοπληρωμένος, ο πιο ποιοτικός παίκτης του Παναθηναϊκού θα πληρώσει μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού. Αλλά όχι όλο. Ο Καλάθης μπορεί να έχει όλη τη διάθεση να απλώσει το πάπλωμα που θα καλύψει τις ευθύνες των υπόλοιπων, αλλά αυτό δύσκολα θα λειτουργήσει παραγωγικά. 

Πασκουάλ και τεχνικό επιτελείο καλούνται να βρουν τρόπους να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό ένα ρόστερ που δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα καλύτερα της Ευρωλίγκας, αλλά είναι ικανό να μπει στα πλέι-οφ και οφείλει να βελτιώνεται από μήνα σε μήνα. 

Ο πήχυς των προσδοκιών έχει πλέον κατέβει σε ρεαλιστικά επίπεδα. Ουδείς τολμά να ψιθυρίσει καν για πλεονέκτημα έδρας, φάιναλ-φορ και τα τοιαύτα. Η απόκτηση ενός γκαρντ που θα είναι σε θέση να συμπληρώσει τον Καλάθη μοιάζει επιτακτική ανάγκη, αφού ουδείς εκ των Λάνγκφορντ-Παππά είναι σε θέση να παίξουν αυτό τον ρόλο. 

Η επίσκεψη της Νταρουσάφακα στο Ο.Α.Κ.Α την επόμενη εβδομάδα προσφέρει ένα βολικό αντίπαλο για να σταματήσει η βαθμολογική κατρακύλα, αλλά το πρόγραμμα που ακολουθεί τρομάζει έναν οργανισμό που χωρίς αυτοπεποίθηση: Μαδρίτη, Αρμάνι και ΤΣΣΚΑ στην Αθήνα, Ολυμπιακός στον Πειραιά. 

Και όπως είπε χθες ο Πασκουάλ, «οταν δεν έχεις αυτοπεποίθηση παίζεις ενάντια στον αντίπαλο και τον εαυτό σου». 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.