Οι καλύτεροι αμυντικοί είναι οι επιθετικοί

Παραφράζοντας το πασίγνωστο ποδοσφαιρικό ρητό "η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση", ο Αποστόλης Λάμπος αναλύει τη σπουδαία νίκη του ΟΦΗ επί του Παναθηναϊκού.

Πολλές φορές ακούμε πως η καλύτερη άμυνα στο ποδόσφαιρο είναι η επίθεση, δηλαδή μια ομάδα που έχει τη μπάλα στην κατοχή της και επιτίθεται, μειώνει την δουλειά που μπαίνει στην άμυνά της από τον αντίπαλο. Ο ΟΦΗ στο ματς με τον Παναθηναϊκό που του αρέσει να έχει τη μπάλα στα πόδια έκανε κάτι άλλο. Μετέτρεψε σε τέλειους αμυντικούς τους τέσσερις πιο επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές του.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιορίσει την επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού στο δικό του τρίτο και από εκεί και πέρα να εκμεταλλευτεί τρία (από τα πολλά) λάθη στην πράσινη άμυνα για να βάλει τρία γκολ.

Ο Βουό στον Κολοβέτσιο, ο Κυριακίδης στον Μαυρομμάτη, ο Σασί στον Πούγγουρα κι ο Πλατέλλας στον Κουρμπέλη αποδιοργάνωσαν πλήρως τον Παναθηναϊκό. Κι αν ποτέ η μπάλα πέρναγε από την πρώτη τετράδα άμυνας, εκεί περίμεναν με “σκυλίσια” άμυνα οι Μεγιάδο (κορυφαίος) και Νάστος για να χαλάσουν όποια πράσινη φιλοδοξία.

Η ομάδα του Γιώργου Δώνη όμως, πιστή στην ορθολογική ποδοσφαιρική φιλοσοφία του προπονητή της, δεν έκανε τίποτα για να αποφορτιστεί από την ασφυκτική πίεση στο ύψος της περιοχής της. Επί ενενήντα λεπτά οι παίκτες του, επέλεξαν να μη σηκώσουν τη μπάλα από το χορτάρι. Επέλεξαν με στρωτό ποδόσφαιρο (το ποδόσφαιρο για το οποίο τους θαυμάζει όλη η Ελλάδα) να βγάλουν τη μπάλα από την περιοχή τους.

Έπαιξαν ομολουγομένως με τη φωτιά και κάηκαν. Δεδομένα σε πολλές περιπτώσεις έπρεπε η μπάλα απλά να είχε φύγει από την περιοχή. Μπορεί να μην είναι ωραίο ποδόσφαιρο αυτό, αλλά είναι ποδόσφαιρο. Προς τιμήν τους οι παίκτες του τριφυλλιού πάντως μοιάζουν αποφασισμένοι να “ζήσουν και να πεθάνουν” παίζοντας σωστό ποδόσφαιρο. Οξύμωρο; Ναι. Διότι προσπαθώντας να παίξουν σωστό ποδόσφαιρο (πράγμα δύσκολο) υπέπεσαν σε πολλά λάθη. Και ο Νίκος Παπαδόπουλος επί της ουσίας τους οδήγησε σε αυτά.

Όλη την εβδομάδα είχε δουλέψει στο πως θα πιέσει ψηλά τον αντίπαλο, στο πως θα παλέψει για κάθε δεύτερη μπάλα. Στο πως θα παίξει με το μυαλό των νεαρών αμυντικών του Παναθηναϊκού. Στο πως θα κλείσει τον Μπουζούκη και τον Χαζτηγιοβάνη οι οποίοι λόγω κακού συνολικά passing game προσπάθησαν με ατομικές ενέργειες αλλά μάταια. Το μικρών διαστάσεων Γεντί Κουλέ δούλεψε για να βγει αυτή η εικόνα στο ματς.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν η διάρκεια την οποία επέδειξαν στο pressing τους οι παίκτες του ΟΦΗ. Απέναντι στην ομάδα του Παναθηναϊκού που έχει με τη σειρά της επιδείξει πολύ μεγάλα ποσοστά αντοχής στο τρέξιμο σε όλο το ενενηντάλεπτο, η ομάδα του Νίκου Παπαδόπουλου άντλησε πολύ μεγάλη ενέργεια από την αμυντικής της λειτουργία. Κάθε κερδισμένη μονομαχία, κάθε πετυχημένο μαρκάρισμα, κάθε κερδισμένη δεύτερη μπάλα, αυτομάτως έδιναν έξτρα ενέργεια στους Κρητικούς και αφαιρούσαν από τους πράσινους. 

Δημιουργήθηκε έτσι μια αξιομνημόνευτη ποδοσφαιρική παράσταση η οποία θα πρέπει να λειτουργήσει σεμιναριακά στο Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο  ώστε ο ΟΦΗ να ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον του στο φετινό πρωτάθλημα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.