Όταν ο προπονητής προκαλεί την αμφισβήτηση

Το πάθος και ο έντονος συναισθηματισμός ενίοτε οδηγούν σε ποδοσφαιρικές καριέρες. Μπορούν να κάνουν το ίδιο και στις προπονητικές…;

Η εικόνα που παρουσίασε η Μίλαν στο ματς με τη Φιορεντίνα στο Σαν Σίρο ήταν ακόλουθη της συλλογιστικής με την οποία προσέγγισε ο προπονητής της Τζενάρο Γκατούζο το ματς. Ρηχή, μονοδιάστατη, ορφανή δημιουργίας και αναποτελεσματική. 

Για τον «Ρίνο» τα προβλήματα στη μεσαία γραμμή ήταν πολλά και ο άξονας των «ροσονέρι» απογυμνωμένος με τους Κεσιέ, Μπακαγιόκο τιμωρημένους και τους Μπίλια, Μποναβεντούρα, τραυματίες. 

Ο Γκατούζο επέλεξε τριάδα για τη μεσαία γραμμή με αμυντικό χαφ το Μάουρι κι εσωτερικούς μέσους τον Τσαλχάνογλου και τον δεξιό μπακ Καλάμπρια. Με τον Τούρκο – που ήταν ο μοναδικός από τους τρεις με έφεση στη δημιουργία – πνιγμένο από τους αντιπάλους χαφ (Μπενάσι, Φερνάντες, Βερετού), οι «ροσονέρι» περιορίστηκαν στη δημιουργία που μπορούσαν να παράγουν τα πόδια του Σούσο. Δεδομένα ο Ισπανός είναι ο «ιθύνων νους» της φετινής Μίλαν, αλλά όταν τον αφήνεις μόνο του σε αυτή την αποστολή, μιλάμε για υψηλού βαθμού εξάρτηση! Η οποία βεβαίως οδηγεί σε μονοδιάστατη και κατ’ επέκταση, εύκολα αντιμετωπίσιμη από τον αντίπαλο προσπάθεια.

Ασφαλώς και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προπονητής πάντα γνωρίζει περισσότερα. Όταν όμως στην εξέλιξη του ματς προκύπτουν όσα γράφουμε παραπάνω κι επιλέγεις ενώ κυνηγάς το σκορ να αντικαταστήσεις τον δεξιό σου μπακ (Κόντι αντί Αμπάτε) αφήνοντας στον πάγκο τον Ρικάρντο Μοντολίβο, τότε προκαλείς ερωτηματικά… 

Ο Γκατούζο χρησιμοποίησε τρεις δεξιούς μπακ στο ματς (Αμπάτε, Κόντι, Καλάμπρια), τον έναν εξ αυτών ως κεντρικό μέσο ενώ η Μίλαν δε μπορούσε να «περάσει» τη μπάλα από τον άξονα της και να βρει από εκεί ανάπτυξη. Ακόμη κι αν η αλλαγή ήταν αναγκαστική θα μπορούσε κάλλιστα ο Καλάμπρια να επιστρέψει στη φυσική του θέση (δεξιός μπακ γαρ) και ο πολύπειρος Μοντολίβο να αγωνιστεί στα γνώριμα γι’ αυτόν λημέρια της μεσαίας γραμμής. 

Ανατρέχοντας κανείς στην ηλεκτρονική έκδοση της Gazzetta dello Sport μπορεί να βρει ρεπορτάζ με δηλώσεις του Τζιοβάνι Μπρακίνι, ατζέντη του Μοντολίβο, που κάνει λόγο για «προπονητή χωρίς λογική». Με τον πρώην αρχηγό των «ροσονέρι» παροπλισμένο (χωρίς συμμετοχή φέτος στη Serie A) μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι προσπαθεί να υπερασπιστεί τον πελάτη του.

Κατόπιν όμως του 90λεπτου κόντρα στη Φιορεντίνα τα ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητα του να κρατήσει με επάρκεια το πηδάλιο ενός συλλόγου σαν την Μίλαν, μεγεθύνονται… 
 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.