Καλείται να νικήσει τον χρόνο

Ο Ρικ Πιτίνο, πέρα από την επιβλητική του παρουσία και τις γλαφυρές του ατάκες κατά την παρουσίασή του από την ΕΟΚ, μας πρόσφερε ένα πολύτιμο μάθημα ρεαλισμού. Ο Γιώργος Συρίγος τον άκουσε και γράφει...

Ο Ρικ Πιτίνο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας μπάσκετ. Πάμε άλλη μια, για να το εμπεδώσουμε.

Ο Ρικ Πιτίνο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας μπάσκετ! Αφήστε τις σαμπάνιες στο ψυγείο και τις σημαίες στο ντουλάπι. Δεν είναι ώρα για (άλλη) μια ανέξοδη επίδειξη μεγαλείου και υψηλού εθνικού φρονήματος. Το πακέτο που παίρνει στα χέρια του ο θρυλικός Hall of Famer είναι μεν κομψότατο εξωτερικά, με τη λάμψη του Γιάννη Αντετοκούνμπο να σκεπάζει ακόμα και τον μέγιστο Ρικ, αλλά μέσα του κρύβονται ελλείψεις, ατέλειες και δυσλειτουργίες.

Ο Πιτίνο παρουσιάστηκε χθες με πάσα επισημότητα από την ΕΟΚ κι όπως αναμενόταν σαγήνευσε με την αύρα του και τις γλαφυρές του ατάκες τα πλήθη.

–          Θέλω να παίξουμε μπάσκετ σαν να ήμαστε πεινασμένος λύκος, που έχει μείνει μια εβδομάδα χωρίς φαγητό.

–          Για τους επόμενους οκτώ μήνες δεν είμαι Αμερικανός ή Ιταλός. Είμαι Έλληνας κι έχω ως στόχο να ματώσουμε σε κάθε κατοχή για να πετύχουμε.

–          Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες παίκτες. Είναι ξεχωριστοί. Διαθέτουν ταλέντο, ευφυΐα και πάθος για να πετύχουν.

Ο Αμερικανός δεν είπε ωστόσο μονάχα αυτά. Επανέλαβε τρεις φορές (και μάλιστα όλες στο πρώτο κομμάτι της ομιλίας του) το αγαπημένο του «a mountain to climb». Το βουνό που αυτός κι οι παίκτες του έχουν να ανέβουν. Απέφυγε να μνημονεύσει έστω μία φορά τις μεγάλες του στιγμές, αλλά στάθηκε μονάχα στον υψηλό βαθμό δυσκολίας που έκρυβαν εκείνες την στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη. Θυμήθηκε την παρθενική του δουλειά ως πρώτος προπονητής μόλις στα 24 του χρόνια (υπηρεσιακός στο πανεπιστήμιο της Χαβάης, το μακρινό 1976), το Κεντάκι, τους Νικς, τους Σέλτικς, τον Παναθηναϊκό κλπ, βάζοντας μπροστά, όχι το αποτέλεσμα, αλλά τον δύσβατο δρόμο που καλούνταν να διαβεί.

Γνωρίζει πλέον καλά ο Πιτίνο ότι οι Έλληνες πάντοτε αναζητούν έναν θαυματοποιό για να τους δώσει αυτά που θεωρούν ότι δικαιούνται κι αυτός, με το σπάνιο βιογραφικό και τον αέρα του σταρ του Χόλιγουντ, είναι ο ιδανικός για να ενσαρκώσει αυτόν τον ρόλο. Μονάχα που στον αθλητισμό τέτοιου είδους θαύματα είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. «Οι ανταγωνιστές μας έχουν το πλεονέκτημα ότι δουλεύουν αρκετό καιρό μαζί, με τον ίδιο προπονητή και την ίδια φιλοσοφία», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Τι μας είπε λοιπόν στην πραγματικότητα ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής; Ότι θα δώσει το 100% των δυνάμεών του προκειμένου να εξαντλήσει η Εθνική ομάδα τα περιθώρια να νικήσει τον χρόνο. Δεν είναι λίγο, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που η πλειοψηφία του φίλαθλου κοινού έχει στο μυαλό της.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.