Πρώτα βγαίνει η ψυχή μας και μετά το... χούι!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει για το VAR που κερδίζει τις... καρδιές των Ελλήνων φιλάθλων ανεξάρτητα από το αν έχουν δει μια ματσάρα ή ένα "μαύρο χάλι".
Δημοσίευση: 20/10/2019 - 23:03
Πριν εμφανιστεί στην Ελλάδα το VAR η συζήτηση μετά από κάθε Σαββατοκύριακο αφορούσε περισσότερο στην διαιτησία των αγώνων παρά στα ίδια τα παιχνίδια.

Είναι άλλωστε από τις αγαπημένες μας συνήθειες η κουβέντα για το αν "ήταν ή δεν ήταν πέναλτι", αν "ήταν ή όχι κόκκινη κάρτα", αν "πέρασε ή όχι η μπάλα τη γραμμή" και άλλα διάφορα.

Κι αφού φωνάξουμε δυνατά, διαφωνήσουμε ή και μαλώσουμε με τους φίλους μας, θα πούμε και μια κουβέντα για το πως έπαιξε η ομάδα μας κι ο αντίπαλός της.

Ήρθε λοιπόν, το VAR και στην Ελλάδα, το πλήρωσε η ελληνική Πολιτεία με 12 ή 14 εκ ευρώ (ακόμα να μάθουμε το ακριβές ποσό) κι εκεί που είπαμε ότι πλέον θα μιλάμε για το κανονικό ποδόσφαιρο, φτάσαμε να ασχολούμαστε περισσότερο με την διαιτησία.

Λόγω VAR βεβαίως, βεβαίως. Γιατί εκτός από το όνομα του διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο, μας απασχολεί πλέον και το όνομα του VARίστα και του βοηθού του.

Μας απασχολεί "τι βλέπει" και "πώς το βλέπει", "τι λέει" στον διαιτητή και "πώς του το μεταφέρει", αλλά και "γιατί τον στέλνει ή δεν τον στέλνει" στο VAR για να δει ο ίδιος ότι βλέπει ο VARίστας, που δεν το βλέπει ο τηλεθεατής ή το βλέπει καλύτερα γιατί έχει και τη... γραμμή!

Όλα αυτά τα γράφω ως πρόλογο για να επιβεβαιώσω την λαϊκή ρήση του τίτλου ότι "πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι του". 

Διότι το βράδυ του Σαββάτου, που είχα βάρδια διαχείρισης στο σάιτ του novasports.gr έζησα όσα περιγράφω στον απόλυτο βαθμό. 

Στο Καραϊσκάκη έχει γίνει μια τρομερή ματσάρα. Ο ΟΦΗ έχει κοιτάξει στα μάτια τον Ολυμπιακό και είναι η καλύτερη ομάδα που στάθηκε απέναντι στους ερυθρόλευκους ως τώρα. 

Είναι ένα παιχνίδι με τρία γκολ (το ένα καλύτερο από το άλλο) με δύο δοκάρια και με ένα ακόμα γκολ του Ολυμπιακού που ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Κι ενώ όλες οι φάσεις ανέβαιναν η μία μετά την άλλη στο σάιτ, έβλεπες την ανταπόκριση του κόσμου στο analytics που διαθέτουν όλες οι ιστοσελίδες και σε έπιανε τρέλα.

Γιατί πάνω από το 65% (έως και 70%) των επισκεπτών και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπήκε να δει το πρώτο γκολ του Σουντανί ή το δεύτερο,
ή ακόμα και το υπέροχο τελείωμα του Ναμπί, αλλά τις δύο φάσεις του VAR.

Αυτή που πρωταγωνίστησαν ο Φιγκειρέδο με τον Σεμέδο, αλλά και την άλλη του γκολ που ακυρώθηκε για τον Ολυμπιακό.

Μια VAR... μάνια που συνεχίστηκε και το πρωί της Κυριακής και μέχρι να αρχίσουν τα υπόλοιπα ματς της 7ης αγωνιστικής.

Με άλλα λόγια η συζήτηση για το ποδόσφαιρο παραμένει στο περιθώριο και η κουβέντα για την... VARεμένη διαιτησία μας συνεχίζεται με αμείωτη και μάλλον αυξανόμενη ένταση.

Ένα χούι μας που δυστυχώς δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει μέχρι να βγει η... ψυχή μας!