Ο Ένινγκ δεν είναι μάγος!

Ο Γερμανός νέος τεχνικός του Άρη έδειξε στον πρώτο του αγώνα στον πάγκο της ομάδας, στην Ξάνθη, ότι προτάσσει τον ορθολογισμό στη διαχείριση του αποτελέσματος, με σφιχτή άμυνα και έξυπνη λειτουργία στην επίθεση

Ο Μίκαελ Ένινγκ το είπε στην πρώτη του κιόλας δημόσια τοποθέτηση στην Ελλάδα, ως νέος προπονητής του Άρη, ότι δεν είναι μάγος. Δεν μπορεί να βάλει το χέρι του πάνω στην ομάδα και να τα αλλάξει όλα μεμιάς. Δεν έχει τέτοιες ικανότητες. Αυτό που επιχειρεί να κάνει, όμως, όπου πηγαίνει, είναι να προσπαθεί να περνάει μια συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία στην ομάδα. Να έχει αυτή ένα πλάνο και να πορεύεται βασισμένη σε αυτό.
Όλα τα προηγούμενα τα έκανε πράξη άμεσα χθες (20/10) στην Ξάνθη. Κατ’ αρχάς, δεν πείραξε τίποτε στην ομάδα. Την παρέταξε όπως ακριβώς έκανε και ο προκάτοχός του, Απόστολος Τερζής. Δηλαδή, με σχηματισμό 4-2-3-1, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους ίδιους παίκτες που ήταν βασικοί στους προηγούμενους αγώνες, στους οποίους ο Άρης γνώρισε ήττα. Το λόγο τον εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το νικηφόρο για τους “κίτρινους” αγώνα. Ήθελε να αποδείξει στους παίκτες ότι τους εμπιστεύεται και δεν ανέλαβε την ομάδα για να διαταράξει άναρχα τις ήδη διαμορφωμένες ισορροπίες.
Τα πρώτα credits από τους παίκτες τα πήρε από την πρώτη αυτή ενέργειά του. Τους εμπιστεύτηκε κι αυτοί με τη σειρά τους εμπιστεύτηκαν το σχέδιό του. Ποιο ήταν αυτό; Να δώσει η ομάδα γήπεδο στον αντίπαλο, να τον περιμένει και να ψάξει να βρει χώρους στις αντεπιθέσεις. Τόσο απλό, αλλά και αποδοτικό συνάμα. Για μια ομάδα όπως ο Άρης, όμως, που μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα είχε συνηθίσει να κάνει πάνω από δέκα τελικές σε κάθε ματς, αυτό δεν ήταν αυτονόητο. Έπρεπε να γίνει πρώτα εικόνα στο μυαλό των ποδοσφαιριστών και μετά πράξη στο γήπεδο. Όπως κι έγινε, με τον Άρη να μετρά στο τέλος μόλις οκτώ τελικές, δηλαδή μονοψήφιο αριθμό.
Οι “κίτρινοι” για άλλο ένα παιχνίδι προηγήθηκαν με το “καλησπέρα”. Αυτή τη φορά, όμως, το νου τους τον είχαν πρώτα στην άμυνα, στην καλή διαχείριση του παιχνιδιού και μετά στην επίθεση. Και δικαιώθηκαν στο τέλος γι’ αυτό. Κράτησαν το μηδέν στην εστία τους και έφυγαν με τρίποντο-χρυσάφι από μια δύσκολη έδρα, απέναντι σε μια ομάδα που έφτασε φουριόζα σε αυτό το παιχνίδι, λόγω της εξαιρετικής προηγούμενης συγκομιδής της και της ψηλής βαθμολογικής της θέσης.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι ο Ένινγκ έχει διαβάσει καλά τον Άρη. Έκρινε από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η ομάδα έχει δυνατότητες, όμως, δεν έχει αυτοπεποίθηση κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν πήρε τα θετικά αποτελέσματα που μπορούσε να πάρει στα προηγούμενα παιχνίδια. Ορθολογικά σκεπτόμενος, λοιπόν, το πρώτο που έβαλε στόχο -αρχής γενομένης από την Ξάνθη- είναι οι νίκες που θα βοηθήσουν τους “κίτρινους” να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους. Όπως ακριβώς το δήλωσε στη NOVA δύο μέρες πριν τον αγώνα
Πέρα από τις νίκες, αυτοπεποίθηση μια ομάδα χτίζει κι όταν γνωρίζουν οι παίκτες ότι δύσκολα θα σκοράρει ο αντίπαλος. Το μηδέν στην Ξάνθη, λοιπόν, αναμένεται ότι θα βοηθήσει τον Άρη. Επίσης, αποτελεί δείκτη για το τι περιμένει κάποιος να δει από τους “κίτρινους” στη συνέχεια.
Ο Ένινγκ, λοιπόν, πράγματι δεν είναι μάγος! Είναι ορθολογιστής και αυτό φρόντισε να το δείξει από την πρώτη στιγμή. Ως ορθολογιστής ξέρει ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κερδίσει χρόνο μέσα από θετικά αποτελέσματα. Κι ας είναι και με… μισό γκολ. Μέχρι να έρθει ο Ιανουάριος και να ανοίξει η μεταγραφική περίοδος. Αν μέχρι τότε όλα πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει, θα αρχίσει να χτίζει τη δική του ομάδα, κάνοντας τις απαραίτητες -όπως τουλάχιστον κρίνει ο ίδιος- διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ. Μέχρι τότε ας κρατήσουμε κατά νου την εικόνα του Άρη που είδαμε στα Πηγάδια, γιατί αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά… 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.