Ποιος Ολυμπιακός δεν πεθύμησε το παλιό, το ορθόδοξο 4-4-2;

Ο Ολυμπιακός πήρε μια δύσκολη νίκη με συνταγή από τα... παλιά! Γράφει ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος.

Ο Πέδρο Μαρτίνς δούλεψε πιστά όλη την εβδομάδα πάνω στο 4-4-2, βλέποντας τους διεθνείς να επιστρέφουν σταδιακά, ενώ έχασε τον Ματιέ Βαλμπουενά στο φινάλε της προετοιμασίας εν όψει ΟΦΗ. Απέναντι στους φορμαρισμένους Κρητικούς έπρεπε να σταθεί χωρίς φυσικό οργανωτή και αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αλχημείες, αλλά να επιστρατεύσει την κλασική ποδοσφαιρική συνταγή του 4-4-2 που μας έμαθε ποδόσφαιρο, πριν την… επέλαση των Πορτογάλων προπονητών, του 4-2-3-1 και του 4-3-3. 

Εντάξει, η εκδοχή της συνεργασίας των Σουντανί και Γκερέρο περιέχει πιο σύγχρονα ποδοσφαιρικά στοιχεία και μοτίβα και δεν σχετίζεται με το ξεκάθαρο μοίρασμα ρόλων και τα σαφή χαρακτηριστικά ντουέτων που έγραψαν ιστορία στον Ολυμπιακό σε συνθήκη 4-4-2 όπως π.χ. Μητρόπουλος-Αναστόπουλος και Ίβιτς-Αλεξανδρής.

Ωστόσο οι ερυθρόλευκοι στα σημεία που έπιασαν υψηλή απόδοση, ήταν άκρως επιθετικοί, πιέζοντας με πολλά πρόσωπα στο πρώτο τρίτο του γηπέδου, ενώ οι επιλογές στην αντίπαλη περιοχή ήταν πολλαπλές. Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση της Opta, ο Ολυμπιακός απείλησε με σουτ μέσα από την περιοχή σε 13 περιπτώσεις από τις 17 συνολικά στο ματς, δείγμα της άνεσης που του έδωσε η συγκεκριμένη διάταξη να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο.

Ο Μαρτίνς έχει δοκιμάσει ξανά το 4-4-2, όπως ανέφερε στην κάμερα των καναλιών Novasports, με τον Βαλμπουενά να ακολουθεί τον κορυφαίο επιθετικό, ωστόσο η χθεσινή εκδοχή της συγκεκριμένης διάταξης, είχε πιο επιθετική γεύση!

Η επιτυχημένη συνταγή του 4-4-2 μπαίνει φυσικά για την ώρα στο συρτάρι, καθώς ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του το ματς με την Μπάγερν Μονάχου για το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου θα πρέπει να επιστρατευθούν περισσότερο πολύπλοκες ιδέες για ένα θετικό αποτέλεσμα. Στα τελευταία δέκα λεπτά με την είσοδο του Καμαρά, ο Πέδρο Μαρτίνς πραγματοποίησε ένα αγωνιστικό πείραμα της σύνθεσης της μεσαίας γραμμής, που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει απέναντι στους Γερμανούς. Γκιλιέρμε και Καμαρά θ’ αγωνιστούν μπροστά από τα στόπερ, με τον Μπουχαλάκη να έχει box 2 box ρόλο.

Ο Μαξ Λοβέρα πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στο ματς, ωστόσο η στατιστική του εικόνα σε 56 λεπτά παιχνιδιού είναι φτωχή (12 επιτ. πάσες, 2 ανακτήσεις), με τον Μασούρα να είναι πολύ ανώτερος στο τακτικό κομμάτι (11 επιτ. πάσες, 5 ανακτήσεις) έστω και αν αγωνίστηκε μόλις για 34. Φυσιολογικό το φαινόμενο καθώς ο Μασούρας χρειάζεται πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα για να εναρμονιστεί στος συνθήκες ενός τέτοιου αγώνα. Ο Αργεντινός άρεσε στο κοινό και φυσικά άφησε υποσχέσεις για το άμεσο μέλλον.

Ο Μπρούνο Γκασπάρ παρέδωσε για κριτική το πολυαναμενόμενο αγωνιστικό του δείγμα και ήταν θετικό. Ένας ποδοσφαιριστής που γνωρίζει το επιθετικό transition καλύτερα από το αμυντικό, με ό,τι καλό και κακό συνεπάγεται από αυτό του το γνώρισμα.  

Ο Χιλάλ Σουντανί έχει κάνει τα πάντα για να πείσει τον Μαρτίνς πως είναι έτοιμος και για ταξίδια εκτός συνόρων και προφανώς τα έχει καταφέρει. Για την ώρα ο Αλγερινός πρέπει να συνεχίσει να σκοράρει εντός Ελλάδας και να ευχηθεί οι συμπαίκτες του να δώσουν συνέχεια στο ευρωπαϊκό ταξίδι, για να φτάσει η στιγμή της ανανέωσης της ευρωπαϊκής λίστας!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.