Ένινγκ, ένας Γερμανός διανοούμενος στον πάγκο του Άρη

Ποιος είναι ο νέος προπονητής των "κίτρινων" με τα -φαινομενικά- αταίριαστα ενδιαφέροντα και τι θέλει να αλλάξει στην ομάδα για να την ανεβάσει επίπεδο

Το “μην πυροβολείτε τον πιανίστα” θα ταίριαζε στην περίπτωση του Μίκαελ Ένινγκ. Το κάνουν κατά κόρον στη Γερμανία, γιατί προφανώς το προφίλ του δεν ταιριάζει με το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον της Μπουντεσλίγκα, δεν είναι ανάγκη να αρχίσουμε να το κάνουμε και στα μέρη μας πριν τον δούμε και τον κρίνουμε πώς λειτουργεί στα γήπεδα και τι ψάρια θα πιάσει στον Άρη, που αναλαμβάνει σε δύσκολη στιγμή.
Στη Γερμανία αγαπούν τους παθιασμένους πρωτίστως με το ποδόσφαιρο προπονητές, όπως για παράδειγμα ο Γιούργκεν Κλοπ. Δεν υπάρχει πολύς χώρος εκεί για παθιασμένους… πιανίστες και διανοούμενους, οι οποίοι παρεμπιπτόντως ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ασχέτως αν το κάνουν καλά, όπως είναι ο Μίκαελ Ένινγκ. Αυτός, με τις σπουδές κλασικής παιδείας δεν ταιριάζει σε μία “δεξαμενή καρχαριών”, όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι Γερμανοί το κορυφαίο τους ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.   
Όλα αυτά, όμως, αφορούν τους Γερμανούς. Τι θα κάνει ο Ένινγκ στην Ελλάδα και τον Άρη είναι μια άλλη υπόθεση. Ο Άγγελος Χαριστέας τον πιστεύει απολύτως. Τον έζησε στη Νυρεμβέργη, όπου συνεργάστηκαν, και ο λόγος του βαραίνει. Πώς θα τα καταφέρει ο Ένινγκ στη δική μας θάλασσα, θα το πούμε στο τέλος. Όχι πριν καν αναλάβει…
Πριν πάμε στο τι θέλει να αλλάξει ο Γερμανός τεχνικός στους “κίτρινους”, ας δούμε πρώτα ποιος είναι. Γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1965, στη Βεστφαλία. Δεν έκανε καριέρα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Έκανε, όμως, σπουδές στη Νομική με ειδίκευση στο Αθλητικό Δίκαιο. Επίσης, σπούδασε Γερμανική Λογοτεχνία, εξ ου και το “διανοούμενος”, που τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του και το δέχεται κι ο ίδιος. Λατρεύει τη μουσική, να παίζει πιάνο συγκεκριμένα, και αγαπημένος του συνθέτης είναι ο Φρεντερίκ Σοπέν.
Σε ό,τι αφορά στο ποδόσφαιρο, ξεκίνησε να εργάζεται στην Ομοσπονδία της Γερμανίας ως καθηγητής ποδοσφαίρου. Παράλληλα, υπήρξε βοηθός προπονητή στις Κ18 και 19 της Εθνικής.
Εργάστηκε, παράλληλα, ως αναλυτής αγώνων σε γερμανική εκπομπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Μάλιστα, η εκπομπή τιμήθηκε με το βραβείο Grimme εκείνη τη χρονιά, ένα από τα ανώτερα βραβεία στη γερμανική τηλεόραση. Ένας από τους λόγους που πήρε το βραβείο η εκπομπή ήταν ο… λόγος του Ένινγκ.

Έκανε τα πρώτα του βήματα ως βοηθός προπονητή στην Γκλάντμπαχ, τον Ιανουάριο του 2004, και ακολούθησε η Βόλφσμπουργκ. Το καλοκαίρι του 2007 ανέλαβε τη δεύτερη ομάδα της Μπόχουμ. Μετά πήγε στη Νυρεμβέργη, των Άγγελου Χαριστέα και Γιάννη Μασμανίδη. Το 2008, από τη Β’ κατηγορία, τερμάτισε στην 3η θέση και κέρδισε την άνοδο στο μπαράζ απέναντι στην Κότμπους. Στην Μπουντεσλίγκα με τη Νυρεμβέργη έμεινε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009. Ο ίδιος, μετά την επιτυχία της ανόδου, αιρετικά δήλωσε: “Ποτέ δεν είχα στόχο να γίνω προπονητής της Μπουντεσλίγκα!”

Σε εκείνη την ομάδα είχε τον Χαριστέα στο πρώτο μισό της σεζόν, γιατί τον χειμώνα ο Έλληνας φορ μετακινήθηκε στην Μπάγερν Λεβερκούζεν. Επίσης, είχε τον Μάριο Μπρέσκα στο πρώτο μισό και τον Ιλκάι Γκουντογκάν, νυν άσο της Μάντσεστερ Σίτι, τον οποίον τον ήξερε από την Μπόχουμ (από τα τμήματα υποδομής) και τον ανέδειξε και στη Νυρεμβέργη.
Τον Ιούνιο του 2010 πήγε και εργάσθηκε ως βοηθός στο Αμβούργο και από τον Μάρτιο του 2011 ανέλαβε ως πρώτος. Λίγο μετά, τον Απρίλιο του 2011 έκανε διετές συμβόλαιο. Εκεί, γνώρισε τον Φρανκ Αρνεσεν, όταν κι αυτός πήγε στο Αμβούργο το ίδιο καλοκαίρι, το 2011. Άρχισε το πρωτάθλημα της περιόδου 2011-12 και μετά από 6 αγώνες, που το Αμβούργο ήταν στην τελευταία θέση με 1 πόντο, λύθηκε η συνεργασία. Ο Αρνεσεν εκείνο το καλοκαίρι, όπως έγραψε μερίδα του Τύπου, ήθελε τον Στάλε Σολπμπάκεν, το Νορβηγό νυν προπονητή της Κοπεγχάγης, αλλά αυτός πήγε το καλοκαίρι του 2011 στην Κολωνία.
Ακολούθησε μια πενταετή αποχή και τον Ιανουάριο του 2016 ανέλαβε την ουγγρική Βάσας, με την οποία μάλιστα πανηγύρισε και την έξοδο στο Europa League. Ήταν η πρώτη απόπειρα να εργαστεί εκτός Γερμανίας. Την περασμένη σεζόν, στις 14 Νοεμβρίου 2018, ανακοινώθηκε ως προπονητής από το Μαγδεμβούργο, που υποβιβάστηκε από τη Β’ στη Γ’ Γερμανίας, ως 17η στις 18 ομάδες, με ρεκόρ 6 νίκες, 13 ισοπαλίες και 15 ήττες. Πρώτο του παιχνίδι εκεί ήταν για τη 14η αγωνιστική, στις 23 Νοεμβρίου 2018, Γκρόιτερ Φιρτ-Μαγδεμβούργο 3-2. Όταν πήγε ο Ένινγκ, το Μαγδεμβούργο είχε μόνο μία νίκη σε 13 παιχνίδια. Πάντως, στις 8 Απριλίου νίκησε (1-2) μέσα στο Αμβούργο, νίκη που έγινε θέμα στον γερμανικό Τύπο λόγω και της παλιότερης σχέσης του με το Αμβούργο, για την 28η αγωνιστική.
Σε ό,τι αφορά στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία του, όπως ο ίδιος δηλώνει: “Είμαι φίλος του επιθετικού ποδοσφαίρου, βασισμένο σε μία καλή αμυντική οργάνωση. Θέλω γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι”. Επίσης, λέει: “Αν ασχολείσαι υπερβολικά πολύ με τη μελέτη του αντιπάλου, ξεχνάς τα δικά σου πλεονεκτήματα”.
Αρέσκεται στο στο 4-3-1-2, αλλά έχει κατηγορηθεί γι’ αυτό ότι δεν απέδιδε, ενώ δημιουργούσε και θέμα στους ποδοσφαιριστές. Τόσο στη Νυρεμβέργη, όμως, όσο και στο Αμβούργο χρησιμοποίησε είτε το κλασικό 4-4-2 σε σχήμα ρόμβου, είτε τριάδα στην επίθεση (4-3-3), είτε το σύστημα που παίζει ο Άρης από πέρυσι (4-2-3-1). Στην Βάσας χρησιμοποίησε σύστημα με τρεις αμυντικούς (3-4-1-2), το οποίο, όμως, δεν είχε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Ανέδειξε ποδοσφαιριστές όπως ο Σον της Τότεναμ και ο Γκουντογκάν της Σίτι.
Με τον Κορεάτη, Χιουνγκ Μι Σον, συνυπήρξαν μαζί στο Αμβούργο, ενώ τον Γκουντογκάν ο Γερμανός τον ανακάλυψε όταν ήταν στην δεύτερη ομάδα της Μπόχουμ και τον πήρε μαζί του στην Νυρεμβέργη, όταν ανέλαβε βοηθός προπονητή του Τόμας Βαν Χέεσεν.
Και δεν ήταν μόνο ο Γκουντογκάν, αλλά και οι Μλάντεν Πέτριτς, Τσούπο Μοτίννγκ, Μαρσέλ Ρίσε και Χάρβαρντ Νόρντβειντ.
Ο ίδιος είναι άνθρωπος που ξέρει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Ήρεμος, πράος, λιγομίλητος σε ό,τι αφορά στους ποδοσφαιριστές κυρίως. Συνήθως, δεν έχει ξεσπάσματα. Προτιμά να είναι χαμηλών τόνων με τους ποδοσφαιριστές του, έχοντας κατ’ ιδίαν συζητήσεις μαζί τους. Παράλληλα, η ενασχόλησή του με τα media τον έχει βοηθήσει στο να είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός, στις περιπτώσεις που χρειάζεται.
Το ζητούμενο για τον Άρη, που είναι η δεύτερη ομάδα εκτός Γερμανίας που αναλαμβάνει, είναι τι θέλει να αλλάξει. Κατ’ αρχάς, γνωρίζει την ομάδα. Την είδε διά ζώσης κόντρα στον Παναθηναϊκό, όπως και σε βίντεο, που του έδωσε ο Χαριστέας. Ο τελευταίος, μαζί με τον Απόστολο Τερζή, τον ενημέρωσαν λεπτομερέστατα για τους παίκτες του ρόστερ, τα δυνατά και τα αδύνατά τους σημεία. Έχει εικόνα, λοιπόν.
Αυτό που έχει διαπιστώσει, όπως τουλάχιστον μεταφέρεται από το περιβάλλον του, είναι ότι επιθετικά οι “κίτρινοι” έχουν δυνατότητες, όμως, αμυντικά εμφανίζουν κενά. Με δεδομένο ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο μεταγραφές δεν γίνονται, εκείνο που θα επιχειρήσει άμεσα είναι να ταιριάξει τους παίκτες σε ένα τέτοιο σύστημα, που να αυξηθούν οι αλληλοκαλύψεις, ώστε να μην δέχονται εύκολα φάσεις οι “κίτρινοι”, όταν αμύνονται. Αν αυτό καταστεί εφικτό, θα φανεί στον αγωνιστικό χώρο.
Το κυριότερο πλεονέκτημα του Ένινγκ είναι ότι οι παίκτες γνωρίζουν ότι σε αυτή τη φάση θα αξιολογηθούν από τον ίδιο, καθώς η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου δεν αργεί. Αυτό σημαίνει ότι και οι ίδιοι θα θέλουν να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να μην χάσουν τη θέση τους. Μονόδρομος, επομένως, θα είναι γι’ αυτούς να συνεργαστούν μαζί τους όσο το δυνατόν καλύτερα.
Τα υπόλοιπα στο γήπεδο…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.