Ευχή και Κατάρ(α)

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει για την προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας να ξαναγίνει ΟΜΑΔΑ και να εμφανιστεί στα γήπεδα του Κατάρ.
Δημοσίευση: 13/10/2019 - 18:54
Η Εθνική ομάδα μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας κατάντησε πειραματόζωο στα χέρια παραγόντων, προπονητών και ποδοσφαιρστών που κατά καιρούς την υπηρέτησαν.

Οι άνθρωποι της ΕΠΟ έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο με τις επιλογές τους, τις περισσότερες από τις οποίες αρνήθηκαν και οι ίδιοι να στηρίξουν!

Και σήμερα φτάσαμε να έχουμε για ομοσπονδιακό προπονητή τον Ολλανδό Τζον Φαντ Σχιπ. Τον προπονητή με το φτωχότερο βιογραφικό από την εποχή του Ότο Ρεχάγκελ.

Έναν προπονητή που προέρχεται πάντως, από μια σπουδαία σχολή ανάδειξης νέων ταλέντων και ενός πιστού ποδοσφαιρικού πλάνου που αγγίζει όλες τις ηλικίες μέχρι να φτάσει να εφαρμοστεί από την όποια μεγάλη ομάδα στην Ολλανδία.

Το τι θα κάνει στην Εθνική Ελλάδας θα το δούμε σύντομα. Ο αγώνας με την Ιταλία ήταν απλά η αρχή. Ένα ματς που δόθηκε με αξιοπρέπεια και χάθηκε λόγω έλλειψης ποιότητας στην τελική προσπάθεια.

Ακολουθούν η Βοσνία, η Αρμενία και η Φινλανδία. Αντίπαλοι δυνατοί και ικανοί να μας βάλουν δύσκολα, αλλά ο Φαντ Σχιπ το έχει πάρει απόφαση να προχωρήσει με τις αλλαγές που έχει στο μυαλό του και τις οπόιες μετέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του στη Nova.

Όμως όσα "μπράβο" κι αν δώσουμε στον Ολλανδό που κατάφερε να πείσει τους διεθνείς να παίξουν για το "εμείς" και όχι το "εγώ", αφομοιώνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα ορθολογικό αμυντικό πλάνο, άλλο τόσο πρέπει να του επισημάνουμε τον κίνδυνο να χαθεί στη... μετάφραση αλλοπρόσαλλων επιλογών.

Γιατί όποιος βρει λογική στη χρησιμοποίηση του Πασχαλάκη, ο οποίος δεν ήταν στις βασικές κλήσεις, αλλά ενσωματώθηκε στην αποστολή μετά τον τραυματισμό του Μπάρκα, ας μου την εξηγήσει.

Πέρυσι που ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ ήταν πραγματικός Σούπερμαν, δεν πήρε τις ευκαιρίες που έπρεπε στην Εθνική. Κι τώρα που έχασε την θέση του στον ΠΑΟΚ από τον Ζίφκοβιτς, την βρήκε στην Εθνική και μάλιστα στη Ρώμη κόντρα στην Ιταλία.

Επιπλέον ο Φαντ Σχιπ έχει στην ομάδα παίκτες από το πρωτάθλημα Ολλανδίας επειδή γνωρίζει τι κάνουν εκεί. Ναι, αλλά μήπως καταργεί βίαια κάθε είδους ιεραρχία, μια και παρακάμπτει σχεδόν μια γενιά ποδοσφαιριστών για να φτάσει στην επόμενη;

Όλα είναι μπροστά μας και θα τα δούμε. Μακάρι ο Ολλανδός να πετύχει εκεί που άλλοι συνάδελφοί του απέτυχαν. Μακάρι να καταργήσει την όποια ιεραρχία και να επαναφέρει στην Εθνική την πίστη, τον αλληλοσεβασμό, την πειθαρχία και το ομαδικό πνεύμα που τόσο έχουν λείψει.

Στο Ολίμπικο η προσπάθεια όλων βγήκε στον αγωνιστικό χώρο με συνέπεια στο αρχικό πλάνο. Η Εθνική μας πρέπει να χτίσει πρώτα την αμυντική της λειτουργία. Από αυτήν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004.

Αρκεί να βελτιώσει και την επιθετική της ικανότητα. Γιατί όταν κάνεις τρεις καθαρές φάσεις για γκολ απέναντι σε ιταλική άμυνα, αλλά δεν βάζεις κανένα, είναι απίθανο να πάρεις αποτέλεσμα.

Κι έτσι το πήραν οι Ιταλοί με ένα πέναλτι και ένα σουτ από μακρινή απόσταση, χωρίς καθαρή ευκαιρία μέσα στην ελληνική περιοχή!

Ευχή λοιπόν, η ανανεωτική λογική του Φαντ Σχιπ να αποφέρει καρπούς και αποτελέσματα από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια των προκριματικών του Μουντιάλ του Κατάρ.

Και... Κατάρ(α) να μη καταστρατηγείται η ιεραρχία στην ομάδα ακόμα και από τον ίδιο τον προπονητή με τις αποφάσεις του.

Διότι η δικαιοσύνη, η ισονομία και η ισότητα εντός των αποδυτηρίων παίζουν σημαντικό ρόλο στη συσπείρωση και στο ομαδικό πνεύμα που θέλει να υπάρχει μεταξύ των ποδοσφαιριστών.