“Όμηρος” της… κανονικότητας!

O Δημήτρης Καρύδας βρέθηκε στην media day του Ολυμπιακού και μεταδίδει το κλίμα και τις εντυπώσεις του, βάζοντας στην εξίσωση και τον παράγοντα #mexritelous.

Στον πηγαιμό για το ΣΕΦ και τη media day του Ολυμπιακού θα περίμενε κάποιος ότι θα συναντούσαμε μια βαριά ατμόσφαιρα. Τουλάχιστον, αν αυτή η άποψη βασιζόταν στα όσα γράφονται από δημοσιογράφους και τους λαϊκούς σχολιογράφους των social media τις τελευταίες μέρες. Στο καλύτερο απ΄ αυτά τα σενάρια ο Ολυμπιακός θα σωθεί μόνο αν κάνει 2-3 μεταγραφές ακόμη και στα χειρότερα η φετινή χρονιά στην Ευρωλίγκα είναι χαμένο στοίχημα πριν καλά καλά ξεκινήσει.

Η ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ πάντως ήταν εντελώς διαφορετική. Οι παίκτες γελούσαν με την καρδιά τους παίζοντας παιχνίδια κατ ΄απαίτηση των χορηγών, έλεγαν τις ατάκες τους με καλή διάθεση για τα promo της Nova, το βίντεο με το τρελό σουτ του Μπράντον Πολ που ευστόχησε έξω από τα όρια του αγωνιστικού χώρου και από το πλάι του τραπεζιού της γραμματείας έγινε viral στο διαδίκτυο. Μαγική εικόνα θα πει κάποιος κακόπιστος. ‘’Για τα μάτια του κόσμου’’ θα συμπληρώσει κάποιος άλλος.

Ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω. Η ατμόσφαιρα δεν απόπνεε τίποτε από τον ζόφο, την γκρίνια και τη μιζέρια των τελευταίων μηνών  της περασμένης καταστροφικής σεζόν. Ακόμη και αν μιλώντας πολιτικά ορθά ο Πρίντεζης προσπάθησε να υποβαθμίσει τα περσινά συμβάντα είναι δεδομένα ότι το σώμα του Ολυμπιακού κουβαλούσε ανίατες ασθένειες που του κόστισαν ακριβά. Ωραία και από μπάσκετ πως πάμε; Ο Μπλατ σε μια συζήτηση που είχαμε εκτός κάμερας ήταν ξεκάθαρος. Δεν έχει ‘’μετρήσει’’ ακόμη τις δυνατότητες της ομάδας αφού την είδε να συγκεντρώνεται μόλις πριν από λίγες μέρες και να βρίσκεται σε απαρτία για ελάχιστες προπονήσεις. Ο Μιλουτίνοφ έχει γυρίσει υπέρβαρος από την εθνική, ο Παπανικολάου ντεφορμέ και κουρασμένος, ο Μπάλτνγουιν ήταν τραυματίας και πάει λέγοντας. ‘’Δεν είναι δικαιολογίες όλα αυτά’’ είπε on camera. ‘’Η Ευρωλίγκα αρχίζει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι’’.

Η αλήθεια όμως για τον φετινό Ολυμπιακό που ούτως ή άλλως ξεκινάει με χαμηλά τα κεφάλια και στόχο την οκτάδα, όπως είπε ο Πρίντεζης δεν είναι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή αγωνιστική. Το δείγμα γραφής είναι μικρό και ασαφές. Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην κανονικότητα του. Μια κανονικότητα που έχει τα καλά της, έχει όμως και τα άσχημα της. Για την ώρα σκέψεις για προσθήκες ή αλλαγές παικτών δεν υπάρχουν. Και ας μου επιτραπεί –χωρίς να παίζει κανένα απολύτως ουσιαστικό ρόλο- η άποψη μου να συμφωνήσω όχι μόνο γιατί η ομάδα δεν έχει δοκιμαστεί στα σοβαρά και σε αγώνες που μετράνε.

Κυρίως, γιατί τις γρήγορες αλλαγές ή τις προσθήκες τις πρεσβεύει η απλή κλασική οπαδική λογική. “ας βάλουν ένα εκατομμύριο παραπάνω οι Αγγελόπουλοι”, λέει αυτή τη στιγμή ο μέσος φίλαθλος της ομάδας. Είναι ο ίδιος που αν οι Αγγελόπουλοι έβαζαν δύο έξτρα εκατομμύρια θα ζητούσε πάλι να βάλουν κάτι παραπάνω. Κουμάντο στην τσέπη τους κάνουν οι ίδιοι και αυτοί αποφασίζουν. Ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι φίλαθλοι.

Για την ώρα έχουν κατορθώσει να βάλουν μια τάξη στο οικονομικό χάος της προηγούμενης σεζόν. Ξεχρέωσαν τον Τίμα, τον Στρέλνιεκς και τους περισσότερους ξένους. Έκαναν διακανονισμούς των οφειλών με τους πρωτοκλασάτους Έλληνες. Επιστροφή στην κανονικότητα με άλλα λόγια.  

Όποιος διάβασε μέχρι εδώ θα βγάλει το λάθος συμπέρασμα ότι υπάρχουν μόνο καλά νέα για τον Ολυμπιακό. Κάπου εδώ οφείλουμε να θυμηθούμε ότι ο Ολυμπιακός δεν παίζει πια στη Basket League. Οι Αγγελόπουλοι ποτέ δεν εξήγησαν επαρκώς δύο πράγματα: Τα προβλήματα της περσινής χρονιάς και την απόφαση τους για τον εκούσιο υποβιβασμό στην Α2. Ακόμη και στην πρόσφατη εκδήλωση για την παρουσίαση της φανέλας έκαναν μια άκομψη ντρίμπλα όταν υποβλήθηκε η πρώτη σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο.

“Δεν είμαστε εδώ για να συζητήσουμε απόψε αυτά τα θέματα”. Και έκοψαν μαχαίρι τη διάθεση για ένα μπαράζ ερωτήσεων που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούσε. Είναι προφανές ότι δεν θέλουν να τοποθετηθούν δημόσια για κανένα απ΄ αυτά τα ζητήματα και εικάζω ότι θα περάσει πολύς καιρός πριν το κάνουν, κάτι που συνιστά όχι μια έξυπνη ντρίμπλα αλλά ένα τεράστιο επικοινωνιακό λάθος. 

Οι ίδιοι όπως μαθαίνω αρέσκονται να λένε ότι ο Ολυμπιακός με την απόφαση του έγραψε ιστορία. Και όπως πληροφορήθηκα είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι που κανείς χορηγός δεν εγκατέλειψε την ομάδα αλλά έμειναν όλοι στο πλευρό της με εξαίρεση ένα “παγωμένο” (αλλά όχι ακυρωμένο) τηλεοπτικό συμβόλαιο που μπορεί δυνητικά να ξαναμπεί σε ισχύ αν η ομάδα επιστρέψει του χρόνου στη Basket League; Επιστροφή στη Basket League; Οταν στον Ολυμπιακό ενημερώθηκαν πριν από μερικές μέρες για την αλλαγή των μελών της “μισητής” ΚΕΔ αρκέστηκαν σε ένα λιτό σχολιασμό.

“Ούτε σε δέκα χρόνια δεν θα ξαναγυρίσουμε μετά απ΄ αυτό. Θα πάμε να παίξουμε δέκα χρόνια στην Αδριατική”. Στην Αδριατική πάντως, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές δεν θέλουν την ομάδα ακόμη και αν ο Ολυμπιακός δεσμευτεί ότι θα παίζει εκεί όχι για τα επόμενα δέκα χρόνια αλλά… ισόβια. Και την απόφαση της Αδριατικής λίγκας υποστηρίζει ακράδαντα (αυτό αποτελεί μια μίνι έκπληξη) και η Ευρωλίγκα! Οπότε ο Ολυμπιακός είναι στην ουσία όμηρος της ελληνικής κανονικότητας του.

Είναι απορίας άξιο γιατί πίστευαν τα ψηλά κλιμάκια της ομάδας ότι η αλλαγή των μελών της ΚΕΔ θα γινόταν σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ούτε είχε, ούτε θα έχει τη διάθεση να ικανοποιήσει παρόμοια αιτήματα. Όπως γράψαμε όταν άρχισε να ξετυλίγεται το σίριαλ του #mexritelous ο 80χρονος πρόεδρος της ομοσπονδίας μειδίασε με σημασία και νόημα.

Μετράει ήδη τα τελευταία 15 χρόνια τρεις ανακοινώσεις (μια από τον Σωκράτη Κόκκαλη και δύο από τον Παναγιώτη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο) που τον κατονομάζουν ως υπεύθυνο προεδρικών αποχωρήσεων και ενός υποβιβασμού. Στη δική του λογική είναι ο απόλυτος νικητής και συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι με τους δικούς του όρους. Ειδικά από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός δεν δείχνει καμία σοβαρή διάθεση να βρει ένα σοβαρό αντιπολιτευτικό σχήμα και να “ρίξει” τον Βασιλακόπουλο από τον θρόνο του στις εκλογές του επόμενου καλοκαιριού. 

Αντί της μοναδικής σοβαρής και ενδεδειγμένης μεθόδου τα δύο αδέλφια επέλεξαν να παίξουν στην Α2, πήραν μια απόφαση που θα τους συνοδεύει στον αιώνα τον άπαντα και η οποία φανερά δεν οδήγησε σε καμία αλλαγή σκηνικού, καθεστώτος, ούτε καν σε μια εφήμερη νίκη εντυπώσεων. Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει ποια θα είναι η κανονικότητα του Ολυμπιακού όσον αφορά στην Ελληνική πραγματικότητα όχι τα επόμενα δέκα χρόνια αλλά το καλοκαίρι του 2020. Με τον δρόμο διαφυγής στην Αδριατική λίγκα κλειστό και την “αναπτυξιακή” ομάδα στην Α2 οι επιλογές δεν είναι πολλές.

Ή θα συνεχίσουν να διατηρούν δύο ομάδες και να απέχουν από τα δρώμενα στο ελληνικό μπάσκετ ή θα κάνουν προσπάθεια επιστροφής στη Basket League. Άλλωστε, και στις δύο κατηγορίες του ελληνικού μπάσκετ τους διαιτητές τους ορίζει η ίδια ακριβώς ΚΕΔ. Η ΚΕΔ του Βασιλακόπουλου που κατά τη λαϊκή ρήση “άλλαξε τα ρούχα της και τα έβαλε….αλλιώς” μετά τις πρόσφατες αλλαγές. Το #mexritelous κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα κακοφτιαγμένο πυροτέχνημα. Και οι μετριοπαθείς φίλαθλοι του Ολυμπιακού (όχι εκείνοι που τα δύο αδέλφια βρήκαν ως δεκανίκι πριν μερικούς μήνες) μάλλον έχουν ήδη διαχωρίσει τη θέση τους.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.