Παραμένει αποτελεσματικός, δουλεύει για τη διάρκεια

O Kωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για την πρεμιέρα του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα και τη ρεβάνς με τη Σλόβαν.

Με γκολ των Σφιντέρσκι, Μίσιτς, ο ΠΑΟΚ νίκησε στη – σχεδόν – γεμάτη Τούμπα τον Παναιτωλικό 2-1 (90’ Ντάλτσιο) παρουσιάζοντας ένα πολύ καλό πρόσωπο στο πρώτο ημίχρονο κι ένα νωθρό στο ξεκίνημα και στο τέλος του δεύτερου. Εδώ και μια … δωδεκαετία ο «Δικέφαλος» του Βορρά έχει ξεχάσει να χάνει στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Έχει ξεχάσει να χάνει γενικώς στο πρωτάθλημα όπου αγνοεί την ήττα για – σχεδόν – ενάμισο χρόνο τώρα. 

Το ζητούμενο λοιπόν, έχοντας κατά νου και τον αγώνα με τη Σλόβαν Μπρατισλάβα την προσεχή Πέμπτη για τα πλέι οφ του Europa League, ήταν η παρουσίαση μιας ενδεκάδας που αφ’ ενός θα έφερνε εις πέρας την αποστολή της κατάκτησης των τριών βαθμών κόντρα σ’ ένα νέο και φέρελπι αντίπαλο κι αφετέρου θα άφηνε εκτός ποδοσφαιριστές που είχαν μετάσχει και στις τέσσερις διαδοχικές αγωνιστικές υποχρεώσεις που είχαν προηγηθεί. Και τα δυο πραγματοποιήθηκαν. 

Ντόουγκλας, Λημνιός, Σφιντέρσκι στο αρχικό σχήμα αντί των Ελ Καντουρί, Ζαμπά και Άκπομ, αλλαγή ο Μπίσεσβαρ με τη συμπλήρωση μιας ώρας και προοδευτικά τον Ολλανδό ακολούθησαν οι Σφιντέρσκι, Άκπομ. Έτσι, ο Αμπέλ Φερέιρα «φρέσκαρε» την ομάδα του και παράλληλα έστειλε τα … μηνύματά του. Άλλωστε, για όλους όσοι δεν παρακολούθησαν τα λεγόμενά του στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το τέλος της αναμέτρησης καλό θα ήταν ν’ αφιερώσουν λίγο χρόνο προκειμένου να κατανοήσουν το σκεπτικό και τους στόχους που έχει θέσει ο 41χρονος τεχνικός σ’ αυτήν τη νέα πρόκληση της καριέρας του. 

Ωστόσο, δεν είναι κάτι εύκολο ή απλό για μια ομάδα που «μεγάλωσε» με το 4-2-3-1 να προσπαθεί να εμπεδώσει, ν’ αφομοιώσει και ν’ αποδώσει στο 4-4-2 που ναι μεν δίνει περισσότερα πράγματα σε μια ομάδα αλλά έχει και μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον κάθε έναν ποδοσφαιριστή. Το τί δίνει, το έδειξε ο ΠΑΟΚ την περασμένη Κυριακή στο πρώτο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο η ομάδα του κ. Φερέιρα ήταν καθηλωτική και το μόνο που της έλειψε ήταν τα περισσότερα από το ένα γκολ. 

Το αρνητικό είναι ο εφησυχασμός, που – μάλλον – τη χαρακτήρισε με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου. Κάτι που στιγμάτισε την αγωνιστική του συμπεριφορά – όχι για πρώτη φορά – δίνοντας στον αντίπαλο το περιθώριο να πάρει μέτρα στο γήπεδο, να ελέγξει, έστω και προσωρινά, το κέντρο «μουντζουρώνοντας» την άρτια εικόνα του πρώτου μέρους. Χρειάστηκε η επέμβαση του Πορτογάλου τεχνικού, με την αντικατάσταση του Μπίσεσβαρ από τον Μίσιτς προκειμένου ο «Δικέφαλος» ν’ ανακτήσει τον έλεγχο και να φτάσει στο δεύττερο γκολ με τον Κροάτη μέσο. 

Μια κίνηση που είχε να κάνει και με τη … «φρεσκάδα» που θέλει να έχει ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός την Πέμπτη για τον δεύτερο αγώνα με Σλόβαν Μπρατισλάβα στα πλέι οφ του Europa League αλλά πρωτίστως για να διορθώσει αυτά που έβλεπε να μην πηγαίνουν καλά στον άξονα. Γι’ αυτό και τράβηξε αριστερά τον Πέλκα, εκεί που αγωνιζόταν ο Μπίσεσβαρ, βάζοντας τον Μίσιτς στον άξονα πίσω από τον Σφιντέρσκι όμως με σαφείς οδηγίες να εκμεταλλευτεί το αριστερό άκρο της αγρινιώτικης ομάδας, εξ ου κι οι διαδοχικές προωθήσεις του Κροάτη στη συγκεκριμένη περιοχή, από την οποία προήλθε και το δεύτερο γκολ. 

Σχεδόν στην ίδια λογική ήταν κι οι άλλες δυο κινήσεις από τον πάγκο με τις εισόδους των Άκπομ – Ζαμπά στο 67’ και στο 78’ αντί των Σφιντέρσκι – Πέλκα αντίστοιχα. Δηλαδή, ναι μεν η πραναφερθείσα «φρεσκάδα» αλλά κι ένα «μήνυμα» στον Βρετανό και τον Βραζιλιάνο που εσχάτως η απόδοσή τους είναι κατώτερη των δικών τους – υψηλότερων – στάνταρντ. Η εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι η κακή ψυχολογία μετά τον αποκλεισμό από το Champions League ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που περιορίζεται στους συγκεκριμένους δυο απλώς ο κάθε ένας το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν αντίστοιχο του πρώτου στο δεύτερο ημίχρονο. 

Δηλαδή «μύριζε» εφησυχασμό κι ο ΠΑΟΚ το «πλήρωσε» με το γκολ του Ντάλτσιο, ένα ακόμη στα τελευταία ματς που «χρεώνεται» η άμυνα της ομάδας εμφανίζοντας συμπεριφορές παράταιρες για τα δικά της υψηλά δεδομένα. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Το παρών και το μέλλον έχουν να κάνουν με την προοπτική της Ευρώπης. Μετά τις χαμηλές «πτήσεις» των τελευταίων ετών η πρόκριση μοιάζει πιο απαιτητική από ποτέ για μια … πληθώρα λόγων, αγωνιστικών και μη. Είτε αυτό είναι η ψυχολογία, είτε η ανάγκη συγκέντρωσης βαθμών στην ειδική βαθμολογία της UEFA που θα δώσει ένα καλύτερο πλασάρισμα στην οποιαδήποτε κλήρωση μετάσχει ο «Δικέφαλος» του χρόνου, είτε για την οικονομική ισορροπία της ομάδας στις αυστηρές συνθήκες που έχει θέσει η διοργανώτρια αρχή για τους ισολογισμούς τους. 

Πολλώ δε περισσότερο από τη στιγμή που ο αντίπαλος δεν είναι ένα εμπόδιο που φαντάζει δυσθεώρητο. Με την αρωγή του κόσμου που θα κατακλύσει το γήπεδο της Τούμπας την Πέμπτη το βράδυ, την ποιότητα και την ικανότητα που ήδη έχουν βγάλει στο χορτάρι αλλά με δεδομένη την ανάγκη για μεγαλύτερη διάρκεια και συγκέντρωση από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό του επικείμενου αγώνα. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια … 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.