Το… VARόμετρο ήταν θετικό

To VAR μπήκε στη ζωή μας κι ο Αποστόλης Λάμπος αποσαφηνίζει όλα όσα είδαμε και δεν είδαμε. Γιατί παρά τα λάθη το πρόσημο της πρεμιέρας ήταν θετικό;

Το 61ο πρώτο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας ξεκίνησε με τη μεγαλύτερη καινοτομία της ιστορίας του. Τη χρήση του Video Assistant Referee. Τί συνέβη επί της ουσιάς; Διορθώθηκε μια κατάσταση που ζημίωνε πρωτίστως το άθλημα, δευτερευόντως τους διαιτητές και κατ’ επέκταση το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Με την είσοδο της τηλεόρασης στο ποδόσφαιρο άπαντες είχαν τη δυνατότητα στην επαναληπτική προβολή των φάσεων πλην των διαιτητών. Πλέον και εκείνοι έχουν αυτή την ευκαιρία και θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν αφενός για να διευκολύνουν το έργο τους (χωρίς κατάχρηση φυσικά) και αφετέρου για να αποδοθεί μεγαλύτερη δικαιοσύνη σε ένα άθλημα με κανόνες ώστε να διορθώνονται τα ΕΞΟΦΘΑΛΜΑ λάθη.

Οι τέσσερις περιπτώσεις που μπορεί να εξετάζει ο VAR είναι για:


– Γκολ/ όχι γκολ
– Πέναλτι/ όχι πέναλτι
– Απευθείας κόκκινη κάρτα ή όχι
– Ταυτοποίηση κάρτας

Στην Ελλάδα της διχογνωμίας, το VAR προσθέτει έξτρα αλατοπίπερο στην καθημερινότητά μας.Δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό. Ήδη από την πρώτη κιόλας αγωνιστική του νέου εγχειρήματος σχεδόν τα είδαμε όλα. Είδαμε τη σωστή χρήση του VAR, είδαμε και τη λανθασμένη χρήση του VAR. Πάμε να δούμε αναλυτικά τί συνέβη.

Λαμία-Παναθηναϊκός

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, η ιστορική πρεμιέρα του VAR έγινε στο ματς της Λαμίας απέναντι στον Παναθηναϊκό. Εκεί όπου μια εξόφθλαμη παράβαση πέναλτι η οποία διέφυγε της προσοχής του διαιτητή διορθώθηκε με τη χρήση του VAR. 

Στο ίδιο παιχνίδι ο VAR έστειλε τον διαιτητή να δει περίπτωση απευθείας κόκκινης κάρτας σε προβολή του Μακέντα σε πόδι αντιπάλου. Ο VAR τόνισε στον διαιτητή πως ενδέχεται να υπάρχει περίπτωση απευθείας κόκκινης κάρτας. 

Ο διαιτητής είδε τη φάση και έκρινε πως το μαρκάρισμα δεν ήταν για αποβολή. Αυτή η περίπτωση επειδή ενέχει το υποκειμενικό κριτήριο σηκώνει (σήκωνε πάντα και θα εξακολουθεί να σηκώνει) διαφωνίες. Ωστόσο δόθηκε η δυνατότητα στο διαιτητή να έχει μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναδεί τη φάση, κάτι που μέχρι την… Παρασκευή δε συνέβαινε.

Νωρίτερα στο ματς, ο VAR έκρινε πως δεν υπήρχε κάτι το επιλήψιμο σε χέρι του Βύντρα στην περιοχή της ομάδας του ώστε να στείλει τον διαιτητή στην οθόνη να ξαναδεί τη φάση για να έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Επειδή πρόκειται για χέρι εντός περιοχής, θα έπρεπε ο VAR να έχει στείλει τον διαιτητή στην οθόνη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στην εξέλιξη της φάσης σημειώθηκε γκολ στην αντίπαλη περιοχή.

Άρης-ΟΦΗ

Στο Βικελίδης είχαμε χρήση VAR μόνο σε μία περίπτωση για ένα μαρκάρισμα του Δεληζήση, για το οποίο δόθηκε η ευκαιρία στον διαιτητή να επανεξετάσει αν υπήρχε περίπτωση απευθείας κόκκινης κάρτας, κάτι το οποίο δε συνέβη με τον διαιτητή να αρκείται στην κίτρινη.

Στο ίδιο ματς στο 90ό λεπτό ο Νάστος τραβά από τον ώμο τον Ιντέγε κι ενώ εκείνος φαίνεται πως θα ήταν ικανός να κάνει επαφή με τη μπάλα. Ο VAR δεν θεώρησε πως υπήρχε παράβαση ώστε να στείλει τον διαιτητή στην οθόνη. Εδώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να είχε άποψη για τη φάση ο ίδιος ο διαιτητής θεωρώντας πως δεν υπήρχε κάτι το επιλήψιμο ώστε να το ξαναδεί, δηλαδή πως το τράβηγμα δεν ήταν αυτό που καθιστά μια εξόφθαλμη παράβαση πέναλτι.

Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης

Στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ο διαιτητής υπέδειξε πέναλτι για χέρι παίκτη του Αστέρα Τρίπολης χωρίς να συμβουλευτεί τον VAR καθώς είχε πολύ καλή θέση για να διακρίνει άμεσα την παράβαση. 

Στη φάση που σήκωσε την περισσότερη συζήτηση για τη χρήση του VAR με το τράβηγμα του Ελ Αραμπί στον Μπαράλες στο 80ό λεπτό, ο VAR ορθώς έστειλε τον διαιτητή στην οθόνη για μια δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση που έχασε τη φάση, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ο operator στο Van του VAR δεν του έδωσε όλα τα διαθέσιμα replay για λόγους που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του εγχειρήματος στο Var Van. H NOVA άλλωστε διευκρίνισε τον τρόπο που λειτουργεί το VAR σε κείμενο που μπορείτε να διαβάσετε στο παρόν link.

Ατρόμητος-ΑΕΛ

Στο Περιστέρι ο VAR έστειλε δύο φορές τον διαιτητή στην οθόνη ώστε να τσεκάρει δύο περιπτώσεις που ο ίδιος θεώρησε ότι ίσως υπήρχε κάτι το επιλήψιμο μες την περιοχή. Στην πρώτη περίπτωση του Μόρα ορθώς έδειξε παίζετε, οπότε δε μιλάμε για μια εξόφθαλμη παράβαση που διέφυγε της προσοχής του διαιτητή και ίσως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Στη δεύτερη περίπτωση, στο σπρώξιμο του Μπάλλα στον Μανούσο, ο διαιτητής έκρινε πως υπήρχε παράβαση, κάτι που σημαίνει ότι είχε χάσει τη φάση και άρα ο ίδιος θεωρητικά διόρθωσε ένα δικό του λάθος. 

Πανιώνιος-Βόλος

Στη Νέα Σμύρνη είχαμε ένα παράδειγμα στο οποίο έγινε πολύ σωστή χρήση του VAR. Στο 2-0 του Μουνίθ, ο Ισπανός χαφ φεύγει στην κόντρα επίθεση με τον δεύτερο βοηθό να θεωρεί πως υπάρχει οφσάιντ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οφείλει να πει στον διατητή τη λέξη “delay” καθώς επρόκειτο για μια υποσχόμενη για γκολ επίθεση και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήτισης. 

Ορθώς λοιπόν άφησαν τη φάση να εξελιχθεί καθώς η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Ο βοηθός υπέδειξε το οφσάιντ, ωστόσο ο VAR έδωσε τη δεύτερη ευκαιρία στο διαιτητή να επανεξετάσει τη φάση ώστε όποια απόφαση παρθεί να είναι σωστή. Από τα replay ο διαιτητής διέκρινε ότι ο Μουνίθ καλυπτόταν και έδειξε σέντρα παίρνοντας τη σωστή απόφαση. 

Στα ματς της ΑΕΚ με την Ξάνθη και του ΠΑΟΚ με τον Παναιτωλικό δε χρειάστηκε να γίνει χρήση του VAR.

Συμπερασματικά

Το VAR μπήκε στη ζωή μας και ήδη είδαμε τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει στη δικαιοσύνη του αθλήματος. Έγιναν καποια λάθη τα οποία θα πρέπει αγωνιστική με την αγωνιστική να διορθωθούν ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό θετικό αποτέλεσμα. Είδαμε για πρώτη φορά κίτρινες και κόκκινες κάρτες σε ανθρώπους στους πάγκους των ομάδων οι οποίοι διαμαρτύρονταν στους διαιτητές.

Είδαμε επίσης τους διαιτητές να μιλούν κάποιες φορές στην ενδοεπικοινωνία με τους VAR για τα λεγόμενα check και εν συνεχεία να συνεχίζουν το παιχνίδι και αφού ο VAR είχε διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε κάποιο λάθος αλλά έπρεπε να το διευκρινίσει πριν προχωρήσει. Αυτό είναι κάτι που με την πάροδο του χρόνου θα γίνεται πιο αυτοματοποιημένα και ύστερα από αρκετή εξάσκηση των διαιτητών στο νέο αυτό εγχείρημα και μέσω των παιχνιδιών και μέσω συνεχούς εκπαίδευσης.

Το VAR έχει μπει στο ελληνικό ποδόσφαιρο μόνο για να βοηθήσει. Το θέμα είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χώρο να επιδείξουν την απαραίτητη σύνεση και υπομονή ώστε οι διαιτητές να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Τα όποια λάθη θα τα κρίνουν οι αρμόδιοι και θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Πάντως ήδη από την πρώτη κιόλας αγωνιστική οι περιπτώσεις στις οποίες διορθώθηκαν εξόφθαλμα λάθη ήταν περισσότερες, βοηθώντας έτσι την εξέλιξη των αναμετρήσεων.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.