Σωκράτη – Κώστα, όχι άλλο κώνειο!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει για την Εθνική που αναζητά τον… πάτο του βαρελιού και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τον βρει.

Είναι σίγουρο ότι κανείς δεν περίμενε να δει το ματς της Ελλάδας με το Λιχτνεστάιν, στο ντέρμπι… ουραγών του 10ου ομίλου, για να βγάλει συμπεράσματα για την δεκαήμερη δουλειά του Τζον Φαντ Σχιπ. 

Φυσικά και το τελικό 1-1 εντείνει την απογοήτευση, αλλά όταν έχεις δύο δοκάρια, ένα ακυρωθέν τέρμα και κάποιες φάσεις που δεν μετατρέπεις σε γκολ, τότε ακόμα και μια ομάδα επιπέδου Λιχτενστάιν θα σου… θυμίσει τι σου έκαναν τα Φερόε το 2014 και το 2015 με τις δύο σερί ήττες. 

Κοινό σημείο αυτών των αποτελεσμάτων το κεντρικό αμυντικό δίδυμο Παπασταθόπουλου – Μανωλά. 

Χθες ο Σαλάνοβιτς έφυγε στο 85΄ κάτω από την σέντρα ως άλλος… Γιουσέιν Μπολτ, άφησε τα στόπερ της Άρσεναλ και της Νάπολι αρκετά μέτρα πίσω και πλάσαρε ιδανικά τον Μπάρκα για να «κλέψει» το Λιχτενστάιν τον πρώτο του βαθμό στη διοργάνωση.

Σε μια φάση που ο Μανωλάς του φώναξε “μπουουου” μήπως και τον… τρομάξει!

Στο 0-1 από τα Ν. Φερόε στο Καραϊσκάκη (14/11/14) το κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν των Μανωλά – Μόρα και στο 2-1 στο Τόρσφλουρ ήταν των Παπασταθόπουλου – Μανωλά, όπως και χθες. 

Είναι προφανές ότι μετά την αποχώρηση του Καραγκούνη (2014) και του Κατσουράνη (2015) από την Εθνική, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ανέλαβε μεν τον ρόλο του ηγέτη, χωρίς να διαθέτει όμως την ικανότητα να το πράξει.

Μπορεί ο Μανωλάς με τον Σωκράτη να είναι από τα κορυφαία στόπερ στην Ευρώπη, να έχουν κάνει σπουδαία πράγματα στη Γερμανία, την Αγγλία και την Ιταλία, αλλά στην Εθνική δεν μπορούν να… δέσουν για τα καλά ως δίδυμο! 

Επιπλέον δεν φαίνεται να έχουν πλησιάσει κάποιον από τους τόσους προπονητές των τελευταίων τριών ετών για να τους πουν με την τόση εμπειρία που διαθέτουν δύο-τρία πράγματα για την ομάδα. 

Ότι δηλαδή, «θα είμαστε καλύτερα αν έχουμε τον «τάδε» τερματοφύλακα στα γκολπόστ, ή τον «δείνα» αμυντικό χαφ μπροστά μας». Ότι «μας λείπει η ποιότητα στη δημιουργία και την εκτέλεση, άρα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού και να μην πειραματιζόμαστε αλλιώς». 

Διότι αν ο Μανωλάς κι ο Παπασταθόπουλος χρειάζονται προπονητή (οποιονδήποτε προπονητή) για να μη δέχονται γκολ από τα Φερόε κι από το Λιχτενστάιν, τότε είναι πραγματικά κρίμα για ότι έχουν πετύχει ως τώρα στην καριέρα τους! 

Το είχα γράψει και τότε που ο Σωκράτης βγήκε και ξεσπάθωσε κατά του Άγγελου Αναστασιάδη. Ότι μια κανονική ομοσπονδία κι όχι αυτή η ΕΠΟ του Γραμμένου, θα έπρεπε να έχει ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ τον Παπασταθόπουλο και τον Μανωλά που απαίτησαν την απόλυση του προπονητή. 

Όσο δίκιο και να είχαν, έπρεπε να το εκφράσουν στα… ενδότερα και όχι δημοσίως. Αλλά αφού η ΕΠΟ τους έκανε το χατίρι χωρίς να τους υποβάλει στα προβλεπόμενα από τον εσωτερικό κανονισμό, τότε ας πορευτεί μέχρι εκεί που θα βρει… πάτο στο βαρέλι. Αν βρει…

Σχετικά με τον Φαντ Σχιπ τώρα, ένα σχετικά ασφαλές συμπέρασμα θα υπάρχει στα μάτια όλων μετά την ολοκλήρωση αυτής της προκριματικής διαδικασίας κι αφού περάσουμε πρώτα από την Ιταλία (12/10), υποδεχθούμε την Βοσνία (15/10), ταξιδέψουμε στην Αρμενία (15/11) και φιλοξενήσουμε την Φινλανδία (18/11).

Τέσσερα δυνατά τεστ τα οποία θα δοθούν χωρίς τον τραυματία Φορτούνη, αλλά ελπίζουμε με τον Μάνταλο και τον Πέλκα σε καλύτερη κατάσταση από την τωρινή, καθώς και τον Μήτρογλου σε on fire διάθεση, προερχόμενος από το ολλανδικό πρωτάθλημα.

Ωστόσο ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι η διάθεση υπήρχε και ήταν διάχυτη στο «παγωμένο» και χθες ΟΑΚΑ. Διάθεση ναι, ποιότητα όμως και πλάνο όχι και τόσο, αλλά αυτοί είμαστε και για να έρθουν οι επιτυχίες πρέπει να λειτουργήσουμε ως ομάδα και όχι ως πρόσωπα.

Οι Έλληνες διεθνείς –παλιοί και νέοι- γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι μετά από τόσες αλλαγές προπονητών «το κρίμα πέφτει πλέον στον λαιμό τους». 

Είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές –και κυρίως οι παλιοσειρές- έχουν ξενερώσει με τις αποφάσεις και τις ενέργειες της διοίκησης της ΕΠΟ, αλλά επειδή το πράγμα έφτασε στο… αμήν, κάποιος πρέπει να βγει μπροστά.

Ο Φαντ Σχιπ πάντως, κατάλαβε σύντομα που ήρθε και τι πρέπει να γίνει και το είπε ξεκάθαρα πριν το χθεσινό ματς.  

Ότι δηλαδή, οι διεθνείς οφείλουν «να μην έρχονται απλά για να επιστρέψουν για λίγες μέρες στην Ελλάδα και να δουν την οικογένειά τους» και πως η Εθνική «πρέπει να είναι για αυτούς προτεραιότητα, να αφήσουν στην άκρη το εγώ και βέβαια να δουλέψουν σκληρά για να έρθουν τα αποτελέσματα».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.