«Χειροπέδες» στον Σατοράνσκι

Η Τσεχία είναι ομάδα-μοντέλο, με απαράμιλλη ομοιογένεια και συνοχή, αλλά δεν διαθέτει το ταλέντο για να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά εφόσον η μπάλα φύγει από τα χέρια του απόλυτου ηγέτη της. Ο Γιώργος Συρίγος αναλύει.

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η Εθνική μπάσκετ ψάχνει τρόπο να λύσει τα προβλήματά της μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, με στόχο να κάνει (τακτικά τουλάχιστον) το τέλειο παιχνίδι απέναντι στην Τσεχία.

Δεν αρκεί απλή νίκη για να προκριθεί στους «8» του Μουντομπάσκετ. Χρειάζεται και διαφορά 12 πόντων απέναντι στην ομάδα που καθοδηγεί μαεστρικά ο Τόμας Σατοράνσκι κι αυτό καθιστά αυτόματα τον αντίπαλό μας ως το ξεκάθαρο φαβορί της αναμέτρησης.

Το γεγονός ότι οι Τσέχοι καλούνται να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα τους κατάσταση, αφού η πίεση και το άγχος «συντροφεύουν» πάντα αυτόν που έχει τις πιθανότητες υπέρ του, δεν αλλάζει την μεγάλη εικόνα για τον Θανάση Σκουρτόπουλο και τους παίκτες του. Ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες άλλωστε, το δικό μας «πρέπει» είναι μεγαλύτερο.

Για το έλλειμμα στο μακρινό σουτ, τα αμφιλεγόμενα rotation με τους τρεις φόργουορντ στις θέσεις 2-3-4 και την αδυναμία της Εθνικής να βρει πρακτικές λύσεις στα θεμελιώδη αυτά ζητήματα, έχουν ειπωθεί και αναλυθεί σχεδόν τα πάντα.

 Άλλωστε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ήττα από τους Αμερικανούς, ο ομοσπονδιακός προπονητής προανήγγειλε αλλαγές, μιλώντας ευθέως για ταυτόχρονη παρουσία δύο «κοντών» στην πεντάδα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Πέρα απ’ αυτό, το τεχνικό επιτελείο καλείται να βρει απαντήσεις και στα μετόπισθεν, όπου όλα περιστρέφονται γύρω από τον Σατοράνσκι. Η Τσεχία είναι τόσο δεμένη σαν ομάδα που κάποιες φορές οι παίκτες της μοιάζουν να είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους με μια αόρατη κλωστή, αλλά ας μην γελιόμαστε.

Χωρίς τον γκαρντ των Σικάγο Μπουλς αλλάζουν τα πάντα. Μονάχα αυτός διαθέτει την ποιότητα, την ωριμότητα και την προσωπικότητα να κρατήσει με απόλυτη ασφάλεια στα χέρια του το τιμόνι. Κανείς άλλος στο τσεχικό ρόστερ δεν είναι ικανός να βρει επαρκή αντίμετρα όταν εκείνος θα βρεθεί στον πάγκο, ή αν κάτι δεν πάει καλά.

Πάνω σε αυτό το τελευταίο η Εθνική είναι ικανή να κάνει πολλά. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο αλλά και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης με τον Βαγγέλη Μάντζαρη, έχουν τόσο το μέγεθος όσο και το αμυντικό φίλτρο για να υπηρετήσουν ένα αμυντικό πλάνο που σαφώς εμπεριέχει ρίσκο, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα:

Δημιουργούμε ένα «τείχος» ανάμεσα στον Σατοράνσκι και τους υπόλοιπους τέσσερις, που θα υποχρεωθούν έτσι να κάνουν πράγματα που είναι ξεκάθαρα έξω από το ρεπερτόριό τους.

Θέλετε ένα παράδειγμα επ’ αυτού; Βάλτε το βίντεο του τελευταίου μας τεστ στο Ακρόπολις απέναντι στους Σέρβους και παρατηρείστε τον τρόπο με τον οποίο (ελλείψει του Σλούκα) ο Τζόρτζεβιτς απομόνωσε τον Καλάθη από την υπόλοιπη ομάδα, κόβοντάς την με αυτόν τον τρόπο στα δύο.

Αν πετύχουμε κάτι ανάλογο το πρωί της Δευτέρας με τον ηγέτη της Τσεχίας, θα έχουμε σίγουρα κάνει μια καλή αρχή.    


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.