Τα xGoals της ΑΕΚ (video, pic)

Τι θα έπρεπε να είχε πετύχει η ΑΕΚ στην Τρίπολη με βάση την επαναστατική μέθοδο των Expected Goals; Θα το μάθετε με ένα κλικ!

Πόσα γκολ έπρεπε να πετύχει η ΑΕΚ βάση των ευκαιριών που δημιούργησε στον αγώνα με τον Αστέρα στην Τρίπολη; Πόσα έπρεπε να δεχθεί από την ομάδα της Αρκαδίας; Ήταν εύστοχη η ομάδα του Νίκου Κωστένογλου; Ποια είναι η σύγκριση με τις επιδόσεις της Ένωσης στον αγώνα με την Ξάνθη; Λίγη υπομονή… Πριν αρχίσουμε να αναλύουμε όλα τα παραπάνω ας εξηγήσουμε τι είναι τα xGoals! 

Τι είναι τα xGoals;

Τα xGoals είναι η μονάδα μέτρησης των πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια για να γίνει γκολ. Ένα μακρινό σουτ απ’τη γωνία της περιοχής δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες για να γίνει γκολ με το πλασέ που κάνει ο επιθετικός σε κενή εστία αφού έχει περάσει τον τερματοφύλακα. Εφόσον λοιπόν οι ευκαιρίες δεν είναι ίδιες, δεν έχει και πολύ μεγάλο νόημα να μετράμε και να υπολογίζουμε τον αριθμό των τελικών, πόσες βρήκαν εστία, κτλ.

Το θέμα είναι η ποιότητα της κάθε τελικής, το πόσο καλές είναι οι ευκαιρίες μιας ομάδας και τα xGoals υπολογίζουν ακριβώς αυτό. Η Opta που υιοθέτησε από φέτος το μοντέλο, μέτρησε πάνω από 300.000 τελικές προσπάθειες, όλων των ειδών. Για κάθε τελική λαμβάνονται υπόψιν τουλάχιστον εννιά παράμετροι. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video. 

Η ΑΕΚ και ο παράγοντας xGoals

Λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα xGoals η ΑΕΚ στον αγώνα με τον Αστέρα ήταν… υπερβολικά εύστοχη. Με βάση τις ευκαιρίες που δημιούργησαν οι “κιτρινόμαυροι” θα έπρεπε να έχουν σημειώσει 1.11 τέρματα, ενώ παραβίασαν τρεις φορές την εστία των γηπεδούχων. Την ίδια στιγμή εύστοχος και με το παραπάνω ήταν και ο Αστέρας, με τους Αρκάδες να πετυχαίνουν δύο τέρματα, ενώ το Exprected Goals τους ήταν 0.91. 

Πάμε τώρα και στον αγώνα της ΑΕΚ με την Ξάνθη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, με την Ένωση να γνωρίζει την ήττα με 2-1. Οι ευκαιρίες ή οι προϋποθέσεις που είχε για να σκοράρει θα της απέφεραν 0.79 γκολ τη στιγμή που οι “κιτρινόμαυροι” πέτυχαν ένα. Η διαφορά με την πραγματικότητα είναι μικρή όπως αντιλαμβάνεστε με βάση τα νούμερα. 

Από την πλευρά της η Ξάνθη ήταν πάρα πολύ εύστοχη. Τα Expected Goals της ήταν 0.93 με τους Ακρίτες να σκοράρουν δύο φορές. 

Γίνεται αντιληπτό πως το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ με βάση τα xGoals είναι πως οι αντίπαλοί της πετυχαίνουν περισσότερα γκολ με λιγότερες ευκαιρίες που δημιουργούν. 

Δείτε την χαρακτηριστική φωτογραφία όσων αναλύσαμε παραπάνω: 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.