Της αμύνης τα παιδιά

Η άνετη και επιβλητική νίκη επί του Μαυροβουνίου στην πρεμιέρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου δεν αποτελεί αφετηρία για αχρείαστους πανηγυρισμούς και ατελείωτη παραφιλολογία, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καρύδα

Η εθνική ήταν πιο έμπειρη, πιο ποιοτική ομάδα και μόνο το όποιο τρακ ή μούδιασμα της πρεμιέρας μπορούσε να της δημιουργήσει πρόβλημα. Αυτό μόνο συν την πιθανότητα η ελληνική ομάδα να έβαζε η ίδια προβλήματα στον εαυτό της πυροβολώντας το…πόδι της. Προφανώς και υπάρχουν λόγοι να χαμογελάμε. Με τη διαφορά στο +30 (70-40) μερικά λεπτά πριν το τέλος και τη στιγμή που ο Σκουρτόπουλος άρχισε να ξεκουράζει τους βασικούς παίκτες όλα είχαν τελειώσει όμορφα και σωστά!

Τη διαφορά έκαναν δύο στοιχεία. Η εμπειρία των διεθνών και η άμυνα που εξόντωσε τα περισσότερα ατού των Μαυροβούνιων. Με την εθνική να αποδίδει από την αρχή άριστα στην άμυνα και να κάνει ένα πρώτο εικοσάλεπτο για τα βιβλία των ρεκόρ αφού δέχθηκε μόλις 16 πόντους την ώθηση της έδωσαν παίκτες όπως ο Μπουρούσης και ο Πρίντεζης. Ο αλάνθαστος –σχεδόν- επιθετικά Πρίντεζης σκόραρε 16 πόντους αστοχώντας μια όλη κι όλη φορά σε σουτ, ενώ ο Μπουρούσης είχε στιγμές που θύμισε την καλύτερη ίσως σεζόν της καριέρας του όταν αγωνιζόταν στη Λαμποράλ. Πέρασε δύο μαγικές πάσες στη μπέιζ λάιν και στην πλάτη της βοήθειας, έπαιξε παραπάνω από φιλότιμα άμυνα στον Βούτσεβιτς που έμεινε μόλις στους 12 πόντους που ενδεχόμενα για την επιθετική λειψυδρία των αντιπάλων μας μοιάζουν πολλοί αλλά είχε 6/14 σουτ.

Η εθνική δεν χρειάστηκε καν υπερβάσεις ή υπερβολές από τον Γιάννη Αντετκούνμπο και όταν στην εξίσωση μπήκε τελειώνοντας εντυπωσιακά φάσεις και ο Παπαγιάννης τότε η σεμνή τελετή ήταν φανερό πως θα λάμβανε γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες τέλος! Από τη στιγμή που η προαναφερόμενη τριάδα σκόραρε 43 πόντους απέναντι στη θεωρητικά δυνατή γραμμή των Μαυροβούνιων, τη front line τους είναι ξεκάθαρο ότι η ζυγαριά θα έγερνε προς την πλευρά μας. Την ίδια ώρα Μπιέλιτσα, Ντούμπλεβιτς, Βούτσεβιτς και Τοντόροβιτς είχαν όλοι μαζί 26 πόντους και δεν θυμάμαι πόσοι απ’ αυτούς μπήκαν όταν πια η διαφορά είχε εκτοξευθεί.

Η άμυνα της ελληνικής ομάδας αποτέλεσε ένα ισχυρό εφαλτήριο που κράτησε την ομάδα, της έδωσε ενέργεια ακόμη και καθαρό μυαλό όταν στην τελευταία κίνηση του αντίπαλου κόουτς το Μαυροβούνιο παρατάχθηκε σε άμυνα προσαρμογής ή χρησιμοποίησε άλλες μορφές ζωνών. Η αλήθεια είναι ότι το σουτ δεν το χρειαστήκαμε (6/17 τρίποντα, νούμερο ούτε καλό, ούτε άσχημο) ειδικά από τη στιγμή που είχαμε πολλούς τρόπους να τελειώνουμε φάσεις μέσα στη ρακέτα με ευκολία. Να κρατήσουμε και τις 13/15 βολές, νούμερο που συνιστά ραγδαία βελτίωση για μια ομάδα που στη διάρκεια της προετοιμασίας δεν σούταρε πλην σπανίων περιπτώσεων πάνω από 70% και να διαβάσουμε και μερικές γκρίζες ζώνες της στατιστικής.

– Οι Μαυροβούνιοι έκαναν τρία λιγότερα λάθη (12 έναντι 15). Τα 15 λάθη δεν είναι καταστροφή αλλά απέναντι σε μια άλλη ομάδα ενδέχεται να αποδειχθούν πολύ καθοριστικά. Χρήσιμο θα ήταν να μειωθούν.

– Το σύνολο των ριμπάουντ δείχνει ότι η εθνική μας πήρε 12 περισσότερα και πραγματικά υπήρχαν στιγμές που τα ψηλά κορμιά της ελληνικής πεντάδας μάζευαν τα ριμπάουντς σαν….στραγάλια. Αλλά στο τέλος οι Μαυορβούνιοι κατάφεραν να έχουν τέσσερα παραπάνω επιθετικά. Λογικό αφού είχαν πολύ περισσότερα άστοχα σουτ. Αλλά με 7 παραπάνω επιθέσεις (3 από τα λάθη και 4 από τη διαφορά στα επιθετικά) ενδέχεται ένα πιο κλειστό παιχνίδι να μας δημιουργήσει πρόβλημα. Και τα ριμπάουντ ήταν πρόβλημα επίσης σε όλη την προετοιμασία.

Για το μεγαλύτερο διάστημα των πρώτων 30 λεπτών ο Σκουρτόπουλος κατέφυγε και πάλι στην αγαπημένη λογική του των ψηλών πεντάδων με ένα γκαρντ και τέσσερις ψηλούς. Δείχνει να το εμπιστεύεται περισσότερο από σχηματισμούς με Καλάθη-Σλούκα παρέα αφού πρέπει να κάνει και οικονομία στους περιφερειακούς. Ο Σλούκας, πάντως, επέστρεψε πολύ ομαλά στην όλη διαδικασία και δείχνει ότι έχει ξεπεράσει στο 100% το πρόβλημα του.

Σε λιγότερο από 48 ώρες η εθνική θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σκληρή ομάδα, τη Βραζιλία, που μπορεί να μην είναι ποιοτικά πολύ ανώτερη του Μαυροβούνιου αλλά ενδέχεται να έχει τρόπους να βάλει πιο δύσκολα στην ομάδα μας. Η προσπάθεια μόλις άρχισε έγινε ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα αλλά το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι οι όμιλοι της πρώτης φάσης είναι πολλές φορές παγίδα. Αλλού και πολύ αργότερα θα κριθεί η προσπάθεια αυτής της ομάδας. Και εκεί θα δοκιμαστούν οι ικανότητες και οι αντοχές της.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.