«Αυτή δεν είναι Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ο Νίκος Γαβαλάς γράφει στο blog του στο novasports.gr από το Λάνγκενφελντ και την άποψη των κατοίκων του για την ενωμένη Ευρώπη...
Δημοσίευση: 24/06/2016 - 23:03
Αν μη τι άλλο, τους κατοίκους του Λάνγκενφελντ τους διακρίνει η ευγένεια. Σε αυτό το πανέμορφο χωριό των Άλπεων της επαρχίας Τιρόλ που απέχει 40 λεπτά από τα σύνορα με την Ιταλία, όλα κυλούν σε ήρεμους ρυθμούς, με τους αυστριακούς να σε χαιρετούν με χαμόγελο σε κάθε σου βήμα.
       
Πιάνοντας κουβέντα με έναν ευγενέστατο υπάλληλο του ξενοδοχείου όπου έχουμε καταλύσει στο Λάνγκενφελντ, ανακαλύψαμε την αγωνία που έχει ο μέσος αυστριακός για την «επόμενη ημέρα», όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη. Μάλιστα, μόλις έμαθε πως είμαστε Έλληνες, θέλησε να μας μεταφέρει την οργή του για τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να χειριστεί η Κυβέρνηση της χώρας του, το τεράστιο προσφγικό πρόβλημα.

«Δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τα σύνορα. Και να πρέπει εσείς, που έχετε τόσα οικονομικά προβλήματα να κρατάτε τόσους ανθρώπους στην Ελλάδα. Συγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι Ευρώπη, δεν είναι Ευρωπαϊκή Ένωση», μας είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως πολλοί συμπατριώτες του έχουν ανάλογη γνώμη. Μας ζήτησε να μην σχηματίζουμε άποψη για την Αυστρία και τους κατοίκους της μέσα από τις αποφάσεις των πολιτικών.

Πράγματι, η επικοινωνία με τους πολίτες των χωρών των οποίων επισκεπτόμαστε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, πάντα μας βοηθάει για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Φυσικά, το Brexit αποτελεί πια βασικό θέμα και στην Αυστρία, όπως και οι επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον στην καθημερινότητα των πολιτών της.

Οι κάτοικοι του Λάνγκενφελντ, πάντως, ξέχασαν για λίγο τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έζησαν το δικό τους «παραμύθι» στην τελευταία παράσταση της Εθνικής ομάδας της Αυστρίας στο Euro. Διότι ο Σεπφ που ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ των αυστριακών στην ήττα από την Ισλανδία με 2-1, είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής και ιδιαίτερα αγαπητός. Μάλιστα, ο πατέρας του είναι ταμίας στην τράπεζα του Λάνγκενφελντ.

Επόμενο ήταν η τηλεθέαση να κτυπήσει «κόκκινο» και να μοιάζει έρημη πόλη το Λάνγκενφελντ την ώρα διεξαγωγής του τελευταίου αγώνα της Αυστρίας στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας. Ενδεχομένως οι φωνές στους πανηγυρισμούς στo γκολ του Σεπφ να έφθασαν μέχρι τις χιονισμένες κορυφές της περιοχής.