Περί καλού ποδοσφαίρου

Στην Ελλάδα των εννέα εκατομμυρίων πρωθυπουργών, γιατρών και προπονητών, ο Αποστόλης Λάμπος προσπαθεί να διακρίνει τις δύο διαστάσεις του ποδοσφαίρου ώστε να μην διχαζόμαστε άδικα για την επιτυχία του Φερνάντο Σάντος.

Τα “μέσα” στο ποδόσφαιρο για να φτάσει κανείς στο σκοπό του ποικίλουν. Συνήθως ο κάθε προπονητής θα προσπαθήσει να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη (ναι και στην παράταση αν νικήσεις, νίκη θεωρείται. Ρωτήστε και όσους γύρισαν σπίτι τους) ανάλογα με το υλικό που διαθέτει. Δηλαδή τους ποδοσφαιριστές του. 

Η Πορτογάλια λοιπόν κατάφερε να πετύχει τον σκοπό της, με τον Φερνάντο Σάντος να να φτιάχνει “την καλύτερη δυνατή ομελέτα” με βάση “τα αυγά” που είχε. Από τη στιγμή που πέτυχε το σκοπό του, το επίθετο που συνοδεύει εκείνον και την ομάδα του είναι το “επιτυχημένος”. 

Οι haters και οι ονειροπόλοι της Βραζιλίας του Πελέ, της Μπαρτσελόνα του Μέσι και της Αργεντινής του Μαραντόνα, καλά κάνουν και ονειρεύονται, αλλά ας μη συγκρίνουν ανόμοια πράγματα. Κανείς δεν είπε ότι θαμπώθηκε από το ποδόσφαιρο της Πορτογαλίας. Η οποία ειρήσθω εν παρόδω ήταν πρώτη στην παραγωγή τελικών προσπαθειών στην φάση των ομίλων. Άλλο αντιπαραγωγικός, άλλο αναποτελεσματικός, μην τα μπερδεύουμε. 

Τώρα, όσοι πιστεύουν πως επειδή η ομάδα έχει στις τάξεις τον Ρονάλντο θα παράγει και ποδόσφαιρο ανάλογο με εκείνο των “harlem globetrotters” στο μπάσκετ, πλανώνται πλάνην οικτρά. Και η αιτιολογία συγκεντρώνεται σε δύο ατάκες του Σάντος, μία στην αρχή του τουρνουά και μία πριν τον ημιτελικό. 

Στην πρώτη είπε πως στην Γαλλία πήγαν για να φτάσουν στον τελικό και όχι για να προσφέρουν θέαμα. Στην δεύτερη είπε πως δεν συμφωνεί πως η ομάδα του δεν έχει παίξει καλά, αλλά αντιθέτως πως οι ομάδες που αντιμετώπισαν ήταν εξίσου καλές με την Πορτογαλία. 

Φυσικά, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του αρκεί να μην αγγίζει τα όρια της εμπάθειας. Η Πορτογαλία επιτέλεσε το σκοπό της φτάνοντας στον τελικό του EURO και παίζοντας καλό ποδόσφαιρο. Αποτελεσματικό. Και ενίοτε θεαματικό.

Δεν πρέπει να συγχέουμε το αποτελεσματικό ποδόσφαιρο με το θεαματικό ποδόσφαιρο. Διότι όπως το αποτελεσματικό ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα θεαματικό, αντιστοίχως και το θεαματικό ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα αποτελεσματικό. Σε διοργανώσεις όπως το EURO διαλέγεις φυσικά το πρώτο.

Έγκειται λοιπόν στην γνώμη του καθενός ποιο θεωρεί “καλό” ποδόσφαιρο. Το αποτελεσματικό ή το θεαματικό. Προσωπικά θεωρώ το αποτελεσματικό. Και φυσικά όλοι συμφωνούμε πως ο συνδυασμός αποτελεσματικού και θεαματικού ποδοσφαίρου είναι το καλύτερο. Διότι πάντα εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο. Κι αυτό, ο Σάντος το ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας, κι ας μην το διατυμπανίζει. Έχει και μια ομάδα να ανυψώσει.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.